Jsme piráti. Krademe zvonění do mobilu.

Diskuze čtenářů k článku

Mirek  |  07. 06. 2003 07:05

...nic víc to není. Pan Zmožek si přivlastnil lidovou tvořivost viz. ony České a Moravské svatby a dnes by chtěl aby mu obecní rozhla platil pomalu za každou lidovku. Pan Wagner není o nic lepší.

A v zahraničí... Šéf Microsoftu sámšlohnul platformu Woken u Aplle a ani slavný MSDOS není jeho dílo, a když si nharabal doláče, tak se začal bránit proti svým vlastním praktikám. Jak on sám kdysi pronesl : NIKOHO NEZAJÍMÁ KDO CO VYMYSLEL, ALE KDO S TÍM PŘIŠEL PRVNÍ A KDO NA TO MÁ ZNAČKU. a VO TOM TO JE !!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jurio  |  17. 07. 2001 19:20

Lidi, přemýšlejte. Když se někdo nepovede - je levý a blbý - a neuchytí se v politice, tak co asi má dělat? Založí si OSU! Tak vy šťastnější, co umíte vřískat na nějaký nástroj nebo skládat hudbu, přispějte těmto chudáčkům na jejich pár desítek nebo spíš stovek tisíc měsíčně, vilu, Medvěda s řidičem ...
A jestli máte nějakou hezkou melodii (nejlíp na Nokiu a Erika), tak ji sem napište! Já už jsem tu hodil Hrobaře (jenom na Erika, na Nokiu to v mojich podmínkách prakticky nejde a ostatní značky nemám k dispozici). Hlavně jestli máte Mašinku nebo něco od Kabátu, byl bysem mooooooc rád, kdybyste mi to napsali.

Dost bolo srandy, teraz vážně: Izer na Hrad! Pardon, právě jsem si nechal přepálit Izera.

Co může OSA udělat hudebníkovi, když jí odmítne zaplatit?

Jo a s těma poplatkama za kopírku je to vážně výsměch. Jestli je zavedou i na naši školní kopírku tak teda potěš. Po týdnu absence si kopíruju tak 20 stránek, občas eště taháky a k maturitě toho bude kotel.


Jurio

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jurio  |  17. 07. 2001 19:20

Když všichni kradou, tak já taky. Tady je hrobař v úpravě pro Eriky:
GpGpGpGpgpaBaGpepEpEEpe#FG#FEpCCpcCCCdEDDD

Jurio

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
yps  |  17. 07. 2001 19:20

Bry den ve spolek!
1. Hned od zacatku se mi to cely moc nezda a prijde mi to takovy cely jako kachna. Rozhodne nechci tvrdit, ze autor lze, nicmene si nejsem jisty od jak duveryhodneho zdroje zdroje informaci prevzal. Krome toho muze jit ciste o zertovnou spekulaci.
2. Co se tyka hudby: Tusim, ze je mozne "beztrestne" pouzit shodnych 12 taktu pisnicky ve sve pisnicce. Pokud by nebylo zadne takove minimalni omezeni, stacilo by si dat patent na kazdy jeden ton stupnice a razem by se ze vsech stali (mnohonasobni) plagiatori (v kazde pisnicce kazdy ton :)). Doporucuji vam si pres Napster (nebo podobnou vec, co porusuje autorska prava, ze:)) stahnout pisnicku od 2 unlimited Real thing, abyste videli, co vsechno je mozne. (tusim, ze origos je Bach nebo wagner nebo Mozart?)
3. Taky si nejsem jistej, zda tim, ze uplyne od autorovy smrti nekolik (100?) let, se rusi veskera jeho prava? Je bych si tipl, ze je bud ziskavaji jeho dedicove nebo pokud nejsou, pak nekdo jako osa...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  17. 07. 2001 19:20

2. Žádných sedm nebo dvanáct taktů, které lze beztrestně převzít neexistuje. To je fáma.

