Jižní Čechy: když se síť ocitne pod vodou

Že se včera část jižních Čech ocitla pod vodou již asi ví většina z vás. V tomto článku se dozvíte, jak to v dané oblasti vypadalo s funkčností našich tří mobilních a jedné pevné sítě.

Na pevné síti klid

Pravděpodobně nejhůře dopadla pevná síť našeho monopolního operátora. Ta přestala fungovat již v ranních hodinách, kdy se zaplavilo centrum Českých Budějovic a v některých částech města vypadl elektrický proud. Ti, kteří tedy neměli mobilní telefon, se náhle ocitli naprosto bez spojení a bez možnosti zavolat si například lékařskou pomoc, apod..

Oskar, to mělo smysl

Naopak pravděpodobně nejlépe dopadl náš nejmladší mobilní operátor, kterému se údajně záplavy téměř vyhnuly a jeho síť neměla větší problémy, a to ani s přetížením. Podle našich informací je to také mimo jiné tím, že Oskar má v daném regionu ze všech operátorů nejméně uživatelů. Podle vyjádření tiskového mluvčího Oskara nepřišel Oskar o jedinou BTS. S dlouhodobým výpadkem napájení se Oskar vyrovnal bez problémů.

Spoléhali na T-Mobile

Ti, co spoléhali na T-Mobile, se mohli místy potýkat s problémy s přetížením sítě. To nám potvrdil také přímo tiskový mluvčí společnosti, Jiří Hájek. T-Mobilu bohužel voda zaplavila jednu BTS. Dané území však vykryly ostatní BTS, ovšem za cenu snížení kapacity sítě. Síť T-Mobilu byla během dne zatížena na 70 - 100%, což způsobilo, že někteří uživatelé se nemohli dovolat tam, kam potřebovali. To se ovšem, stejně jako u ostatních mobilních operátorů, netýká volání na telefonní čísla 112, 150, 155 a 158, pro která je nastavená tzv. priorita a na která můžete telefonovat i přes síť jiného mobilního operátora. Pokud je tedy síť vašeho operátora přetížená a vy potřebujete volat na policii, pak váš hovor buď "vyhodí" jiný právě probíhající hovor, který nevolá na tísňové číslo, a nebo jej převezme BTS jiného mobilního operátora, která je zrovna méně vytížená.

V síti T-Mobile se výpadek napájení nikterak nepromítl, neboť BTS v Českých Budějovicích měly baterie na 10 - 12 hodin provozu a mezitím dopravil T-Mobile na místo tři mobilní dieselové generátory.

Eurotel aneb v dvojím ohni

Síť Eurotel se potýkala se stejným problémem jako síť T-Mobile - přetížení. Zatížení sítě se téměř celý den pohybovalo okolo 70-100%, což stejně jako u T-Mobilu způsobilo problémy s přetížením sítě. Někteří lidé si tak nemohli ze svého mobilu zavolat Volání na tísňová telefonní čísla ale samozřejmě fingovalo. Eurotel během dopoledne na místo ze stejných důvodů jako T-Mobile dopravil také mobilní dieselové generátory. Kromě toho pak krátce po poledni na místo dovezl také tři mobilní BTS, aby zvýšil kapacitu sítě a případně mohl nahradit BTS, které by zničila voda a nebo ke kterým by nebylo možné dovézt generátory. Ty jsou ale potřebné pouze pro méně důležité BTS, které slouží především pro zlepšení pokrytí v budovách a zvýšení kapacity sítě v dané oblasti. Kromě nich však u Eurotelu existují také tzv. klíčové BTS, které by byly eventuelně schopny samy vykrýt veškeré území (za cenu nízké kapacity sítě), kde jsou rozmístěny výše uvedené BTS. Rozdíl mezi klíčovou a "normální" BTS je v tom, že ta klíčová má kromě baterií také vlastní diesel generátor.

Eurotel měl však také ještě jeden, velmi důležitý úkol - zajistit spojení pro tzv. Krizové řízení, na které dostal počátkem letošního roku státní zakázku. Členové krizového řízení se však dopoledne potýkaly s přetížením sítě stejně jako ostatní zákazníci Eurotelu, a to i přesto, že mají na svých SIM kartách nastavenu tzv. prioritu. Celý problém se však podařilo vzápětí vysvětlit a hlavně také odstranit. Nastavení priorit spolu s voláním zdarma a jinými dodatečnými službami vstupuje podle smlouvy ve hru totiž až tehdy, kdy je vyhlášen Stav ohrožení. Ten ovšem v Českých Budějovicích dopoledne vyhlášen nebyl. Zástupci Eurotelu však, podle slov jeho tiskového mluvčího, ještě ráno kontaktovali členy krizového štábu v Českých Budějovicích a nabídli jim, nastavení priorit na jejich SIM kartách i přesto, že nebyl vyhlášen Stav ohrožení - členové krizového štábu však tuto nabídku odmítli. Několik desítek minut poté se však síť Eurotel v Českých Budějovicích přetížila. Členové krizového řízení tak bez nastavení priority SIM karet měli stejné problémy s voláním jako běžní uživatelé. Nakonec jim odpoledne tyto priority byly nastaveny a problém s voláním byl vyřešen.

Mobilní operátoři obstáli

I přes problémy s přetížením je nutné konstatovat, že naši mobilní operátoři při zkoušce více méně obstáli. Oproti záplavám na Moravě v roce 1997, kdy přestaly fungovat mobilní i pevná síť, byla situace v Českých Budějovicích, podle slov jednoho nejmenovaného člena IZS, výrazně a nesrovnatelně lepší. Zato náš fixní operátor stejně jako v případě záplav na Blanensku a záplav v roce 1997 naprosto selhal. Již podruhé se tedy ukázalo, že pro případ skutečné krizové situace je lepší mít u sebe mobil.

Diskuze (78) Další článek: S55: žhavé informace o nástupci mobilu Siemens S45

Témata článku: , , , , , Sít, Stejný důvod, Čech, Čechy, Jih, Síť,