Kancelář v každém mobilu: zdarma díky Javě

kvůli kancelářským dokumentům už nemusíte mít smartphone. Zkusili jsme aplikaci s velkým potenciálem a několika problémy.

Java aplikace s názvem All Format Writer, kterou můžete zdarma stáhnout na těchto stránkách, se už ve svém názvu chlubí tím, že umí zapisovat do všech formátů. Autor Tea Hui Wuang v tomto případě myslí hlavně formáty „nové generace“, konkrétněji:

  • OpenDocument Format (přípona .odt), například OpenOffice nebo Dokumenty Google
  • Office Open XML (přípona .docx), Microsoft Office Word 2007
  • Unified Office Format (přípona .uof), čínský národní formát pro elektornické dokumenty
  • Portable Document Format (přípona .pdf), populární standard v elekronické dokumentaci

TIP: S tvorbou pana Huanga se nesetkáváme na stránkách MobilManie poprvé. Více informací o jeho demu Androida najdete zde

Stačí Java

Před instalací je nutné oveřit, zda Váš telefon podporuje standard JSR-75 File Connection – specifikaci Javy pro práci s daty v mobilním zařízení. Jelikož se vytvořené dokumenty automaticky ukládájí na paměťovou kartu, obecně sa dá říci, že pokud máte telefon s paměťovou kartou, automaticky to znamená podporu JSR-75 File Connection.

Po instalaci a spuštění aplikace je hned jasné, jakého pravidla se autor držel: v jednoduchosti je krása. To je důležité zmínit, proto nečekejte žádné zdlouhavé nastavování ani editování. Aplikace je zaměřena hlavně prakticky: vytvořit – uložit – poslat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ikona v Instalovaných apliacích • Startovací obrazovka • Hlavní menu

Hlavní menu neskýtá moc možností na výběr, tudíž ani jiné jazykové mutace než angličtinu. Jdeme tedy na vytvoření samotného dokumentu. K dispozici je 1 000 znaků, což by mělo být pro krátké a jednoduché poznámky stačit. Samozřejmostí je možnost použití T9, popřípadě kopírování a vkládání textů ze schránky. Ani české znaky nečiní při vytváření aplikaci žádné problémy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Text s českými znaky • Text s anglickými znaky

Pokud jste se svým výtvorem spokojeni, stačí použít potvrzovací klávesu nebo kontextovou klávesu Next, kde aplikace nabídne možnosti uložení textu ve výše uvedených formátech. Po výběru formátu, potvrzení tlačítka Save jste ještě dotázání na potvrzení čtení a zápisu do telefonu. Pokud na jednu z otázek odpovíte záporně, budete vyzváni k vložení výměnného zařízení. Nemá to ale žádný důsledek, vrátíte se opět na možnosti uložení.

Na Word si počkáte

Zajímavé je ukládání do formátu ODT a DOCX, u obou totiž trvá přibližně čtyři sekundy, než se objeví potvrzovací otázky. Formáty UOF a PDF tuto prodlevu nemají.

Po úspěšném uložení je zobrazena informace, kde se soubor nachází (v mém případě E:\Others\), a možnosti odeslání (e-mail, MMS, Bluetooth, IrDA, Wi-Fi). Detaily závisí na možnostech konkrétního typu telefonu, soubor se totiž nachází na paměťové kartě a lze s ním dělat cokoliv, co je podporováno. Na mém telefonu jsem vyzkoušel odeslání e-mailu, Wi-Fi mi telefon nedisponující touto technologií logicky nenabídl.

Pro zajímavost přidávám srovnání velikosti souborů různých formátů při stejném obsahu textu:

  • ODT 14 KB
  • UOF 30 KB
  • PDF 4 KB
  • DOCX 14 KB
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Který formát je libo? • Povolit číst data • Povolit zapisovat data • Úložište souboru a možnosti odeslání dle aplikace

Potud je vše skoro v pořádku. Problém nastává v pochopení využití programu a návaznostech. Je hezké mít možnost vytvoření krátkých dokumentů a jejich případného odeslání. Neexistuje však žádná další možnost editace jako úprava textu, řádkování, odsazení atd. Proč pak ale formáty jako PDF, DOCX nebo ODT? Nestačil by formát TXT nebo RTF? Ano vím, TXT formát se primárně otevírá v Notepadu nedo WordPadu, ale bez možnosti editace by plně postačoval. PDF bych ještě pochopil v případě, kdy je nutno poslat kratší dokument například obchodnímu partnerovi.

Češtinu neovládá

Špatně je na tom Čeština, nebo jakýkoliv jiný jazyk, která používá speciální kódování, pokud chcete soubour otevřít na počítači. Proto jsem vyzkoušel čtení dokumentu i s finskými nebo švédskými znaky. Office (verze 2007) i OpenOffice (verze 2.4.0) takový dokument ani neotevřou. První hlásí chybu XML charakteru, druhý chybný formát souboru v subdokumentu. Adobe Reader (verze 8.1.2) PDF sice soubor otevře, ale jde na to šalamounsky, místo speciálních znaků použije otazníky. V tomto případě netuším, co by si například zmiňovaný obchodní partner o odesílateli pomyslel.

Klepněte pro větší obrázek
Výřez z Adobe Readeru při použití českých znaků

Nezbývá tedy, než použít znaků bez interpunkce. I zde je však drobný zádrhel, v mobilním Adobe Readeru (LE 1.5) se PDF soubor otevřít podařilo, nicméně v něm nebylo vidět nic, až na šedé pozadí. Na počítači už je situace lepší, všechny soubory při použití anglických znaků se otevřou bez problémů. Lze tudíž dále pokračovat v úpravě souboru.

Klepněte pro větší obrázek
Postupně výřezy při použití anglických znaků: Office Word, OpenOffice Writer, Adobe Reader

Ber nebo neber

Autor aplikace ukázal možnosti použití mobilní Javy pro uvedené formáty, jednoduché ovládání a použití. Za to si zaslouží určitě pochvalu, ale tím to končí. To stejné platí i pro aplikaci. Jednoduchost je zde dotažena k naprosté dokonalosti: ber nebo nech být.

Závěr bude tudíž rozpačitý. Jsem si jistý, že by si aplikace několik uživatelů dokázala najít. Jsou to ti, kteří přesně vědí, co potřebují a využijí. Na druhou stranu mi skutečně chybí praktické využití (hlavně co se týče zvolených formátů) včetně dalšího mínusu, a to jazykové podpory pouze angličtiny.

Máte jiný názor nebo používáte jinou aplikaci? Podělte se s ostatními v diskuzi.


Tip

Diskuze (18) Další článek: Vodafone chystá systém rezervačních SMS na MFF v Karlových Varech

Témata článku: , , Dík, Mobil, Žďár, Zobrazená informace, Kancelář, MOBI, Notepad