Kapesní počítače: hardwarové nároky (polemika)

V úvodním dílu polemiky na téma "Vybíráme kapesní počítač" jsme se zabývali hardwarovými nároky. V této části se soustředíme na vnější design, rozměry, rozmanitost nabízených modelů, vybavení a možnosti rozšíření.

V prvním díle našeho polemického serálu jsme srovnávali náročnost obou platforem na výkon procesoru i paměťového prostoru. V druhém díle srovnáme kapesní počítače po hardwarové stránce. Která platforma je rozmanitější? Které kapesní počítače jsou menší? Dostanu za stejné peníze shodnou výavu u Palm OS i Pocket PC? Odpovědi naleznete na následujících řádcích. Diskutuje Juraj Hudec (JH) jako zastánce Palm OS a Jiří Kuruc (JK) coby uživatel Pocket PC.

JH – Palm OS

Vreckové počítače s Palm OS vyrába síce subjektívne menej výrobcov, ale aj napriek tomu je možné si vybrať z veľmi pestrej ponuky prístrojov na rôzne použitie. Pričom niektoré sú doslova designérske skvosty. Začínajúc náramkovými hodinkami (Fossil), pokračujúc cez smartphony, ktoré vyzerajú ozaj ako telefón (HandSpring, Onyx), cez otváracie konštrukcie na štýl poznámkového bloku (modely Sony Clié NX/NZ), ďalej vyhotovenie ala „mini-notebook“ (Sony Clié UX, Dana) končiac pri tvaroch klasických pre vreckové počítače s pevnou respektíve virtuálnou graffity ploškou (Garmin iQUE) alebo klávesnicou (Sony Clie Tg50, Tungsten C/W).

Pričom vo všetkých týchto zariadeniach je principiálne ten istý operačný systém, čiže aplikácie bežia bez problémov aj bez vačších zmien. Pri vreckových počítačoch s PPC mi pripadá ako keby sa všetci výrobcovia snažili do istej miery kopírovať veľmi úspešný design ktorý prišiel s iPAQ-om. Viac menej až v poslednej dobe sa začali objavovať rôzne varianty. Myslíš, že táto „uniformnosť“ je to skôr výhoda alebo nevýhoda? Poprípade dá sa očakávať v blízkej dobe nejaká zmena v súvislosti s novými modelmi?

JK – Pocket PC

Hračiček na Palm OS je vskutku mnoho a musím přiznat, že zrovna nové Treo 600 se mi velmi líbí. Opisování výrobců nezačalo u iPAQu, ba ani u předchůdce Aera, koncepce PDA na platformě Pocket PC byla opsána od Palmu (velký dotekový displej, absence tlačítek, odtud také obecný pojem „palm“). Výrobci kapesních počítačů na platformě Pocket PC od sebe opravdu opisují, nové modely se od starších liší jen rychlejším procesorem, výbavou, či dalšími drobnostmi. Dnešní „uniformované“ kapesní počítače ale vychází z tužeb většiny uživatelů (většiny, ne všech!). Koncepce velkého displeje je pro účely kapesáků ideální a neočekávám, že by se v brzké budoucnosti radikálně měnila.

Návratu na scénu se zřejmě dočká koncepce otvíracího kapesního počítače s klávesnicí po vzoru HP Jornady 7xx řady či Nokie Communicatoru. Přisuzuji jí však jepičí život. Tato koncepce přeci jen znesnadňuje používání základních aplikací. Klávesnici velebí vedle nás, pisatelů, jen malá hrstka lidí. Navíc se tato zařízení cenově překrývají s notebooky, které nabízí mnohem víc. Dalším krokem vývoje by mohlo být odstranění hardwarových tlačítek a pětisměrového ovladače z přední strany PDA. To by se ušetřilo místa! Důležité ovládací prvky bych dal na bok přístroje. Teď mne ale asi budou kamenovat příznivci her, kteří se bez tlačítek neobejdou. Ne/užitečnost malé klávesnice, jakou má například Tungsten C či známá Trea, musí posoudit každý uživatel dle svých preferencí.