3. "(1) Nema-li autor dedicu nebo odmitnou-li dedici dedictvi
prijmout, stanou se jeho dila, s vyjimkou uvedenou v _ 29 odst. 2,
volnymi, a to i pred uplynutim lhut uvedenych v _ 33."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
yps  |  17. 07. 2001 19:20

2. Jiste bydiz. A moznost patentovani si(nebo zaregistrovani si) jednotlivych tonu? nebo kombinaci dvou tonu? (aby nebulo mozno rici, ze se pokousim zaregistrovat elemetarni cinitele...
3. Co se tedy stane, kdyz rekneme symfonicky orchestr nahraje rekneme Beethovenovu 5. a ja si od kamarada prepalim? Porusil jsem nebo neporusil autosrky zakon? Koneckoncu oni vlastne nejsou autori, takze jaky maji vlastne vztah k tomu, co vytvorili? (Ve skutecnosti se spis bude starat producent, ze...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kempný  |  17. 07. 2001 19:20

Denik zvla1tniho agenta R. D.

22.08.2000


Denik zvla1tniho agenta R. D. (kryci jmeno Bily Nedvid) Mezinarodni federace pro potirani hudebniho piratstvi, 3dimani hudebniku a likvidaci formatu MP3 (dale jen MFPHP®HLFMP3).



Pondili 14. 8. 2000
Dostali jsme hla1eni, 3e ve znamem klubu Rock Tea na Nadnarodni toidi se hraje hudba bez pisemneho povoleni. Ve 21:00 vyrazila poepadova skupina slo3ena z osmi pi1aku, odstoelovaee a specialisty na likvidaci audio vybaveni. Akce byla nadmiru uspi1na, zatkli jsme majitele klubu, osm elenu personalu a jednoho hudebnika. Pozdiji se pry ukazalo, 3e ten hudebnik je i autory hudby, kterou veoejni produkoval, ale to nevadi, pravnici MFPHP®HLFMP3 tei zkoumaji, jestli i tak neporu1il pravidla o veoejne produkci. Nebojim se, 3e by nas nikdo napadl za neopravninost zasahu, oni u3 mu nico poi1ijou.

Utery 15. 8. 2000
Dneska jsem vyfasnul obchuzky. Nenavidim to chozeni po ulicich a hlidkovani, jestli se nikde nahodou neporu1uje autorske pravo. Jsem pak v3dycky rad, kdy3 si mu3u na nikom pikni schladit 3ahu. Ale dneska mam fakt smulu. Vyhlidnul jsem si takoveho mladeho capka v d3inach a opranym trieku. Znam tyhle typy, bylo mi jasne, 3e doive nebo pozdiji nico provede - toeba si zabrouka nijakou pisnieku nahlas a nebo bude mit dokonce walkmana s piratskou kazetou - to by bylo nico! A skuteeni, ten hajzlik mi nezklamal. U3 po sedmi hodinach sledovani jsem ho mil na lopati. Zazvonil mu toti3 mobil a ja hned poznal prvni tony pisni Mama - to plechove pipani mi znilo jako nejslad1i hudba. Pak to 1lo raz na raz. Tasil jsem obu1ek, pra1til s nim o chodnik a nandal mu 3elizka. Bohu3el se ukazalo, 3e ten spratek si zaplatil poplatek za u3ivani autorskeho dila! Ksakru, je1ti tei se o mni pokou1i infarkt, kdy3 si na to vzpomenu. Doufam, 3e se zitra zahojim poi pravidelnych poepadovkach ve skautskych taborech.

