K čemu LTE, když 3G umí stahovat rychlostí 63 Mb/s

Ericsson otestoval nové vylepšení 3G technologie. V praxi dosáhl ve volné síti rychlosti stahování 63 Mb/s, což je rekord v 3G.

Všichni velcí hráči na poli mobilní síťové infrastruktury se aktuálně zaměřují na vývoj a realizaci LTE. Sítě čtvrté generace budou nepostradatelné zejména v souvislosti s narůstajícími objemy datových přenosů a počtem přes mobil k internetu připojených uživatelů. Švédský Ericsson ovšem paralelně testuje a vylepšuje i zavedenou 3G technologii. Při prvním živém (nikoli laboratorním) měření v Turecku dokonce naměřil rychlostní rekord.

Klepněte pro větší obrázek
Agregované pásmo ze tří kanálů umožní rychlejší stahování dat. Tuto technologii ale musí podporovat také koncová zařízení, resp. jejich modem (obr. Qualcomm)

Ericsson testoval rychlost datových přenosů v síti tureckého operátora Turkcell za použití technologie 3-Carrier HSDPA. Ta je navržena tak, aby bez ohledu na vytíženost sítě navýšila rychlost stahování až o 50 % oproti Dual-Carrier. Test proběhl v pásmu 2 100 MHz (stejné používají i naši operátoři) na blíže nespecifikovaném smartphonu s procesorem od Qualcommu.

Tam, kde nebude LTE

Rychlost stahování na 3-Carrier HSDPA dosáhla hodnoty 63 Mb/s, což je nový rekord v 3G síti. Dosud se v 3G běžně stahuje max. rychlostí 43,2 Mb/s při specifikaci Dual-Carrier HSDPA. Rekordní byl také uplink, který díky technologii Enhanced Uplink Multi-Carrier dosáhl rychlosti 11,5 Mb/s. Dosavadní maximum uploadu činilo 5,76 Mb/s.

Technologie 3C-HSDPA pro downlink a EUL-MC pro uplink jsou dalším vývojovým stupněm v rámci HSPA multi-carrier 3G sítí. Budou nabízeny v podobě softwarového upgradu a operátorům mohou pomoci navýšit kapacitu a zlepšit kvalitu 3G sítě například v místech, kde nebudou stavět LTE. Nejrychlejší 3G technologii chce Ericsson operátorům komerčně nabídnout do konce roku 2014.

Diskuze (100) Další článek: Používáte Google mapy? Podívejte se na historii míst, kde jste byli

Témata článku: Ericsson, , , , Rychlost, Nový rekord, CEM, Švédský ericsson, Mb/s