Jolla Tablet podporovaný fanoušky míří do výroby [MWC]

V Barceloně jsme vyzkoušeli finský tablet od Jolly. Firma získala od fanoušků finance na výrobu tabletu s vlastní platformou Sailfish OS.

Na veletrhu MWC 2015 jsme měli možnost vyzkoušet i méně známé novinky alternativních značek. Mezi ně patří finská Jolla bývalých zaměstnanců Nokie, kterým se nelíbilo směřování společnosti po paktu s Microsoftem. Jolla tým se rekrutoval především z těch, kteří v Nokii pracovali na projektech Maemo (Nokia N900) a později MeeGo (Nokia N9). Pokračováním jejich práce v Jolle je platforma Sailfish OS, na které brzy poběží také nový Jolla Tablet.

Prostředky pro výrobu tohoto tabletu v uplynulých měsících Jolla úspěšně nasbírala přes crowdfundingové financování, když se firmě podařilo vybrat více než 2 miliony amerických dolarů. Tablet dostal 7,85" IPS displej s 2K rozlišením (2 048 × 1 536 bodů). Design připomíná díky zakulaceným hranám loňský Jolla smartphone.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Osmipalcová úhlopříčka a poměr stran 4 : 3. To jsou základní charakteristiky Jolla tabletu

Hmotnost dosahuje 384 gramů, v pase měří 8,3 mm. Zařízení pohání čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F postavený na architektuře BayTrail. Je taktován na 1,8 GHz a podporuje 64bitové instrukce. Operační paměť má kapacitu 2 GB. Na výběr by měly být dvě paměťové verze se 32 a 64 GB vnitřní paměti. K dispozici je i slot na paměťovou kartu. Vestavěná baterie má kapacitu 4 450 mAh.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Design je obyčejnější než u finského smartphonu Jolla. Ten vypadal jako složený ze dvou vrstev

Tablet má k dispozici standardní konektivitu v podobě Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 a GPS. NFC chybí. Hlavní fotoaparát nabídne rozlišení 5 Mpx, přední kamera je dvoumegapixelová. Zařízení pracuje s operačním systémem Sailfish 2.0, ke kterému má i vlastní market s nativními aplikacemi. Těch ovšem není mnoho, a tak zařízení založené na Linuxu umožňuje podobně jako BlackBerry OS využívat aplikací z Androidu. Stahování ale není možné z Google Play, pouze prostřednictvím marketů třetích stran. Finální podoba tabletu by se v e-shopu Jolla měla objevit v červnu za cenu okolo 7 tisíc korun.

Diskuze (10) Další článek: Samsung Soundcamp: skladatel hudby v mobilu [test]

Témata článku: Jolla, , , , , Jolla Smartphone, Jolla Tablet, Nokia N9, Nokia N9 64GB, Nokia N900, Tab, Fan, Sailfish OS, Finální podoba, Uplynulý měsíc, Osmipalcová úhlopříčka, F +, Podpor, Mir,