Kapesní počítač Dell Axim X3: další revoluce? (recenze)

Dell uvádí teprve svou druhou řadu kapesních počítačů. Nový Axim X3 je menší, lehčí a výkonnější nežli jeho předchůdce. O některé dobré vlastnosti byl nový Axim ale ochuzen. Rozvíří Dell opět stojaté vody v oblasti kapesních počítačů?

Příslušenství

Standardním příslušenstvím všech modelů je jednoduché ochranné pouzdro. To je vyrobeno z černé koženky a opatřeno sponou na opasek. Pouzdro, na rozdíl od předchozího modelu X5, nezvětšuje výrazně rozměry kapesního počítače.

 
Pouzdro je napevno opatřeno sponou

Synchronizační kolébka je standardním příslušenstvím u dvou vyšších modelů, základní verze je vybavena jen synchronizačním kabelem. Je zřejmé, že i na kolébku nahlédlo oko designérá. Kolébka je masivní a disponuje pozicí pro současné nabíjení náhradního akumulátoru. U Dellu jsme si již zvykli na logo, které se po zasunutí PDA do kolébky modře rozzáří. Dell je snad posledním výrobcem, který na kolébce ponechává otvory pro odložení pera při práci. Výborně!

 
Akumulátor je oproti předchozímu modelu nepoměrně menší
 
Kolébka se po vložení kapesního počítače modře rozzáří

Akumulátor je typu Li-Ion a disponuje kapacitou 950 mAh. Při testu výdrže programem SPB Benchmark dosáhl Axim hodnoty 3 hodiny a 38 minut, a to s maximální intenzitou podsvícení. Rychlost procesoru byla ponechána na automatickém nastavení. Nejde o špatný výsledek, na bezkonkurenční výdrž předchozích modelů ale nový Axim určitě nenaváže.

Model Výdrž
Dell Axim X3 3:38
Acer n10 5:09
Asus myPal A620 3:46
FS Pocket Loox 610 5:10
HP iPAQ h1940 3:51
HP iPAQ h2210 4:12
HP iPAQ h5550 4:07

Všechny testy byly prováděny s maximální intenzitou podsvícení. Umožňuje-li kapesní počítač ovlivnění rychlosti procesoru, ponecháváme volbu "automaticky".

Chudý software

S Aximem obdržíte jen jedno CD obsahující samozřejmé aplikace jako ActiveSync a Outlook 2002. Na CD je také několik desítek aplikací, které jsou ale buď jako trial nebo freeware verze. Zamrzí zejména absence plné verze dálkového ovládání. Program sice stojí dvacet dolarů, věřím ale, že kdyby jej tvůrce licencoval Dellu byť jen za čtvtinovou cenu, vydělal by mnohem víc. V kapesním počítači je nainstalována jednoduchá aplikace Data Backup pro snadnou zálohu a obnovu dat nebo PIM databází. Dell disponuje nadstavbovým grafickým rozhraním Home sdružující ikony programů a nástrojů. Toto menu je plně konfigurovatelné a pro rychlý přístup slouží levé hardwarové tlačítko.

 
Prostředí Home a zálohovací program Data Backup

Drahý levný Axim

Cena Aximu X5 byla ve své době revoluční. Přinutila ostatní výrobce snížit výrazně cenu základních modelů. Pokračuje Dell v cenové válce i s modelem Axim X3? Ano, ale pouze u nejvyššího modelu, který stojí 14 616 Kč včetně daně. Jde o nejnižší cenu kapesního počítače s integrovanou bezdrátovou kartou. Ceny zbylých dvou modelů již tak dobré nejsou. Základní model stojí sice příjemných 9 736 Kč, konkurence však nabízí za tuto cenu dvojnásobnou paměť (Acer n10) anebo paměť i kolébku v základu (Asus MyPal A620). Za cenu námi testovaného modelu lze koupit Asus MyPal A620 s Bluetooth.

Udělá díru do světa?

Axim X3 je povedený kapesní počítač, kterému chybí snad jen to Bluetooth. Cena nejvyššího modelu s WiFi je velmi příjemná a věřím, že způsobí opět malou cenovou revoluci kapesních počítačů s bezdrátovou síťovou kartou. Bohužel zatím nevíme cenu modelu vybaveného Bluetooth i Wi-Fi, který by se měl na trhu objevit v následujících měsících.

Nezapomeňte na kompletní fotogalerii v poslední kapitole.

Plusy a mínusy

+ rozměry, hmotnost
+ dobrá kolébka
+ cena modelu s Wi-Fi

- výbava nejslabšího modelu
- absence Bluetooth
- nejednotná zadní strana

Ve zkratce

Kapesní počítač Dell Axim Advance
Cena: doporučená koncová 12 176 Kč vč DPH
Operační systém: Windows Media 2003 for Pocket PC
Rozměry: 177 × 77 × 15 milimetrů
Hmotnost: 137 gramů
Procesor: Intel XScale PXA263 400MHz
RAM/přístupná: 64/64 MB
ROM/přístupná: 64/32 MB
Displej: 240 × 320 bodů, 65 536 barev
Sloty: Secure Digital/ Multi Media Card (SDIO)
Komunikace: synchronizační USB kabel, IrDA se zvýšeným dosahem
Akumulátor: vyměnitelný, Li-Ion 950 mAh
Příslušenství: synchronizační kolébka síťový adaptér, redukce síťového napájení, pouzdro

Témata článku: Dell, , , , Poslední výrobce, Špatný výsledek, Kapesní počítač, Pískání, Počítač, Revoluce, Nejslabší model, DEL, Oválný tvar, Současné nabíjení