Kapesní počítače: souboj operačních systémů (polemika)

Během prázdnin jsme ve velkém stylu nakousli téma PDA, nyní volně pokračujeme. Ve třetím dílu našeho polemického seriálu se podíváme na vlastnosti, nevýhody a výhody samotných operačních systémů Palm OS a Pocket PC.

Již třetím dílem pokračuje polemický seriál o kapesních počítačích na platformách Palm OS a Pocket PC. Platformu Microsoftu obhajuje Jiří Kuruc (JK), za platformou Palm OS si stojí Juraj Hudec (JH). Dnes se zaměříme na samotné operační systémy, jejich vlastnosti a světlé i stinné stránky. Než se začtete do následujících řádků, přečtěte si předchozí díly:

JK – Pocket PC

Platforma Palm OS má několik verzí. Když se podívám do nabídky, kapesní počítače se vedle hardwarové stránky liší i použitým OS. Jednou je to Palm OS 3.0, jindy Palm OS 5. Zkus ve stručnosti popsat základní rozdíly a zhodnoť, zda-li je lepší si připlatit za vyšší verzi OS.

JH – Palm OS

Je pravda, že verzií Palm OS je viacero, ale rozdiely medzi nimi nejako markatné nie sú a taktiež nie je zvykom ich z generácie na generáciu premenovávať ako je tomu zvykom u Windows CE, alebo Pocket PC respektíve Windows Mobile. Aktuálna verzia Palm OS je 5, ktorú s malými výnimkami je možné nájisť na všetkých súčastných PDA s Palm OS. Hlavný rozdiel oproti Palm OS 4 je v podpore ARM procesorov, zvýšení štandartného rozlíšenia na 320 x 320 respektíve 320 x 480 bodov a zopár vylepšení po grafickej stránke. Ako som už spomenul, rozdiely nie su velké, zmeny v Palm OS 3 až 5 sú skôr evulučného charakteru, čo by sa asi najlepšie dalo prirovnať k vývoju Windows 95 až ME. Revolučnou bude určite Palm OS 6, ktorá by mala vyjisť buď koncom tohto roku alebo začiatkom budúceho. Mala by najmä priniesť natívny multi tasking a nahradiť tak doterajšiu filozofiu multi threadingu.

Ďalej by mal byť kompletne prepracovaný file systém použitý pre pracovnú pamäť, doteraz bolo možné v operačnej pamäti uložiť len Palm OS natívne súbory. Tieto dve zásadné zmeny vo filozofii môžu naštrbiť doteraž veľmi dobrú kompatibilitu medzi verziami Palm OS. A ako je to u kompatiblite u PPC? Je možné programy, ktoré boli napísané pre PPC 2002 spustiť na novom Windows Mobile? Poprípade ako je to s ešte staršími aplikáciami programovanými ešte pre Windows CE?

JK – Windows Mobile

Platforem pro kapesní počítače od Microsoftu není mnoho a na rozdíl od Palm OS nejsou nabízeny souběžně (vyjma krátkých přechodných období jako třeba nyní). Píšeš, že mezi jednotlivými verzemi nejsou velké rozdíly. U platforem od Microsoftu jsou rozdíly vcelku podstatné, proto se vyplatí připlatit si za novější OS. Doba mi dovoluje být konkrétní: Windows Mobile 2003 je podstatně lepší, nežli Pocket PC 2002. Pominu-li lepší podporu Wi-Fi či vylepšený Internet Explorer, kteréžto vlastnosti nevyužije každý uživatel, WM 2003 je hlavně znatelně rychlejší. Problémy s kompatibilitou samozřejmě existují, některé programy napsané pro starší OS neběží na WM 2003 korektně. Rekompilace programů pro nový OS není ničím těžkým, proto věřím, že drtivá většina tvůrců své programy upraví.

Jak je to se softwarovou kompatibilitou u Palm OS? Fungují programy napsané pro starší OS i na nových verzích? Neobjevují se problémy například po uvedení PDA s vyšším rozlišením displeje?

JH – Palm OS

Keďže som sám prechádzal medzi verziami 3 až 5, môžem z vlastnej skúsenosti povedať, že kompatiblita medzi jednotlivými verziami Palm OS je veľmi dobrá. Samozrejme vždy sa nájdu aplikácie, ktoré sa mierne bijú s novšou verziou OS, ale to by som skôr pripisoval na vrub programátorov. V globále je to však zanedbateľné percento programov a aplikácie pôvodne napísane aj pre Palm OS3 bez vačších problémov fungujú aj pod novšími verziami Palm OS.

