Kapesní počítače Palm, díl druhý: seznamte se

V druhém dílu našeho seriálu se seznámíme se základním popisem kapesního počítače, zaměříme se na příslušenství a ukážeme si, jak Palm propojit s počítačem.
Předpokládejme, že jste si koupili některý z modelů kapesních počítačů s operačním systémem Palm. Jakožto začátečníky vás jistě bude zajímat, jak váš handheld (doslova počítač do ruky) vypadá, čím realizovat propojení s počítačem nebo jaké příslušenství je možné pořídit.

Co naleznete v balení?

Na tuto otázku není těžké odpovědět. Každé balení nově zakoupeného přístroje (nezáleží na modelu) by mělo obsahovat kolébku (popřípadě synchronizační kabel), manuál, software a nabíječku. Mezi další příslušenství patří kožená pouzdra nebo nadstandardní programové vybavení. Jistě, někteří výrobci spolu s nově prodaným přístrojem dodávají další bonusové položky (paměťové karty, folie na displej), ale rozhodně se nejedená o standardní vybavení.

Kromě samotného přístroje je nejdůležitější položkou synchronizační kolébka popřípadě synchronizační kabel. Jedná se totiž o nedílnou součást kapesního počítače a bez kolébky byste byli ochuzeni a značnou část funkcí. Pokud byste si chtěli kolébku pořídit zvlášť (například v případě poruchy), připravte si minimálně 1500,- Kč (v tom nejlepším případě).

Základní popis kapesního počítače

Kapesní počítač si popíšeme na barevném modelu Palm m505, který se ale vzhledově téměř neliší od modelů Palm m500 nebo Palm V(x).

1 – tlačítko Datebook

2 – tlačítko Address book

3 – Rolovací tlačítka

4 – tlačítko ToDo

5 – tlačítko NotePad (kreslené poznámky)

6 – Vyvolání klávesnice na displeji (on screen)

7 – Vyvolání kontextových nabídek

8 – Návrat do menu (spuštění launcheru)

9 – Nastavení času

10 – Tlačítko zapnout/vypnout nebo aktivace podsvícení (delší držení)

11 – Graffiti ploška pro psaní znaků

12 – Spuštění aplikace kalkulačky

13 – Spuštění funkce Najít

14 – Vyvolání numerické klávesnice na displeji

1 – Stylus důmyslně skrytý v těle přístroje

2 – Tlačítko zapnout/vypnout nebo aktivace podsvícení (delší držení)

3 – IR port

4 – Rozšiřující slot pro paměťové karty formátu Secure Digital/MultiMedia Card

Nové modely kapesních počítačů Palm již obsahují univerzální konektor.

Jak na reset

Čas od času je třeba kapesní počítač zresetovat. Proto je na zadní straně přístroje umístěn malý otvor sloužící právě k tomuto úkonu. V podstatě existují tři způsoby a typy resetu – tzv. měkký reset, měkký reset-up a tvrdý reset.

Měkký Reset

Tento způsob vyvoláte pouhým stisknutím tlačítka reset. Na pomoc si můžete vzít resetovací hrot, který získáte rozšroubováním stylusu.

Měkký Reset Up

Měkký reset up se většinou používá k tomu, aby se obnovily všechny funkce kapesního počítače bez ztráty dat. Jde vlastně o ekvivalent k obyčejnému měkkému resetu, ale někdy může být tento způsob účinnější.

- stiskněte rolovací tlačítko Up a za současného držení zmáčkněte tlačítko Reset

Tvrdý reset

Tvrdý reset se používá pouze v případě, že všechny jiné způsoby obnovy funkčnosti kapesního počítače selhaly – přijdete totiž o všechna uložená data.

- stiskněte tlačítko Power

- za současného držení tlačítka Power zmáčkněte tlačítko Reset.

- po chvíli pusťte tlačítko Power

- kapesní počítač se vás „zeptá“, zda chcete smazat všechna data

- stiskněte rolovací tlačítko Up a potvrďte smazání všech dat

Nabíjení

Většina nových modelů kapesních počítačů disponuje pevnou Li-On baterií, která se nabíjí přes kolébku (lze zakoupit samostatnou nabíječku). Modely mající displej o šestnácti odstínech šedi většinou vydrží v pohotovostním stavu 14 dní (výjimečně i jeden měsíc). Barevné modely (například m505) jsou na tom hůře a z vlastní zkušenosti můžu napsat, že vydrží zhruba 4 – 7 dní (10 – 14 hodin práce).

Starší modely (například m105) jsou napájeny klasickými alkalickými bateriemi typu AAA. Výhodou tohoto řešení je to, že se nemusíte starat o nabíjení na cestách – pouze koupíte nové baterie a kapesní počítač znova funguje.

Propojení s počítačem

Propojení s osobním počítačem nebo notebookem se provádí několika způsoby – pomocí kolébky, kabelu nebo infračerveného portu.

