Jaký mobil Siemens je nejlepší?

Siemens má v současné době na trhu tři velmi podobné mobily – Siemens S25, C35i a S35i. Jejich vlastnosti a parametry jsou natolik podobné, že k vzájemnému porovnání přímo vybízí. V článku najdete velmi detailní srovnání funkcí včetně cen, výhod a nevýhod.
Siemens má v současné době na trhu tři velmi podobné mobily – Siemens S25, C35i a S35i. Jejich vlastnosti a parametry jsou natolik podobné, že k vzájemnému porovnání přímo vybízí. V článku najdete velmi detailní srovnání funkcí včetně cen, výhod a nevýhod.

Jako trojčata

Všechny tři mobily jsou v některých ohledech jako jednovaječná trojčata. Mají téměř totožné rozměry, liší se jen o pár milimetrů. To stejné platí i o hmotnosti. Pokud si zvyknete ovládat jeden, pak u druhého můžete skládat maturitu. Výčet stejných položek v menu by zabral několik stránek; v tom příbuzenský vztah nezapřou. Pokud si chcete změnit logo operátora, pak vás opět nezklame ani jeden. Ve vnitřnostech všech tří se skrývá hardwarový modem. A snad jen konektor k datovému kabelu trochu ujel stranou u S25, i když parametry zůstaly zachovány.

Nepřehlédněte: Velká tabulka s detailním porovnáním cen, všech parametrů a funkcí.

Siemens S25 – levný manažer

Začněme modelem S25, který je na trhu již více jak rok. Tento telefon je naprosto unikátní svým displejem, který nabízí mimo černé další 3 barvy a podsvícení do modra. Někdo to považuje za bezpředmětné, ale najde se i plno takových (a já patřím mezi ně), kteří jsou barevným displejem naprosto uchváceni. Nové modely Siemensu si nekupují jen proto, že jsou monochromatické.

U displeje zůstaneme, protože i jeho velikost je výjimečná. Ač je rozlišením menší než u modelu S35i, zobrazí téměř stejné množství informací. Snad jedině kalendář se příliš nepovedl a tak se na displej nevejde celý měsíc. Pokud si však čtete texotovou zprávu, pak nabízí S25 celých šest řádků oproti pěti u S35. Bohužel písmo je neproporcionální, takže v reálu zobrazí stejně textu. Neduhem tohoto displeje jsou také poměrně vysoké nároky na baterii – S25 vydrží mizerně málo. Poslední poznámkou k displeji i když to zřejmě souvisí s firmwarem, je rychlost. Uživatelé si poměrně často stěžují na čekání u přesýpacích hodin.

Velké plus připisuji pětadvacítce za provedení krytu a vůbec celého designu. Kryt i po několikaměsíčním používání drží perfektně a téměř nevrže. Vzhled je velmi reprezentativní a dle některých názorů i vyvedenější než u S35i. Vadí mi ovšem anténa, kterou S35i nemá.

Funkce jsou velmi podobné jako u S35i –má digitální záznamník, infraport a další. Snad jediné, co doopravdy chybí, je WAP a hlasové vytáčení a větší množství vyzváněcích profilů.

V čem ovšem vede S25 na plné čáře je kvalita reproduktoru. Zvuk je kvalitní, téměř bez zabarvení a šumu. Podobně jako reproduktor a celý kryt je perfektně zvládnutá ergonomie klávesnice a použité materiály byly vybrány lépe než u novějších modelů.

Komu tento model doporučit? Pokud vás nebere WAP a chcete kvalitní telefon v současné době za velmi dobrou cenu, pak neváhejte. Osm tisíc u Oskara a dva a půl tisíce dotovaná cena Paegasu jsou skvělé. Poměr cena a výkon je na jedničku. Když pominu WAP, pak je S25 v mnoha ohledech stejný a někde i vede před dalšími dvěma soupeři.

