Je to stále zázrak?

Delší zkušenosti s telefonem Nokia 7110
Než jsem se dostal k telefonu Nokia 7110, byl jsem dokonale sžitý s mobily Ericsson. Od švédského výrobce jsem ale neodešel proto, že mi jeho výrobek nevyhovoval – na mobily Ericsson stále nedám dopustit. Jejich ovládání považuji za naprosto vytříbené a kvalita je pověstná. Důvodem pro změnu značky byla chuť vyzkoušet a zvyknout si na něco jiného (a také možná přijít na to, čím Nokia oslovuje mobilní masy).

Animace – pryč!
Nokia 7110 je poměrně složitý telefon a pro zopakování nastavení, která se provádí méně často, budete muset někdy déle přemýšlet, kde je požadovaná funkce skryta. Přesto má ale finský výrobce můj obdiv, ovládání je velice pohodlné a rychlé. Nokia myslí na uživatele, protože zašmodrchat menu a ovládací prvky tak, abyste s sebou museli nosit manuál, by bylo velmi jednoduché. Některé – typicky méně zvučné mobilní značky – jsou toho důkazem. Přesto bych ale v menu uvítal možnost přepnout telefon do módu pro zkušené, ve kterém by nezdržovaly animovaná potvrzení a ikony.

Hardware
V prvním pohledu na telefon v Mobilitách 1/00 jsem vyjádřil obavy nad spolehlivostí mechanických částí telefonu – nad vystřelovacím krytem klávesnice a válečkem I když jsem později slyšel nářky, že po měsíci používání přestal mikrofon v krytu fungovat a váleček se dotočil, mé osobní zkušenosti to nemůžou potvrdit a spíš si myslím, že chyba bude v konkrétním uživateli, který k telefonu nechová tak, jak by si zasloužil. Stejné zkušenosti mají i ostatní uživatelé mobilu, jak jsme zjistili z webové ankety. Uvidíme za půl roku.

Textovky píši na Nokii rychlostí blesku, její klávesnice se s nepoddajnými tlačítky Ericssonu T18 srovnává velice snadno. Na ovládací váleček pěji stejné ódy jako v lednové recenzi – stále sice tvrdím, že pro psaní textových zpráv je nepoužitelný, ale už mi tolik nevadí, že operační systém na něj nereaguje tak rychle, jak by se mi líbilo. Otáčení je velice pohodlný způsob ovládání mobilu a třeba takové wapování, kde rčení o čase a penězích dostává reálný smysl, je velice rychlé (i když … ale k tomu se ještě dostaneme).

Proč je Nokia 7110 skvělý telefon
Kdybych měl vybrat vlastnost, které se na Nokia 7110 nejvíce cením, zvolím kapacitu paměti. Tisícovku jmen v telefonním seznamu nikdy nezaplním a možnost ke každému z nich přidat několik čísel a další textové údaje je velice užitečná. Každý záznam si můžu pojmenovat takřka libovolně dlouhým názvem, můžu používat diakritiku. K dokonalosti chybí jen program, který by dokázal provést zálohu telefonního seznamu na stolní počítač, program, který by nabídl možnost pohodlné úpravy na PC a nahrání zpět do telefonu. Nokia už dlouho slibuje PC Suite pro model 7110, který by tyto funkce mělo nabídnout, ale ještě si musíme počkat (za zdržení prý můžou nové Windows 2000, pro které se program stále ladí).

Nokia 7110 dokáže uchovat několik desítek textových zpráv. Zde příliš nejásám, protože textovky většinou hned mažu, a vlažný vztah mám také k vestavěnému kalendáři. Protože mám kapesní počítač, kalendář v Nokii jsem ještě nepoužil. Jedním z důvodů je ale také to, že neexistuje program, který by jej dokázal zesynchronizovat třeba s MS Outlookem – věřme, že Nokia PC Suite bude touto funkcí disponovat.

Poslední věc ke kapacitě paměti: dlouho jsem opěvoval záložky na wapové stránky, které 7110 nabízí - tak dlouho, až jsem zjistil, že jich může být nejvýše patnáct …

Chyby, o kterých se ví
Přiznám se, že tomu příliš nerozumím. Je chvályhodné, že Nokia neustále vydává nové verze softwaru, které si v autorizovaných servisech můžete nechat nahrát, ale proč v nich pořád přetrvávají banální chyby, o kterých se ví a které přece nemůže být takový problém opravit? Seznam chyb najdete na webu.

Tyto chyby by ale nevadily, protože člověk o nich ví a může je vzít v úvahu – dá si pozor. Jenže co s problémy, které se vyskytnou jenom občas? Ano, teď píšu o WAPu. Wapování s Nokia 7110 totiž vypadá tak, že během vytáčení čísla uživatel bezmocně sleduje animovaný pruh a říká si „nezastavíš se, nezastavíš …“ Jenže pruh se tak ve třiceti procentech případů zastaví a potom nelze dělat nic jiného, než telefon restartovat vysunutím baterie. Zadáte PIN, mobil se zaregistruje do sítě a celou operaci můžete zopakovat.

Nevím, proč se tato chyba objevuje. Setkáte se s ní jak v síti Paegas, tak u EuroTelu (takže na vině nemůže být „neznačkový“ wapový server). Někdy uděláte dvacet pokusů a pokaždé se bez problémů připojíte, příští den se to nepodaří ani jednou. Zdálo se, že pomůže, když telefonu dám čas, když nebudu nervózně točit válečkem a okamžitě po připojení hledat patřičný odkaz (v této fázi mobil také často tuhne), ale ukázalo se, že velký vliv na větší stabilitu toto chování nemá.

Zazvonil zvonec
Na konci této recenze by měla zaznít otázka „Pořídil bych si stejné zařízení znovu?“ Mobil Nokia 7110 bych si pořídil. I přes velké výtky na adresu chyb v softwaru to je velmi kvalitní telefon s vlastnostmi, na které jsem si zvykl a které jiné značky zatím nenabízí.

Tento článek byl napsán pro časopis Mobility

Diskuze (7) Další článek: Osm tipů, jak šetřit baterii vašeho mobilu

Témata článku: Nokia, , Nová verze, Zázrak, Mobil, PC Suite, Příští den, Vestavěný kalendář, Osobní zkušenost, Microsoft Outlook, Ostatní uživatel, Paegas, Mechanická část, Nový Windows, Textová zpráva, Požadovaná funkce, Telefonní seznam, Stolní počítač, Restartovat telefon, Telefon, Složitý telefon, Kvalitní telefon, Wapová stránka, Finský výrobce, Kapesní počítač