Je rozhodnuto. Samsung ukáže nové skládačky koncem července v Koreji, srpnový termín využije konkurence

  • Samsung představí nové skládačky koncem července v Soulu
  • Vůbec poprvé se premiéra odehraje na domovském trhu
  • Tradiční srpnový termín v USA si „převezme“ konkurence

Samsung letos představí novou generaci skládaček dříve, než bylo v předchozích letech zvykem. Jihokorejci potvrdili premiéru v posledním červencovém týdnu, přičemž dříve své novinky prezentovali až ve druhé polovině srpna. A mění se také místo konání akce Unpacked, která se vůbec poprvé ve své novodobé historii přesune do Jižní Koreje. Dřívější premiéry telefonů řad Galaxy S, Galaxy Note a Galaxy Z probíhaly výhradně v Barceloně, Berílně Las Vegas, New Yorku nebo v San Franciscu.

Samsung si jako místo konání akce vybral komplex COEX, který se nachází v hlavním městě Soulu. Právě zde dojde představení skládacích telefonů Galaxy Z Flip5 a Galaxy Z Fold5. Samsung je sice v tiskové zprávě přímo nezmiňuje, ale věta „nová generace skládaček nabídne vylepšená zařízení, která jsou postavena na několikaletém výzkumu a vývoji“ je všeříkající. Samsung by měl u obou skládacích modelů přepracovat pant, takže v zavřeném stavu mezi oběma díly už nebude žádná mezera. A díky tomu by měl být i překlad v displeji méně výrazný. 

Klepněte pro větší obrázek
Premiéra nových skládaček proběhne poslední týden v červenci v jihokorejském Soulu. Dějištěm akce Galaxy Unpacked bude komplex COEX

Podle posledních zpráv mají skládačky disponovat odolností IP58, budou tedy jako jediné svého druhu už i částečně prachotěsné. Už současná generace skládaček totiž splňuje normu IPx8, která však řeší pouze odolnost vůči vodě. Véčko Z Flip5 má navíc dostat větší vnější displej, který má mít rozměrově hodně blízko nejnovějšímu Razru. V krajním případě se u véčka můžeme dokonce dočkat hned dvou vnějších panelů.

Klepněte pro větší obrázek
Véčko Galaxy Z Flip5 má dostat větší vnější displej, které bude mít tvar „složky“ (Zdroj: Mediapeanut)

Společně se skládačkami se premiéry zřejmě dočká tabletová řada Galaxy Tab S9, chytré hodinky Galaxy Watch6, u kterých sezřejmě vrátí otoční luneta, a zřejmě i nová generace zcela bezdrátových sluchátek a nový SmartTag.

Třešničkou na dortu může být nedávné keynote od Applu uvedení brýlí pro mixovanou realitu, na nichž Samsung už delší dobu spolupracuje s Metou, Googlem a Qualcommem. Tisková zpráva potvrzující premiéru v Koreji utekla Samsungu, zřejmě s předstihem, na australských stránkách. Jihokorejská média však potvrzují to, co v ní bylo uvedeno.

Srpnový termín nezůstal volný dlouho

Tradiční srpnový termín však nezůstal neobsazen příliš dlouho. Na veřejnost prosáklo, že v průběhu srpna svou první skládačku v New Yorku představí i značka OnePlus. OnePlus Fold bude skládací hybrid, který nabídne 6,5" vnější FHD+ displej a 8" vnitřní skládací displej s rozlišení QHD+. Oba mají mít obnovovací frekvenci 120 Hz.

Výkon má zajišťovat Snapdragon 8 Gen 2 se 16GB RAM doplněnou 512GB úložištěm typu UFS 4.0. Skládačka má dostat 4 800mAh baterii s podporou 80W dobíjení a 50Mpx hlavní foťák s optickou stabilizací. Doplní jej 48Mpx širokáč a 32Mpx periskopický teleobjektiv. Ve skládacím hybridu však poběží ještě Android 13, a to v době, kdy už by na světě mohla být finální verze Androidu 14.

Zdroj: Samsung (archivováno), Korea Herald, Twitter, Pricebaba

Diskuze (43) Další článek: Do mobilů se po letech vrací projektor. Tentokrát je podpořený obří baterií a praktickou svítilnou na cesty

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , Korea Herald, Jižní Korea, Skládačka, Jihokorejec, Razru, New York, Konec července, San Francisco, Verze Androidu, Galaxy Unpacked,