Stoeda 16. 8. 2000
Sotva jsem otevoel oei, vzpomnil jsem si na skautiky. Razem jsem se citil krasni, v tich jejich taborech se v3dycky najde nikdo, koho mu3u seovat a napaoit mu pokutu. Dobrou naladu mi nezkazila ani sousedka, kterou jsem potkal na schodech. Brumlala cosi o svinich fizlovskejch, ale dne1ek si prosti nenecham zkazit. Na stanici jsem se ani neohoal a u3 jsme vyrazili. To vite, eekali nas dva tabory, a to da jednomu slu1ni zabrat, ne3 to tam obrati naruby. Cesta ubihala poijemni a ja se ti1il u3 jak malej fakan na Vanoce. Jen3e pak se to nijak zaealo kazit. V prvnim tabooe jsme na1li jenom kuchaoku. Diti jsou pry na celodennim vyleti. Navrhoval jsem sice, 3e se za nimi vydame do lesu (tu1il jsem toti3, 3e si ti spratci budou zpivat do kroku), ale kolegove nejsou asi tak zapaleni pro vic jako ja a poehlasovali mi. Upnul jsem tedy sve tu3by k druhemu taboru a skuteeni to nejdoiv vypadalo velmi nadijni. Zdalo se to toti3, 3e diti vyrabiji pi1»alky! Vlitli jsme na ni jak tornado, ale zase se to nijak pokazilo. Vedouci nam tvrdil, 3e to nejsou pi1»alky, ale indianske foukaeky. Nevioil jsem tomu mizerovi ani zbla, ale nic jsme jim nedokazali, aekoliv jsem do tich pitomejch rakosovejch trubieek foukal jak blazen. Nevyloudil jsem z nich ani ton! Sakra, to byla ostuda. Mam disni blbou naladu, asi pujdu rad1i spat, ne3 si rozmlatim vzteky vlastni nabytek.

Etvrtek 17. 8. 2000
Bo3e, to snad neni pravda. Stravil hnusnej den nad papirama a poi1el jsem tak o ty nejlep1i poipady. Kolega Jake1 zatknul v tramvaji chlapika za veoejnou produkci. Ten typek mil moc nahlas walkmana a bylo to tro1ku sly1et. Klika, 3e v tomto poipadi zakon nehodnoti, zda k produkci do1lo umyslni nebo ne. Franta, co s nim obeas slou3im, zase naeapal v parku asi pit lidi, jak si mini melodie pro mobilni telefony. Poi1il jim nezakonnou distribuci autorskych dil, co3 je je1ti lep1i, ne3 obyeejna veoejna produkce. Ale nejlep1i ulovek se povedl Koko1kovi z vedlej1iho oddileni. Povedlo se mu zabasnout celou jednotku vojaku zpivajicich si do kroku. Pry to dilali na rozkaz, tak poibral i veliciho dustojnika. Celkem toiatoicet earek na pa3bu, marna slava, z Koko1ky bude nejspi1 brzy major. A ja o to v1echno poi1el, kdy3 jsem bu1il do psaciho stroje. A navic mi pooad vyru1ovala 1efova andulka. Podle mi se to jeji pipani podoba jedny pisniece od Barty, tak3e ji asi taky brzy zavou a3 zeerna. Za to mi ale asi nikdo nepovy1i. Svit je hnusnej.

Patek 18. 8. 2000
Je to eim dal tim hor1i. Rano si mi zavolal 1ef na kobereeek a sjel mi za malou vykonnost. Pry nevykazuji 3adne zateene a 3e to se MFPHP®HLFMP3 nelibi. Pry kdy3 nas plati, tak chtiji vidit vysledky a 3e jestli se to nezlep1i, mu3u eekat padaka. Chtil jsem zachranit situaci, ale nijak se ten napad s andulkou neujal. Nakonec jsem byl rad, 3e 1ef nemil poi ruce zbrao. Musim s tim nico udilat - dneska se do toho zakousnu tak, 3e Koko1ka bude vedle mi vypadat jako absolutni nymand. Vyra3im do ulic... Vratil jsem se z ulic a musim oict, 3e moje budoucnost u teto jednotky nevypada ru3ovi. V1ichni se proti mi spikli, jako kdyby snad ty hnusny kriminalni 3ivly vidili, 3e kdy3 neulovim par hlav, poletim. Moje kariera je v pytli. Jsem ztracen, nenavidim, nenavidim, nenavidim tenhle mizernej 3ivot...

