Jsme Evropě vzorem, operátoři ruší dotace na mobily

Náš telekomunikační trh je specifický. S cenami jsme na chvostu, zato s rušením dotací na mobily jdeme celé Evropě příkladem.

Doby, kdy bylo v Evropě možné získat levně nebo zdarma mobil za podpis smlouvy s operátorem, by mohla brzy skončit. Telekomunikační společnosti se potýkají se slabým ziskem kvůli silné konkurenci a regulačním tlakům. Proto ořezávají i štědré podpory, díky kterým mohli zákazníci získat levně nejnovější modely chytrých telefonů.

S trochou ironie mohu dodat, že v tomto trendu jde český telekomunikační trh Evropě vzorem. U nás jsme popsaný trend pozorovali už před několika lety a dnes jsou dotace na telefony ve srovnání s ostatní Evropou velmi nízko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání českého a britského Vodafonu. K dobru českého Vodafonu je nutné dodat, že jeho úvazky nejsou tak dlouhé.
Pozn.: 41 liber je asi 1 300 Kč
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U britského T-Mobilu iPhone zdarma nedostanete. Přesto jsou rozdíly v dotacích markantní. iPhone je u českého T-Mobilu ještě dražší, než u Vodafonu, a to i přes dvouletý úvazek.

Dva největší mobilní operátoři v Evropě, Vodafone a Telefónica, se rozhodli použít Španělsko jako testovací zemi pro změny podnikatelského modelu. Telefónica oznámila, že nebude ve Španělsku nabízet dotované telefony pro nové zákazníky. Místo toho nabídla splátkový plán, pokud si budou chtít telefon koupit. Vodafone brzy následoval s obdobným prohlášením. Francouzský FreeMobile získává nové klienty díky nízkým cenám služeb, aniž by nabízel dotace na přístroje. Přesto se mu od začátku roku podařilo získat 2,6 milionu zákazníků.

Tratit mohou operátoři, Apple a Samsung

Podle analytiků snížení dotací na telefony není bez rizika a nejsou si jisti, zda se to stane běžné. Dotace pomáhají firmám pomocí smlouvy zavázat si zákazníka na dlouhou dobu. Jejich omezení bude znamenat snazší odchod zákazníků. Je to model, který by mohl zvýšit zisk operátorů, na druhé straně hrozí ztráta zákazníků v době, kdy se Evropa potýká s recesí.

Změny v politice dotovaných telefonů by mohla ublížit výrobcům smartphonů, zvláště těm, kteří vyrábějí nejdražší přístroje. Agentura CLSA odhaduje, že loni 42 % příjmů Applu pocházelo z prodeje telefonů přes operátory. Také Nokia bude potřebovat marketingovou a distribuční podporu od operátorů, jestli se její Lumie mají stát konkurentem iPhonu.

Lidé při absenci dotací zřejmě budou dávat přednost levnějším modelům s Androidem. Ty stojí 150 až 300 dolarů, zatímco modely od Applu či Samsungu 600 až 800 dolarů.

Diskuze (60) Další článek: Kdo dostane Android 4.0 ICS [velký přehled]

Témata článku: , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Dot, Dvouletý úvazek, Mobil, , Dotace, Routes, Vzor, MOBI