Shrnuto – uniformnost není na škodu, většině uživatelů vyhovuje, další pokrok tedy vidím v miniaturizaci (po vzoru iPAQu 1915) a snižování cen. Modely s malou klávesnicí by však na škodu nebyly.

I když se to na první pohled nezdá, kapesní počítače lze rozšířit řadou zajímavých periferií. Pro nás pisálky to jsou externí rozkládací či snap-on klávesnice, pro cestovatele pak navigační moduly GPS, pro manažery třeba speciální VGA adaptér ke kapesním počítačům Toshiba pro prezentace. Nechybí komunikační GSM/GPRS moduly, Bluetooth a Wi-Fi karty. Co nabízí v tomto směru Palm či Sony?

JH – Palm OS

V tomto smere sú na tom obe platformy viac menej rovnako. Možnosti rozšírenia sú skôr limitované dostupnými financiami ako neschopnosťou nájisť vhodný produkt. Aj na Palm OS platforme je možné kúpiť „kabátiky“, veľmi podobné tým k iPAQom, s Bluetooh, Wi-Fi, foťáčiky, čítačkami platobných kariet či čiarkových kódov, CF respektíve PCMCIA slotmi, GPS, GSM moduly a veľa ďalšieho. Samozrejme CF, SDIO a v neposlednom rade aj Memory Stick sloty ponúkajú ďaľšie možnosti rozšírenia. Mnohokrát je možné to isté zariadenie použiť pre jednu aj druhú platformu. Ako aj na „velkých“ počítačoch všetko stojí a padá s dostupnosťou ovládačov.

Odhliadnuc od vonkajšieho vzhľadu, výkonu a rozšírenosti, asi najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní o kúpe nového vreckového počítača je cena. Uznávam, že tradičná výhoda Palm OS PDA, t.j. nižšia cena je čím ďalej tým viac zmazávaná. Obrovský prievat v cenách Pocket PC urobila firma DELL uvedenúm svojich modelov Axim, ktoré predáva veľmi výhodne. Myslíš, že sa konečne aj výrobcovia v PPC tábore spamätali a začnú ponúkať viacero entry-level modelov?

JK – Pocket PC

Je to přesně jak říkáš. Zatímco ještě před rokem se ceny kapesních počítačů na platformě Microsoftu pohybovaly v relacích od patnácti do čtyřiceti tisíc (Jornady 7xx řady), nyní nastává obrat. Správě jsi podotknul, že jako první přišel s levným PDA Dell. Jeho Axim udělal velkou díru do světa a Dell se díky jediné modelové řadě (dva výkonnostně a cenově odlišné modely) vyšplhal na třetí místo mezi výrobci PPC kapesních počítačů. Nadvláda Dellu v entry-level segmentu však netrvala dlouho. Ostatní výrobci rychle reagují na nový trend a dnes již není problém sehnat nový kapesní počítač za cenu pod deset tisíc včetně daně. Jmenujme například malinký iPAQ 1915, Acer n10, Asus MyPal A600, Toshibu e330 či Dell Axim 300. Tyto modely nedisponují technologiemi jako Bluetooth či Wi-Fi, některé však mají moderní procesory XScale PXA255 na frekvenci 300 MHz a dva paměťové sloty. I u těchto modelů je běžných 64 MB operační paměti.

Tato PDA jsou ve srovnání s dvakrát dražšími modely ochuzena většinou o Bluetooth a doplňky jako synchronizační kolébka. Dočasnou výhodou bude i standardní instalace nové platformy Windows Mobile 2003. Často se vyplatí koupit levné PDA a tyto doplňky dokoupit. Trend snižování cen je patrný však jen v dolním cenovém spektru, horní hranice pětadvaceti tisíc za špičkové modely se nesnižuje, a to je chyba. Tato cena totiž hraničí s cenou nejlevnějšího, avšak značkového notebooku. PDA jsou tak často označována za drahé hračky. V kategorii entry-level začíná být pěkně těsno, svého zástupce zde má již více jak pět výrobců. Cena se patrně nedostane hluboko pod deset tisíc, spíše se bude zlepšovat technologická vyspělost a výbava kapesních počítačů. Co dostanou zájemci o Palm OS za své peníze?