P. S. Dnes veeer jsem byl na veeeoi u na1ich. Mati pak pustila nove CD, ktere si koupila. No jasni, moje zlata maminka mi zase zachranila, jako u3 tolikrat poedtim! Okam3iti jsem ji toti3 sebral - nemila pravo poehrat to CD mi a tatovi. Zakon to nazyva veoejnou produkci. Svit je zase fajn...



Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ezechiell  |  17. 07. 2001 19:20

ty si teda vyhrajes, jek dlouho`s to psal? ale me to nepripada ani tak jako fikce, ty jo, me pripada ze by to mohla byt i pravda....stb esce existuje, no ja nevim, nemeli by sme si z toho delat prcu, treba nas nekdo cte a zapisuje si mena...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kempný  |  17. 07. 2001 19:20

Omlouvam se za spatne odstranenou (prevedenou) diakritiku. Pro zajemce jeste jednou a podstatne srozumitelneji. )

Ten text uz byl hotovy. Mel jsem ho jeste ulozen v archivu. Je z diskuze z doby kdy se rozpoutala "afera" kolem Napsteru.
Ja osobne se divim AUTORUM ze se tak nechavaji okradat. Urcite bych ja osobne cenu dila respektoval pokud bych vedel ze s tech polatku autor skutecne neco ma. Ja tomu neverim ze ano. Dyt staci jen zmenit text a tempo a je to uplne nova skladba. Ta mrcha OSA je schopna skasirovat mne i za me vlastni dilka a pritom jsem s ni zadnou smlouvu, ze mne bude zastupovat nespisoval.


***********************

Denik zvlastniho agenta R. D.

22.08.2000


Denik zvlastniho agenta R. D. (kryci jmeno Bily Nedved) Mezinarodni federace pro potirani hudebniho piratstvi, zdimani hudebniku a likvidaci formatu MP3 (dale jen MFPHPZHLFMP3).



Pondeli 14. 8. 2000
Dostali jsme hlaseni, ze ve znamem klubu Rock Tea na Nadnarodni tride se hraje hudba bez pisemneho povoleni. Ve 21:00 vyrazila prepadova skupina slozena z osmi pesaku, odstrelovace a specialisty na likvidaci audio vybaveni. Akce byla nadmiru uspesna, zatkli jsme majitele klubu, osm clenu personalu a jednoho hudebnika. Pozdeji se pry ukazalo, ze ten hudebnik je i autory hudby, kterou verejne produkoval, ale to nevadi, pravnici MFPHPZHLFMP3 ted zkoumaji, jestli i tak neporusil pravidla o verejne produkci. Nebojim se, ze by nas nekdo napadl za neopravnenost zasahu, oni uz mu neco prisijou.

Utery 15. 8. 2000
Dneska jsem vyfasnul obchuzky. Nenavidim to chozeni po ulicich a hlidkovani, jestli se nekde nahodou neporusuje autorske pravo. Jsem pak vzdycky rad, kdyz si muzu na nekom pekne schladit zahu. Ale dneska mam fakt smulu. Vyhlidnul jsem si takoveho mladeho capka v dzinach a opranym tricku. Znam tyhle typy, bylo mi jasne, ze drive nebo pozdeji neco provede - treba si zabrouka nejakou pisnicku nahlas a nebo bude mit dokonce walkmana s piratskou kazetou - to by bylo neco! A skutecne, ten hajzlik me nezklamal. Uz po sedmi hodinach sledovani jsem ho mel na lopate. Zazvonil mu totiz mobil a ja hned poznal prvni tony pisne Mama - to plechove pipani mi znelo jako nejsladsi hudba. Pak to slo raz na raz. Tasil jsem obusek, prastil s nim o chodnik a nandal mu zelizka. Bohuzel se ukazalo, ze ten spratek si zaplatil poplatek za uzivani autorskeho dila! Ksakru, jeste ted se o mne pokousi infarkt, kdyz si na to vzpomenu. Doufam, ze se zitra zahojim pri pravidelnych prepadovkach ve skautskych taborech.