Kolébka

Jedná se o standardní způsob propojení s počítačem. Kolébka může být připojena buď přes sériové nebo USB rozhraní. Zapojení přes sériové rozhraní je již zastaralé a svojí rychlostí se USB nevyrovná. V případě modelové řady m50x ale dochází k problémům právě s USB kolébkami (řešení jsme popsali zde /H/PDA/Ar.asp?ARI=104164&CAI=2115).

Synchronizační kabel

Zvláště na cestách se hodí synchronizační kabel, který není tak těžký jako kolébka. Vybrat si opět můžete mezi klasickým sériovým nebo USB rozhraním.

Infračervený port

Zajímavé řešení, které využijete nejenom s kapesním počítačem. Externí IR port stojí něco málo přes tisíc korun a pokud máte i mobilní telefon s infračerveným portem, jistě ho plně využijete. Všichni bastlíři si mohou IR port vyrobit svépomoci, schémata lze nalézt na Internetu (cena se pak pohybuje okolo 200 Kč)!

Fólie – ano či ne?

Fólie chránící displej kapesního počítače před poškozením není nic nového. Uživatelé handheldů se ale rozdělili na dva tábory – jedni používání ochranné fólie doporučují, jiní naopak nikoliv. Jistě, fólie displej chrání před prachem nebo poškrábáním, ale zároveň výrazně snižuje kontrast! Doporučuje se tedy používat fólii pouze na graffiti plošku, která většinou „trpí“ nejvíce. Navíc se některým uživatelům na fólii píše lépe, hlavně díky drsnějšímu povrchu. Na trhu je celá řada značek ochranných fólií, nejdražší a zároveň asi nejlepší jsou produkty WriteRight (cena zhruba 150 Kč). Jestliže chcete ušetřit, můžete použít obyčejnou průsvitnou lepící pásku (například 3M) – dejte si však pozor, aby nezůstalo na displeji lepidlo!

Pouzdra

Kapesní počítač je dobré chránit před odřením nebo poškozením. Vybrat si můžete mezi celou řadou kožených nebo umělohmotných pouzder. V balení většinou naleznete jednoduchý kožený nebo koženkový kryt displeje. Pokud vám takové řešení nestačí, lze se poohlédnout v nabídce originálního respektive neoriginálního příslušenství. Netřeba připomínat, že originální příslušenství je někdy mnohonásobně dražší. Nicméně velmi elegantně působí kožená pouzdra, která mají navíc i pozice pro vizitky nebo kreditní karty. Pro náročnější uživatele existují velké kožené peněženky s místem pro umístěný vašeho kapesního počítače. Při nákupech tak můžete mít všechno po ruce a kromě peněz máte k dispozici i seznam toho, co máte koupit (samozřejmě v elektronické podobě…). V nabídkách prodejců se objevují také tzv. hard case pouzdra – jedná se oboustranný plastikové kryt s povrchem pokrytým tenkou vrstvou hliníku. Jestliže dáváte přednost neoriginálním, ale levnějším pouzdrům, můžete se podívat na stránky společností Adart (www.adart.cz) nebo CPA (www.cpa.cz) – rozdíly v ceně se leckdy pohybují až okolo 800 Kč.

Příslušenství

Ke kapesním počítačům s operačním systémem Palm existuje celá řada příslušenství. Velmi zajímavé jsou skládací klávesnice určené pro pohodlné psaní delších textů. Ono slovo pohodlné je ale diskutabilní, jelikož ergonomie se rozhodně nevyrovná klasické stolní klávesnici. Jak již bylo řečeno, klávesnice jsou skládací a svojí velikostí se rovnají samotnému kapesnímu počítači. Kromě již popsaných pouzder nebo klávesnic lze také mezi příslušenstvím nalézt modemy nebo dokonce diktafony. Například diktafon je zajímavým počinem, ale svojí kvalitou se plnohodnotným přenosným záznamníkům nevyrovná.

Spousta uživatelů si také stěžuje na to, že při nabíjení musejí mít kapesní počítač v kolébce. Proto jsou v nabídce příslušenství i klasické nabíječky, ne nepodobné těm, které známe z mobilních telefonů. Nechybí však ani sady umožňující nabíjení kapesního počítače v autě (pomocí cigaretového zapalovače).

Samostatně můžete koupit i stylus. Zajímavým řešením je tzv. kombinovaný stylus, který můžete použít i k běžnému psaní na papír (obsahuje propisovací nebo mikrotužku).

Kapitolou samou pro sebe jsou rozšiřující moduly pro kapesní počítače značky Handspring. Takzvané Sprignboard moduly umožňují handheld přeměnit na digitální videokameru, MP3 přehrávač, modem nebo mobilní telefon. Nevýhodou je ale cena, která je často neúměrně vysoká.

V příštím díle se podíváme hlavně na základní nastavení kapesního počítače. Detailněji si popíšeme základní programové vybavení a ukážeme si, jak zajistit synchronizaci se stolním počítačem (nebo notebookem).

Váš názor Další článek: Cannes: nové mobily a služby jako na dlani

Témata článku: Palm, , Druh, Počítač, Seznam, Kapesní počítač, Díl,