Čo však bude zaujímavé, ako sa budú vyrovnávať programátrori s rozlíšením po príchode nového Palm OS 5.3, ktorý ponúka jednak už štandardné API pre virtuálnu graffiti plôšku s rozlíšením až do 320 x 480 (doteraz to bolo vecou jednotlivých licenčných partnerov PalmSource a tak Sony HiRes+ nie je kompatibliné s HiRes+ od Garmina) ale najmä možnosť „rotovať“ obrazovku medzi vodorovným (landscape) a zvislým (portrait) zobrazením. Toto je veľmi užitočné pri prehliadaní web stránok, dokumentov, e-books ale najmä spreadsheetov z excelu a podobných programov. V tomto prípade pôjde skôr o problém využitia celej plochy t.j. 320 x 480, kedže ak to samotný program nebude podporovať nebude možné „sklopiť“ virtuálnu graffiti plôšku a tým pádom sa využije „len“ rozlíšenie 320 x 320 na samotný beh programu.

Dôležitou súčasťou OS sú aj jeho upgrady. Pri Palm OS bolo možné upgradovať z Palm OS 3 na Palm OS 4 bez vačších problémov. Avšak kvôli zmene procesoru a architektrúry z Motorola DragonBall na ARM technológiu, upgrade z Palm OS 4 na Palm OS 5 nie je možný. Ohľadne Palm OS 6 a možnosti upgrade súčastných PDA sú siahodlhé diskusie, ale uvidíme až na jar budúceho roku.

Ako je to s možnosťami upgradovať z pohľadu PPC a WM 2003, kde je to viac než aktuálna téma? Objavilo sa zopár správ, že upgrade bude poskytnutý len na niektoré modely, potom prebehli správy, že Dell má problémy so svojimy modelmi Axim a WM 2003 a vydanie upgrade sa stále oddialuje. Tak ako vlastne je?

JK – Pocket PC

Majitel kapesního počítače s operačním systémem Pocket PC 2002 je postaven před několik problémů, chce-li upgradovat na Windows Media 2003. Na rozdíl od Palm OS není problém s kompatibilitou procesorů, kapesní počítač však musí splňovat nároky na paměť ROM. Upgrade si žádá 32 MB FlashROM, což mají všechna u nás nabízená PDA vyjma iPAQu h1910. Druhým, podstatně větším problémem, je dostupnost upgradu. Microsoft předává OS konkrétním výrobcům, kteří si upgrady upraví podle potřeby. A zde je kámen úrazu. Pokud se výrobce vašeho PDA rozhodne, že upgrade pro váš model nenabídne, máte smůlu. Zatím jsou upgrady potvrzeny u iPAQu (řady h39xx a h5450), FS Pocket Looxe 600, a Toshiby řady e750. Jak správně poznamenáváš, společnost Dell upgrade nabízela, byl však pro závažnou chybu stažen a nepomohl ani opravný balík. Ostatní výrobci zatím upgrade nenabízí.

Platforma Pocket PC resp. Windows Mobile 2003 si od svých stolních sourozenců přebírají jednu nemilou vlastnost. Po delším používání a časté instalaci různých programů se PDA začne zahlcovat a zpomalovat. Pocket PC a WM2003 obsahují registr, ve kterém zůstávají neplatné klíče, které s sebou na věčnost nevzaly odinstalované aplikace. Různé aplikace si také instalují přímo do operačního systému různé knihovny a vlastní soubory. Má podobnou neřest i Palm OS?

JH – Palm OS

Pri Palm OS podobný problém neexistuje. Samotný operačný systém je od aplikácii dosť striktne oddelený. Dalo by sa povedať, že niekedy až príliš. Čím narážam na multitasking v Palm OS. Samotný OS multitasking podporuje, ale nie je povolený pre externé aplikácie, čo je myslím škoda. Ale podobný register ako majú PPC resp. WM 2003 existuje aj pre Palm OS. Tento je však vyhradený výslovne pre aplikácie t.j. aj keď je niektorá aplikácia zle naprogramovaná a zle zapíše do tohto registru, tak sa nič nedeje, navyše každá aplikácia ma svoje vlastné akoby registre. Napríklad hlavný register pre Palm OS je možné v kľude vymazať, ale samotný OS a ani systémové nastavenia to neovlivní. Jediné čo môže zle vplývať na stabilitu systému, sú takzvané „hacky“, ktoré ako už z návu vyplíva neakým spôsobom priamo zasahujú do OS, čiže ich zlá implementácia môže viesť až k tvrdému resetu, ale tieto „hacky“ sí každý samozrejme inštaluje na vlastné riziko.