Streda 16. 8. 2000
Sotva jsem otevrel oci, vzpomnel jsem si na skautiky. Razem jsem se citil krasne, v tech jejich taborech se vzdycky najde nekdo, koho muzu servat a naparit mu pokutu. Dobrou naladu mi nezkazila ani sousedka, kterou jsem potkal na schodech. Brumlala cosi o svinich fizlovskejch, ale dnesek si proste nenecham zkazit. Na stanici jsem se ani neohral a uz jsme vyrazili. To vite, cekali nas dva tabory, a to da jednomu slusne zabrat, nez to tam obrati naruby. Cesta ubihala prijemne a ja se tesil uz jak malej fakan na Vanoce. Jenze pak se to nejak zacalo kazit. V prvnim tabore jsme nasli jenom kucharku. Deti jsou pry na celodennim vylete. Navrhoval jsem sice, ze se za nimi vydame do lesu (tusil jsem totiz, ze si ti spratci budou zpivat do kroku), ale kolegove nejsou asi tak zapaleni pro vec jako ja a prehlasovali me. Upnul jsem tedy sve tuzby k druhemu taboru a skutecne to nejdriv vypadalo velmi nadejne. Zdalo se to totiz, ze deti vyrabeji pistalky! Vlitli jsme na ne jak tornado, ale zase se to nejak pokazilo. Vedouci nam tvrdil, ze to nejsou pistalky, ale indianske foukacky. Neveril jsem tomu mizerovi ani zbla, ale nic jsme jim nedokazali, ackoliv jsem do tech pitomejch rakosovejch trubicek foukal jak blazen. Nevyloudil jsem z nich ani ton! Sakra, to byla ostuda. Mam desne blbou naladu, asi pujdu radsi spat, nez si rozmlatim vzteky vlastni nabytek.

Ctvrtek 17. 8. 2000
Boze, to snad neni pravda. Stravil hnusnej den nad papirama a prisel jsem tak o ty nejlepsi pripady. Kolega Jakes zatknul v tramvaji chlapika za verejnou produkci. Ten typek mel moc nahlas walkmana a bylo to trosku slyset. Klika, ze v tomto pripade zakon nehodnoti, zda k produkci doslo umyslne nebo ne. Franta, co s nim obcas slouzim, zase nacapal v parku asi pet lidi, jak si meni melodie pro mobilni telefony. Prisil jim nezakonnou distribuci autorskych del, coz je jeste lepsi, nez obycejna verejna produkce. Ale nejlepsi ulovek se povedl Kokoskovi z vedlejsiho oddeleni. Povedlo se mu zabasnout celou jednotku vojaku zpivajicich si do kroku. Pry to delali na rozkaz, tak pribral i veliciho dustojnika. Celkem triatricet carek na pazbu, marna slava, z Kokosky bude nejspis brzy major. A ja o to vsechno prisel, kdyz jsem busil do psaciho stroje. A navic me porad vyrusovala sefova andulka. Podle me se to jeji pipani podoba jedny pisnicce od Barty, takze ji asi taky brzy zavru az zcerna. Za to me ale asi nikdo nepovysi. Svet je hnusnej.

Patek 18. 8. 2000
Je to cim dal tim horsi. Rano si me zavolal sef na koberecek a sjel me za malou vykonnost. Pry nevykazuji zadne zatcene a ze to se MFPHPZHLFMP3 nelibi. Pry kdyz nas plati, tak chteji videt vysledky a ze jestli se to nezlepsi, muzu cekat padaka. Chtel jsem zachranit situaci, ale nejak se ten napad s andulkou neujal. Nakonec jsem byl rad, ze sef nemel pri ruce zbran. Musim s tim neco udelat - dneska se do toho zakousnu tak, ze Kokoska bude vedle me vypadat jako absolutni nymand. Vyrazim do ulic... Vratil jsem se z ulic a musim rict, ze moje budoucnost u teto jednotky nevypada ruzove. Vsichni se proti me spikli, jako kdyby snad ty hnusny kriminalni zivly vedeli, ze kdyz neulovim par hlav, poletim. Moje kariera je v pytli. Jsem ztracen, nenavidim, nenavidim, nenavidim tenhle mizernej zivot...