Výhody:

  • barevný displej a jeho podsvícení do modra
  • cena
  • vzhled a kvalitní provedeni krytu baterie
  • reproduktor
  • IrDA

Nevýhody:

  • WAP
  • výdrž baterií
  • pomalejší grafika
  • hlasové vytáčení

Siemens C35i – špičková střední třída

Když jsem měl tento telefon poprvé v ruce, byl jsem doslova unesen jeho vlastnostmi, které nejsou v této třídě běžné. I dnes zde tento telefon nemá téměř konkurenci a dá se klidně srovnávat s modely vyšší kategorie. Wapový prohlížeč je největší předností oproti S25, ale malý displej pro wapování příliš nestačí. Vzhledem k tomu, že je tento telefon určen především pro mládež, velmi oceňuji jeho smajlíky, které lze vložit do textovky. Ještě vtipnější je možnost přiřazení obrázek k telefonnímu číslu v seznamu. Pro ty, co jsou na obrázky zatížení jsou ojedinělé i různé grafické styly.

Telefon má ergonomické tvary a tak se dobře drží a textovky se na něm píšou velmi dobře. Určitě lépe než u S35, ale hůře než u S25. Dále potěší množství vyzváněcích profilů, které se dají všechny uživatelsky nastavit a navíc je k dispozici vibrační vyzvánění. Stejně tak lze nastavit i funkce všem číselným klávesám, což S25 nezná.

Velkým zklamáním je špatný reproduktor a levné provedení krytu baterie, který opravdu hodně vrže. Ovšem skrývá nepoměrně lepší baterii, než S25 – vydrží podstatně déle než u S25.

Telefon jednoznačně doporučuji všem, kdo nepotřebují infraport – to je dle mého názoru jediný podstatný nedostatek oproti zbývajícím dvěma; snad ještě malý displej, ale to se dá lehce přehlédnout. Cena je velmi příznivá a dá se očekávat, že půjde ještě o trochu níž. Ovšem za předpokladu, že se sníží poptávka, která je zejména kvůli nedostatkovému modelu M35i hodně vysoká.

Výhody:

  • cena
  • WAP
  • smajlíky
  • nastavitelné klávesy

Nevýhody:

  • IrDA
  • digitální záznamník
  • reproduktor
  • vzhled a špatné provedení krytu

Siemens S35i – velký displej za velké peníze

Pro mnohé byl tento telefon zklamáním, hlavně proto, že nemá barevný displej. Co má vlastně navíc oproti C35i? V zásadě jen infraport, digitální záznamník, integrovanou anténou, hlasové vytáčení a kalendář. Opravdovým přínosem je tento telefon pro vyznavače WAPu, protože na tomto poli nemá díky velikosti displeje téměř konkurenci. Písmo je neproporciální a tak se na řádek vejde více znaků, než u S25.

WAP a hlasové vytáčení jsou ovšem jedinou předností oproti S25, která má o poznání lepší reproduktor a klávesnici. Nebudu skrývat své opovržení nad reproduktorem, který vydává šum a stejně zabarvený hlas, jako nižší model C35i. Ještě horší je situace u klávesnice, která je posazena poměrně nízko, takže při psaní jednou rukou telefon nelze pořádně držet. Spodní řada kláves se kvůli této vlastnosti velmi obtížně obsluhuje. Klávesnice je také poměrně tvrdá občas i chybová.

Naopak velmi si cením integrované antény, která je ovšem skryta v docela špatné krytu, jehož nepříjemné vrzání se ozývá po několika dnech, podobně jako u C35i.

Tento telefon nenabízí o mnoho více než S25 nebo C35i, proto se mi zdá cena tohoto mobilu dost vysoká. Má však velmi dobrý a velký displej, je rychlý a navíc přidává velmi dobře použitelné hlasové vytáčení.

Výhody:

  • integrovaná anténa
  • WAP
  • velký displej
  • IrDA
  • hlasové vytáčení

Nevýhody:

  • cena
  • vzhled a provedení krytu
  • reproduktor
  • tuhá klávesnice
  • malá tlačítka

A verdikt?

Telefonem s nejlepším poměrem cena/výkon je z trojčat model S25, následuje C35i a závodní pole uzavírá S35. Ten je zatím stále dost drahý a přitom toho o mnoho víc než S25 neumí. Pokud máte jiný názor, určitě si ho nenechte pro sebe. Od čeho jinak tu máme diskuzní fóra?

Nepřehlédněte: Velká tabulka s detailním porovnáním cen, všech parametrů a funkcí.

Diskuze (35) Další článek: Proč má Oskar nejlepší WAP

Témata článku: Siemens, Siemens C35i, Siemens S35i, Mobil, Špatný reproduktor, Levné provedení, MOBI, Jak