Je libo bižuterii made in Nokia?

Jasná jednička na poli mobilů to od včerejšího dne zkouší i v netradičních oblastech mimo mobilní komunikace. Chce být chápána jako inovátor nebo už neví co by?

Včerejší londýnská prezentace finského výrobce a světové jedničky na poli mobilních telefonů Nokie přinesla kromě očekávaného telefonu také hromadu zajímavých věcí. Věcí, které snad ani nelze zařadit do škatulky mobilní telefony a jejich příslušenství. Tento poměrný risk může Nokii sloužit jako test, co lze uživatelům ještě vnutit. Každopádně musíme ocenit odvahu a nápaditost představených novinek.

Vizionáři již roky avizovaný

Digitální fotografie prožívá bum nejen v mobilní sféře a tak není od věci, že se Nokia rozhodla podpořit tento moderní formát také nadčasovým rámečkem – respektive rámečky dva. Oba při stejných rozměrech, rozlišením a velikostí pamětí, se navzájem odlišují jen rozdílnou hmotností a způsobem nahrávání fotografií.

Digitální rámeček není nic jiného než barevný displej s pamětí v zádech, který může zobrazovat vámi zvolenou fotografií. Fotografie se mohou po určitém časovém intervalu samovolně měnit. Paměť v rámečku pojme až 50 fotek. Způsob, jak lze fotografie do rámečku dostat je snadný – u modelu SU-4 využijete bezdrátový přenos skrze IrDA a model SU-7 nabízí ještě i MMS kanál. Fotku do rámečku tedy může zaslat i někdo jiný. Nutností je však další karta SIM. Živě si dovedu představit situaci, kdy jeden z páru je třeba na služební cestě a pro potěchu druhé polovičky často obměňuje svými MMS zprávami fotky v rámečku.

Displej má rozlišení 320 x 240 pixelů. Paleta barev však není nijak vysoká – pouhých 4 096 barev. Nevím, zdalipak to bude opravdu stačit. 

Detailní technické parametry modelu Nokia Image Frame SU-4 a SU-7 naleznete na stránkách výrobce.

Je libo digitální bižuterii

Možná přebytek barevných displejů vedl Nokii k dalšímu bláznivému kroku – a tím je „šperk“ zobrazující vaše fotografie. Nokia zatím předvedla dva typy, z čehož model Nokia Medallion I. mi silně připomíná vězeňské „obojky“, které detonují při opuštění vymezeného prostoru.

Displej je totiž silně orámován ušlechtilou ocelí a pokračuje gumovým náramkem k opět ocelovému řetězu. Váha displeje bez pásku je 34 gramů. Hlavní atrakce – barevný displej zobrazí na ploše 96 x 96 pixelů opět jen 4 096 barev. Do poměrně velké paměti 2+1 MB můžete nahrávat obrázky velké až 800 kB. Sami se konvertují na schůdnější velikost. Způsob přenosu je opět skrze IrDA. Použitá baterie Li-Ion 80 mAh udrží náhrdelník při životě maximálně 15 hodin. Obrázky uložené v náhrdelníku (max 8) můžete prohlížet a mazat.

Druhým náhrdelníkem je model Nokia Medallion II. Chybí zde hrubý „obojek“, který supluje kůže. V balení naleznete dvě – na krk nebo pro nošení na zápěstí. Kromě hmotnosti má stejné parametry jako předchozí náhrdelník.

Detailní technické parametry modelu Nokia Medallion I. a II. naleznete na stránkách výrobce.

Chodící galérie

Poslední představenou zvláštností včerejšího dne je Nokia Kaleidoscope I.

Malé osobní „kukátko“, které můžete mít vždy sebou, může ukrývat spoustu vašich fotografií. Paměť o velikosti 2+2 MB můžete rozšířit paměťovou kartou typu MMC.

O kvalitní zážitek se v tomto případě stará displej s dostatečnou barevnou paletou 32 768 barev. Hlavní výhoda „kukátka“ je, že zobrazená fotografie vypadá jako plakát. Kukátko virtuální obraz příjemně zvětší a dostatečně ukryje před nechtěnými pohledy. Stejně jako ve všech předchozím případech lze fotky nahrát díky IrDA přenosu.

Detailní technické parametry modelu Nokia Kaleidoscope I. naleznete na stránkách výrobce.

Všechny představené maličkosti budou dostupné v prvním čtvrtletí příštího roku. Ceny nebyly zatím oznámeny.

Diskuze (18) Další článek: Nový Siemens C62: malý, elegantní a nenáročný přítel

Témata článku: Nokia, Made, Kvalitní zážitek, Nápaditost, Mad, Moderní formát