P. S. Dnes vecer jsem byl na veceri u nasich. Mati pak pustila nove CD, ktere si koupila. No jasne, moje zlata maminka me zase zachranila, jako uz tolikrat predtim! Okamzite jsem ji totiz sebral - nemela pravo prehrat to CD me a tatovi. Zakon to nazyva verejnou produkci. Svet je zase fajn...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Broža  |  17. 07. 2001 19:20

Doufám, že to takhle nikdy nedopadne!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepus  |  17. 07. 2001 19:20

Jestli neco OPRAVDU A Z HLOUBI DUSE NESNASIM, tak jsou to spolecnosti jako RIAA ci OSA. Uz jsem si zvykl, ze pronasleduji Napster. Stejne se jim nepovede zlikvidovat MP3, jenom si kopou hrob, ale to je jejich vec. S tim vyzvanenim na mobily to fakt uz prepiskli. Od ted jsem si rekl, ze uz si zadnou hudbu nekoupim od nahravaci spolecnosti. Seru na ne.

A kecy ze pozkozuju predevsim autora neberu, ja sam hraju v jedne kapele, takze vim, co je to za SVINSTVO. Chcete hrat pro lidi, pro kamose a oni na vas chtej naky dementni poplatky zato, ze provozujete umeni. NAKOPAT!!! A kdyz se nekdy sejdou milovnici nekomercni hodby na Vacalvaku, urcite nebudu chybet. I kdybych mel dostat na hubu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
NASUM  |  17. 07. 2001 19:20

SOUHLASÍÍÍÍÍÍM !!! Osa je nejskurvenější organice, mající z hudbou něco společného. Snaží se pumpovat každého, ale rozdělovat mezi svých pár vyvolených. Zasrané Jandovo hovno. Máš-li problém s koncerty, zkus následující: Nepustit na plac jedinou kapelu, která před vystoupením nepodepíše prohlášení, že nemá s těmi kryply nic společného, nenechává se jimi zastupovat a zříká se jakéhokoli nároku na honorář. A celou akci ohlásit jako soukromou.
PS : Vím, že to jsou vlezlé hnídy a patrně lepším řešením bude té filce strčit hlavu do hajzlu. Přísahám, že to jednou udělám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pedro  |  17. 07. 2001 19:20

Ja si myslim, ze kdyz se vydavatelskym spolecnostem denne nezaplati 700.000$, tak se taky houby stane. Je to jenom videt, co autori, ale zejmena ony spolecnosti chteji za to, ze autor dostal vnuknuti a nekdo mu "spravuje ucet". Zlodeji jsou ONI.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
HR  |  17. 07. 2001 19:20

Mam ctyri veci:
1. OSA jsou neskutecni vydridusi - o tom neni pochyb! Nevidim realne, ze by se podstatna cast penez dostala k vlastnikum autorskych prav...
2: Informace z clanku, ze skladba pro vyzvaneci ton se musi vlastne znova zkomponovat je nepravdiva - jde to vse jiz delat zcela automaticky = existuje spousta software, ktere umi prekonvertovat mp3 nebo wav do prislusneho formatu
3. Vetsina (vsechny) provideru sluzby zasilani vyzvanecich tonu to dela kvuli zisku (at uz to jsou prijmy za poslani anebo za reklamni prouzky, tak nevidim duvod proc by vlastnici autorskych prav za to nemeli dostat svuj podil... (to vsak nemeni nic na mem nazoru, ze OSA jsou vydridusi...)
4. Demagogicky srovnavat piskani na ulici ci dokonce mluveni mi pripada dosti nizke. Pokud si vsak nekdo piskanim nevydelava.... (nemela by OSA zalovat Ceske drahy?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  17. 07. 2001 19:20