JH – Palm OS

Správne si povedal, že v entry-level kategórii začína byť až priveľmi horúco a pritom ešte čo i len pred rokom to bola dosť neobsadené pole. Avšak aj entry level v ponímaní Palm OS a PPC sa cenovo dosť líší. Kým najlacnejšie PDA s PPC začínajú okolo ceny 10.000 Kč, Palm Zire je možné kúpiť už za 3.000 Kč. Zire vybavením nijako neohúri, ponúka totiž len čiernobiely display a rozlíšenie 160 x 160 pixelov. Aj napriek tomu že je to jediný momentálne vyrábaný model s čiernobielou obrazovkou a tak malým rozlíšením, stal sa z neho s vyše milionóm predaných kusov najúspešnejší vreckový počítač, ktorý bol kedy vyrobený. Jeho úloha je skôr nalákať užívaťeľov na platformu Palm OS. Na druhej strane barikády je špičkový model NZ90, s cenou blížiacou sa 30.000 korún, ale má čo ponúknuť. Má rozlíšenie až 320 x 480, bluetooth, 2 sloty (Compact Flash a Memory Stick), vstavanú mini klávesničku ale najmä kameru s rozlíšením až 2 megapixele a vstavaným bleskom. Mimo fotiek je možné nahrávť aj video vo formáte MPEG4.

Mezitým je rôzne spektrum modelov ako napríklad model Zire 71 so vstavaným foťáčikom a  rozlíšením 320 x 320 sa dá kúpiť už za cca 10.000 korún. Tungsten T, ktorý patrí k najmenším PDA na trhu a má integrovaný Bluetooth sa dá kúpiť už okolo 12 tisíc (Open Box už za 8.500 Kč), novšia verzia Tungsten T2 s 32 MB RAM za 14 tisíc a špičkový Tungsten C so 64 MB RAM, Wi-Fi a klávesničkou okolo 16.000 korún. Bohužiaľ politka Sony v Českej republike zrovna neprospieva cenám vynikajúcim modelom Clié, ktoré sú oproti svojím pendantom v USA niekedy v ČR až dva krát tak drahé, takže ich cenové porovnanie je skôr relatívne. Aj keď modely sú to určite viac než zaujímavé. Napríklad entry-level Clié SJ22 s rozlíšením 320 x 320 je možné kúpiť už za 180usd. NX70V s rozíšením 320 x 480, 0,3 megapixelovou kamerou, dvomi slotmi (CF, MS) sa predáva už za 350 dolárov. Model NX80 s podobnými parametrami ale s 1,3 megapixelovou kamerou a 32 MB RAM je možné kúpiť za 600 dolárov. A nakoniec vynikájúci model TG50 s miniklávesničkou a Bluetooth sa predáva za 300 dolárov.

Ako je vidno obe platformy sú si na jednej strane veľmi podobné a aj veľmi odlišné. Majú svoje klady aj zápory. V ponuke sú cenovo dostupné modely ako aj high end modely ponúkajúce ozaj to naj naj naj dnešnej doby.

Příště o softwaru

Dnes jsme prodiskutovali těla našich kapesních počítačů, příště se podíváme na jejich duši. Probereme výhody a nevýhody operačních systému a zhodnotíme, zda-li jsou výrobci různých programů šikovní a vyhovují našim tužbám a potřebám.

Diskuze (47) Další článek: Inovovaný Sagem MyX-6 je pohlednější a s Javou

Témata článku: , , , , , Pol, Hardwaro, Počítač, Kapesní počítač, , Pole, Nárok, Horní hranice,