Jazykový nášup: slovníky pro Symbian Series 60

Hodně cestujete a čtete zahraniční internetové stránky? Pak možná často nahlížíte do překladového slovníku a hledáte významy různých slov. Proč ale s sebou vozit spoustu těžkých knih, když můžete mít všechny nejpoužívanější světové jazyky ve svém mobilu?
O anglickém výkladovém slovníku Pocket Oxford English Dictionary od nakladatelství Oxford University Press jsme už nedávno psali. Vyznavači jiných národností a jazyků se však mohli cítit trochu ukřivděni, proto jsem dnes připravil speciál zaměřený nejen na angličtinu, ale i další rozšířené světové jazyky. Anglický slovník však rozhodně neodstraňujte, protože právě s angličtinou jsou ostatní slovníky řady Pocket kombinovány.

Součástí každého slovníku je i aplikace MSDict Viewer určená pro prohlížení slovíček. Přestože se nachází u každé jazykové mutace, do telefonu je instalována pouze jedenkrát. Není tedy třeba spouštět různé slovníky různými ikonami, vše je dostupné pod jednou položkou v nabídce. Slovíčka jsou instalována jako databáze pojmů a právě MSDict Viewer dokáže tuto databázi přečíst a zobrazit. Po spuštění si jen vyberte z nabídky nainstalovaných slovníků příslušnou jazykovou konverzi. Program se pak jen přepne na zvolený slovník a zbytek už je jen na vás.

Obrovská síla slovníků Pocket English je v kompresi databáze. Zatímco u některých podobných produktů mohou jednojazykové seznamy zabírat až 15 MB na disku telefonu, v tomto případě je velikost zdrojových souborů zkomprimována na necelých 2,5 MB.

Nevím, zda šlo o záměr společnosti, ale všechny níže zmiňované jazykové verze vyšly až po vypršení zkušební lhůty prvního anglického slovníku. MSDict Viewer proto hlásí jen to, že testovací doba už uplynula a je třeba zakoupit si plnou licenci. Mohou proto nastat problémy se spouštěním testovací verze. A to i tehdy, máte-li instalovánu plnou verzi. Instalaci plné verze si proto nechejte až na konec. Zpřístupní vám i ostatní slovníky.

Pocket Oxford-Duden German Dictionary 1.10

Prvním z představovaných slovníků je německo-anglická a anglicko-německá verze. Najdete v ní přes 90 000 slovíček a frází určených pro nejrůznější příležitosti a více než 115 000 překladů. Pro jednodušší hledání jsou mezi sebou slovíčka prolinkována, takže není třeba hledat neznámé výrazy, ale stačí jen kliknout na příslušný pojem. U problematických výrazů je k dispozici i přepis výslovnosti.


Výslovnost • výpis databáze • vyhledávání • detail výrazu

Autor: Mobile Systems (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 29,95 $

Pocket Oxford Spanish Dictionary 1.10

Tentokráte půjde o španělsko-anglickou a anglicko-španělskou verzi. Obsahuje více než 90 000 slovíček a výrazů. Pokud nebudete vědět, v jakých větách můžete dané slovíčko použít, pomůže ukázkový text u většiny z nich (především u těch problematických). Samozřejmostí je jako u předchozí německé verze přepis výslovnosti, prolinkované výrazy nebo nejužitečnější možnost vyhledávání.

 
Výslovnost • výpis databáze • vyhledávání • detail výrazu

Autor: Mobile Systems (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 29,95 $

Oxford French Minidictionary 1.10

Přestože se v názvu vyskytuje slovíčko mini, slovník není žádným malým drobkem. V obou svých částech (francouzsko-anglické, anglicko-francouzské) najdete přes 100 000 výrazů, frází a překladů. Kromě základů najdete i tvary nepravidelných výrazů nebo slovesné vazby. Samozřejmě ani zde nechybí správná francouzská výslovnost, prolinkování a vyhledávání v databázi.

 
Výslovnost • výpis databáze • vyhledávání • detail výrazu

Autor: Mobile Systems (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 29,95 $

Oxford Dictionary of Business 1.10

Tentokrát si na své přijdou především lidé věnující se obchodu. Oxford Dictionary of Business nabízí přes 6 500 nejfrekventovanějších výrazů z oblasti bankovnictví, obchodních strategií, mezinárodních financí a jiných. Kromě oficiálních výrazů obsahuje slovník i nejpoužívanější obchodnickou hantýrku. Mobilní verze je připravena podle knižní předlohy A Dictionary of Business, která už od roku 1990 vyšla v několika novelizovaných vydáních.

 
Odkaz na jiné slovíčko • výpis databáze • vyhledávání • detail výrazu

Autor: Mobile Systems (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 29,95 $

MSDict Professional Dictionary Bunde 1.11

Na úplný závěr jsem si schoval tuto jedinečnou sadu. Pokud vám po instalaci anglického slovníku v mobilu ještě něco chybělo, pak vše najdete právě v tomto balíčku. Objemově sice zabírá asi o 3 MB více než ostatní slovníky, ale rozhodně tento nedostatek vynahrazuje kvalitou. Skládá se celkem z pěti částí:

  1. anglická akronyma – 20 757 definicí z nejrůznějších oborů lidské činnosti a 14 108 akronym z mnoha profesních oborů (finance, fyzika, chemie,…)
  2. anglické fráze – 11 107 definicí je zahrnuto v 9 817 nejrůznějších frázích. Fráze jsou pečlivě vybrány tak, aby byly dostupné opravdu pouze nejpoužívanější výrazy
  3. profesionální angličtina – přes 90 000 slov a 2 500 frází, které jsou nejčastěji součástí složitějších textů. Tento slovník je hojně využíván začátečníky, pokročilými i rodilými mluvčími
  4. nepravidelná slovesa – všechna nepravidelná slovesa, se kterými se můžete v angličtině setkat
  5. anglická synonyma – 20 224 slovíček a 57 631 různých významů hovoří za vše.

Ani u těchto aplikací nechybí vyhledávání nebo prolink.

 
Seznam frází • profesionální angličtina • nepravidelná slovesa • detail

Autor: Mobile Systems (stránka programu)
Download (testovací verze)
Cena: 39,95 $


Tip: Víte o novém specializovaném webu Series60.cz?
Diskuze (1) Další článek: Sítě GSM a přírodní katastrofy

Témata článku: , , , , Rodilý mluvčí, Series, Obrovská síla, Jazyk, Úplný závěr, Pro +, Slovník, Symbian Series