s rozsirenim inetu se zacne hudba docela rychle ( odhad - za 2-3 roky
pripojeni min 0.5 Mb/s ) vymenovat
u uzivatelu - soudy s napstrem
uznali ze samotna vymena trestna neni !!! jeste par takovych napadu od vydavatelskych firem a skupiny si zacnou svoje songy vydavat na netu za 1-2 $ za album
a vydavatele ..........
proc si jenom kopou sami hrob ???
vy to nekdo ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rado  |  17. 07. 2001 19:20

Jsou to ubožáčci už nevědí, jak z nás vyždímat nějaký ten cent na udržbu svých paláců, to bychom nemohli ani zpívat v hospodě.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sandokan  |  17. 07. 2001 19:20

Zanedlouho nam nebude dovoleno nic. Vsichni si daji na vse autorske zakony a muzeme jit do ... Nejlepsi je Napster. Takove spolecnosti jen GO. Ovsem, ze musi byt i nejake zakony, ale ne takove.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav Linda  |  17. 07. 2001 19:20

Chtelo by to vyrazit na Vaclavak. A tam podporit Napster ,servery nabízející stažení hudby do mobilu
atd...

Znáte někdo nějakeho cloveka kterej neporusuje autorskej zakon.
Ja opravdu NE!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Adam  |  17. 07. 2001 19:20

jeste dobre si pamatuju, jak po demonstraci na podporu CT nekdo z ODS prohlasil, ze se prece politici nenechaji ovlivnovat luzou
takze tohle by asi nevyslo :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marlboro  |  17. 07. 2001 19:20

Docela by me zajimalo zda vyrobci mobilnich telefonu jako treba NOKIA kde jiz nejake melodie jsou plati poplatky. Ne ze bych to chtel protoze mi to pripada jako uhozenost. Organizace jako OSA a jim podobne uz nevedi kde by si na sve vlastni premie vydelali. Mam kamarada majitele rock klubu a jelikoz ma kapelu a obcas si ve svem vlastnim klubu hraje vlastni skladby musi odvadet OSe poplatky a od OSy jeste nikdy nic nevidel a todle at mi nekdo vysvetli.....
Je to proste pekne zapraskana banda tunelaru....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  17. 07. 2001 19:20

Jsem přesvědčený, že velcí výrobci mobilů mají autorská práva svých zvonění ošetřena. Všimněte si třeba, že ve zvonění nepoužívají žádné současné hity, ale výhradně klasické melodie, ze kterých dnes již jsou tzv. volná díla a lze je beztrestně používat (jejich autor je již stanovený počet let po smrti). Ostatní zvonění si výrobci skládají sami.

Jinak se mi zdá, že v této diskusi nebyl článek úplně dobře pochopen. Týká se totiž služeb, které zdarma nebo za úplatu šíří vyzváněcí melodie inspirované známými písničkami. Článek se netýká jednotlivců, kteří si nahrají zvonění. Po takových lidech OSA samozřejmě nepůjde, existují větší ryby.

Se službami, které zvonění nabízejí, nemá podle mě OSA nic společného. Chrání totiž autorská práva při reprodukci hudby. Na tyto služby se spíš vztahují nakladatelská práva, podobně jako třeba na tisk not nebo zpěvníků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  17. 07. 2001 19:20

Jen ať mě zkusí nějaký čur... z OSY zastavit na ulici, že mi v mobilu zvoní "autorská píseň". Vyrazím mu mobilem zuby, i kdybych si měl jít koupit nový mobil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš  |  12. 06. 2003 07:24