JK – Pocket PC

Vyslovil jsi multitasking a tím jsi mi tak trochu nahrál na smeč. Právě absence pravého multitaskingu je totiž považována za jednu z největších nevýhod Palm OS. Uživatele, kteří s platformou Palm OS ještě do styku nepřišli, by podrobnější vysvětlení jistě zajímalo. A hned si odpovím za platformu Pocket PC. Platformy Microsoftu mají plnou podporu multitaskingu, který je, jak to říct, „přehnaný“ a zároveň nedomyšlený. Pro lepší pochopení využijí stolní Windows. Jestliže na PC uzavřete aplikaci křížkem, zmizí a neuložená data se ztratí. Jestliže ukončíte aplikaci křížkem na PDA, je to to samé, jako byste aplikaci na PC minimalizovali do systémové lišty. Program není vidět, ale běží.

Onou nedomyšleností je fakt, že PPC resp. WM2003 nemá žádnou systémovou lištu, která by umožňovala rychlé přepínání mezi aplikacemi. A co víc, skutečné uzavírání aplikací lze provést až hluboko v menu. Na druhou stranu – několik spuštěných programů neznamená výrazné zpomalení systému (nejde-li např. o megalománský Adobe Acrobat Reader). Existují však utility (jmenujme třeba výborný WISBar), které přidají „systémovou lištu“ s ikonami spuštěných programů a umožňují jejich tvrdé uzavření.

Na stručnou otázku prosím stručnou odpověď: můžu s Palm OS v jedné chvíli poslouchat MP3 hudbu, surfovat po internetu přes mobilní telefon a být on-line na ICQ či jiném messengeru?

JH – Palm OS

To čo si vymenoval zhodou okolností do istej miery ide. Ako som už spomenul, samotný OS je multitaskingový, ale aplikáciam je „povolený“ len takzvaný multithreading. Filozofia Palm OS je v tomto smere odlišná. Pokúsim sa to vysvetliť na názornom príklade. Počúvať hudbu na pozadí a pracovať v aplikáci, poprípade hrať hru (ktorá má tiež zvukový výstup) nie je problém. Taktiež nie je pro problém mať nastaveného email clienta na pravidelné sťahovanie mailov ako aj byť zároveň na ICQ. Avšak ak napríklad editujem niečo a mail program je nastavený skontrolovať poštu, tak sa vyhodí z pozadia hláška či sa má prepnúť do danej aplikácie. Teda program síce kvázi beži v pozadí (ako thread), ale k samotnej akci je treba sa do neho prepnúť, respektíve on sa sám „opýta“ či sa má prepnúť. Podobne je to aj s ICQ klientom. Jediné čo ozaj multitaskuje je prehrávanie hudby na pozadí. Samozrejme je možné vcelku pohodlne prepínať medzi jednotlivými aplikáciami aj bez nutnosti ísť do hlavného Lauchera.

Skrátka nie je to mutlitasking, ako ho poznáme napríklad z Windows, kde je lišta, na ktorej sa dá prepínať medzi aplikáciami. Avšak z pohľadu vreckového počítača je to vcelku zdarilé riešenie (najmä vzhľadom k faktu že 2 okná vedľa seba na relatívne malom displayi je temer nemožné). A ja osobne v tom zatiaľ nevidím veľkú prekážku. V tomto smere sa má veľa zmeniť v Palm OS 6, kde by už mal byť plnohodnotný multitasking. Ako sa podarí zvládnnuť PalmSource, tento prechod uvídime na jar budúceho roku. Ale ak by to išlo aspoň tak hladko ako prechod na ARM architektúru z pohľadu spätnej kompatibility, bolo by to viac než dobré.

JH - Týmto sme ukončili debatu o operačných systémoch ako takých. V ďaľšom diele si posvietime na software dostupný v základnej dodávke.

JK – Zjistíme, jestli si běžný uživatel vystačí s aplikacemi dodanými od výrobce, nebo se bude muset ponořit do vln internetu a hledat vyhovující programy.

Diskuse: Jaké jsou vaše zkušenosti s jedním či druhým operačním systémem? Co vám na vlastnostech daného OS nejvíce vadí a co vám naopak nejvíce vyhovuje?

Diskuze (53) Další článek: Sony Ericsson Z600, Z200 a T230 na vlastní kůži

Témata článku: , , , , , Pole, System, Kapesní počítač, Výrazné zpomalení, Počítač, Operační systém, Souboj, Systém, Pol,