Úplně souhlasím, ale použij raději pěst - ty dnešní telefony nic nevyrdží

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomas  |  17. 07. 2001 19:20

Nekdy si dovolim piskat. Sem zvedavej, kdy me za to zatknou a bodou chtit zaplatit za autorsky prava. Je to pekne uhozeny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  17. 07. 2001 19:20

Chtělo by to konečně v tomto směru anarchii a nebo hromadný bojkot OSY a všech rádoby hvězdiček, které zastupuje. Vzpomeňte na bojkot Telecomu a.s.(internet 99). Internet je mocná zbraň, ale hodně lidí si to neuvědomuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Adam  |  17. 07. 2001 19:20

OSA jsou vyděrači, to ví každý :(
bohužel OSA defaultně zastupuje každého hudebního umělce, pokud ten výslovně nepožádá o opak :(
př: malá amatérská kapela jednou za čas zahraje v malém klubu, OSA vybere od majitele klubu poplatek za produkci, ale kapela z těch peněz neuvidí ani kačku

tohle je vyloženě hnus, ale není to protizákonné, fuj

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avrichter  |  17. 07. 2001 19:20

OSA zastupuje... pokud nepožádá o opak ... !Ale i za provozování skladeb autorů, které nezastupuje poplatky inkasuje a "spravedlivě" dělí mezi členy jimiž nejsou autoři jen tak něčeho, ale OSA-m za autory uznaní! Tedy ne, že si každý napíše 5 světových hitů a bude chtít prašule. Ty půjdou Štajdlovi a Zmožkovi a Wágnerovi a.d. Teprve až jej tito přijmou mezi sebe, tak bude skutečný autor. Ale co se divíte, z každého čistého CD jim platíme 5 % ceny, protože bychom si tam mohli vypálit muzicu, ve veřejných kopírnách za každý zkopírovaný list A4 30 hal. Dílii, protože Vámi nakreslený náčrtek pro kamarády, jak se dostat do neznámé hospody by mohl porušovat JEJICH autorská práva.
Jako v tom vtipu: "Zavřete mě za znásilnění - prístroj mám".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
eminem  |  17. 07. 2001 19:20

Timto se chci zeptat, jaka je praxe v zahranici? Kdyz tady tak kritizujete OSu ???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta  |  17. 07. 2001 19:20

...kuprikladu ve Velke Britanii zrusili tyhle poplatky za prazdne CD-R nosice jako neopodstatnene. Doufam ze se to dostane i k nam!

Uplne mne dostalo, kdyz nejaky typek z RIAA prohlasil ze mame byt radi ze budou chtit poplatky (30 centu za ring-tone) jen za vyzvaneni pro osobni potrebu, protoze kdyz mi telefon zvoni tak muze jit o masove sireni autorskeho dila (napr. jako ze to spolucestujici v tramvaji poslouchaji a za to jsou jeste jine poplatky.

At zhyne RIAA a jejich patolizali!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
L. Maňásek  |  17. 07. 2001 19:20

Stáhnul jsem si autorský zákon přímo z www.osa.cz a mám dojem, že ho porušuje každý, kdo nějakým způsobem vyprodukuje melodii, kterou někdo jiný vymyslel a která je zaregistrována na OSA nebo v jiné podobné organizaci. Nechápu, jak má hudba člověka povznášet, když se někdo snaží "vymáhat spravedlnost" pro pár pípnutí mobilu. OSA by se asi oháněla ochranou autorů, ale tohle podle mně autory spíš poškozuje, protože většinu lidí napadne, že "to stejně dělají jen pro prachy..." Jen doufán, že to nakonec nedopadne tak, jak jsem napsal do Předmětu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nemluv  |  17. 07. 2001 19:20

Mohli by také zakázat mluvení, co kdyby náhodou stejnou větu řekla nějaká "hvězda"...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
eminem  |  17. 07. 2001 19:20

HIHI a nebude to nakonec jako v pohadce o pysne princezne. My budeme pulnocni kralovstvi a budem behat k sousedum, abycho si mohli zazpivat )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor