Katalog mobilů: tipujte značku 1 000. telefonu

Katalog mobilů bude mít brzy svůj 1 000. přírůstek. Uhádněte značku tisícího telefonu a vyhrajte mobil. Soutěž ukončena.

Na MobilManii můžete už několik let listovat v největším českém internetovém katalogu mobilů s přehlednými parametry a popisy telefonů dostupných na našem území. Aktuálně obsahuje náš katalog 998 typů mobilů 39 různých značek a v nejbližších dnech pokoří magickou hranici 1 000 evidovaných mobilů.

Pozn.: Fúze Sony Ericsson, Benq-Siemens a jejich oddělené předchůdce v katalogu rozlišujeme jako samostatné výrobce. Naopak nerozlišujeme značky, které vyrábí pouze mobily brandované pro některého z operátorů a samy neměly v době uvedení telefonu na českém území obchodní zastoupení (typicky ZTE, Huawei aj.). Takové mobily potom najdete v katalogu pod hlavičkou operátora.

Při příležitosti jubilea tisícího přírůstku do katalogu jsme pro vás připravili soutěž, ve které si o mobil a mnoho dalších cen můžete zahrát. Stačí správně uhádnout značku telefonu, který bude do katalogu zařazen na tisící pozici, a poté se co nejvíce přiblížit v číselném tipování jednoho údaje souvisejícího s katalogem.

Na začátku byl Alcatel

Nejdříve si ale připomeňme několik perliček. Prvním telefonem zařazeným do katalogu byl Alcatel OT 311 z roku 2001. Přepočteno současnou metodikou hodnocení telefonů dosahuje výsledku 2%. To sice není nejvíc, ale rekordmanem v tomto směru jsou Siemensy A35 a A40, jejichž užitnost je na dnešní poměry hodnocena statistickou nulou.

Alcatel OT 311
OT 311 Malý telefon, který má stejné ovládání jako OT 511. Je však o něco větší a kulatější, má také těžší baterii Ni-MH. Funkční vybavení není příliš dobré, Alcatel spíše než na funkce totiž sází na atraktivní vzhled a jednoduché ovládání.rozměry a hmotnost: 104 × 44 × 24 mm, 99 g
displej: 1,3'', 96 × 65
sítě: GSM (900/1 800 MHz)
baterie: Ni-MH 700 mAh
2 %
(983. místo z 998)
katalogrecenze
cena: už se neprodává

Když se katalog mobilů na MobilManii začínal budovat, na trhu tou dobou bylo již poměrně velké množství telefonů. Jejich pořadí zanášení do evidence proto časově neodpovídalo stáří jednotlivých modelů. Nejstaršími babičkami v katalogu jsou Nokia 3210 a Motorola L7089, obě z roku 1999.

Nokia 3210
3210 První telefon Nokia s integrovanou anténou. Tento velmi populární telefon měl atraktivní vzhled ale slabou výbavu.rozměry a hmotnost: 124 × 50 × 23 mm, 151 g
displej: 1,5'', monochromatický, 84 × 48
sítě: GSM (900/1 800 MHz)
baterie: Ni-MH 1250 mAh
5 %
(931. místo z 998)
katalogrecenze
cena: už se neprodává

Aktuálně nejvybavenějším zástupcem katalogu mobilů je multimediální Nokia N97. Její hodnocení dosahuje v naší stupnici 93%.

Nokia N97
N97 První komunikátor Nseries s QWERTY klávesnicí a s dotykovým displejem. Používá prostředí S60 páté edice, je vybaven GPS přijímačem, 5MPx fotoaparátem s podporou širokoúhlého videa a 32GB pamětí.rozměry a hmotnost: 117 × 55 × 16 mm, 150 g
displej: 3,5'', aktivní TFT, 360 × 640, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 32, EDGE tř. 32, UMTS, HSDPA
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 32768 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1500 mAh
operační systém: Symbian 9.4 S60 5th Edition
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 5MPx (2 584 × 1 938), video (640 × 480), autofocus, diodový blesk
93 %
(1. místo z 998)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: cca 16 500 Kč (2. čtvrtletí 2009)


Soutěž

Soutěž ukončena.

Soutěžní úkol byl následující:

  1. Tipněte značku telefonu (nikoli číslo nebo označení konkrétního modelu), který se objeví v katalogu jako 1 000. v pořadí
  2. Tipněte si celkový počet všech údajů, které budou v katalogu mobilů uloženy v okamžiku přidání 1 000. mobilu. (Údaji v katalogu rozumíme veškeré parametry všech telefonů, které se v katalogu nacházejí, tzn. parametry hmotnosti, rozměrů, rozlišení displeje, vnitřní nabídky, funkcí atd. – jedna zaplněná buňka v tabulce každého mobilu v katalogu je počítána jako jeden údaj).

Odpovědi na oba soutěžní úkoly posílejte v jedné SMS zprávě na číslo 723 366 322 ve tvaru SOUTEZ__ KATALOG__ ZnackaTelefonu__PocetUdaju (kde __ znamená mezeru). Konkrétní SMS může vypadat například takto: SOUTEZ KATALOG Kyblofon 123456789


Správné dodržení formátu SMS je nezbytné pro korektní zpracování odpovědi. Z jednoho telefonního čísla je možné poslat neomezený počet soutěžních SMS. Textové zprávy budou zpoplatněny dle vašeho tarifu. Zprávy odeslané z bezplatné SMS brány a zprávy nad 160 znaků rozdělené do více částí nebudou zpracovány.

Tipování začíná v okamžiku publikace tohoto článku a končí okamžikem přidání tisícího mobilu do katalogu. Poté se z odpovědí vyberou ty, které obsahují správnou značku 1 000. mobilu. Teprve v další fázi se přihlíží k druhé části soutěžního úkolu – tipování počtu údajů v katalogu. Pět soutěžících, kteří správně uhádnou značku mobilu a nejvíce se ve svém tipu přiblíží počtu údajů v katalogu, si rozdělí pětici výher. Při dvou shodných odpovědích v obou částech soutěžního úkolu bude o pořadí rozhodovat čas přijetí výherní SMS. Pokud bude počet správně tipujících značku telefonu menší než pět, rozdělí si příslušný počet nejvyšších výher podle výše uvedených pravidel. Výherci budou kontaktováni na telefonní číslo, ze kterého byla odeslána soutěžní SMS. Pokud výherce nebude dostupný na daném čísle ve třech následujících pracovních dnech od ukončení soutěže, bude nárok na výhru postoupen dalšímu správně odpovídajícímu.

O co se hraje?

V tipovací soutěži bude odměněno celkem pět šťastlivců.

Klepněte pro větší obrázek
1. cena: Mobilní telefon Nokia 5220 XpressMusic
Klepněte pro větší obrázek
2. cena: Držák do auta na Nokii E71
Klepněte pro větší obrázek
3. cena: Stylové pouzdro Nokia černé a batoh MobilMania
Klepněte pro větší obrázek 
4. cena: Stylové pouzdro Nokia zlaté a šňůrka s kapsou na mobil MobilMania
Klepněte pro větší obrázek
5. cena: Stylové pouzdro Nokia bílé a tričko MobilMania

Jak odhadnout správnou značku?

Který výrobce bude se svým telefonem zastoupen na 1 000. pozici, samozřejmě zatím netušíme ani my. Existují však určitá pravidla, podle kterých se telefony do katalogu přidávají. S jejich pomocí, dále sledováním aktuálních událostí v mobilním světě a s drobnou dávkou štěstí máte velkou pravděpodobnost, že na správnou značku kápnete. I my v redakci máme na jubilejní mobil svůj tip, ale zatím vám ho neprozradíme.

Mobil se do katalogu přidává vždy v okamžiku jeho oficiálního představení výrobcem. To je chvíle, kdy se na tiskovém portálu objeví jeho specifikace, fotografie a základní charakteristiky. Některé významnější modely jsou očekávány dlouho dopředu, „ví“ se o nich díky různým únikům informací a fotografií. Jiné telefony se objeví ze dne na den a jejich existence je překvapením i pro odbornou veřejnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Za správný tip vyhrajte některou z těchto cen

Na závěr existuje i nejméně předvídatelný způsob, kdy výrobce sám telefon nepředstavuje (typicky modely nižší a střední třídy, většinou korejských značek) a některý světový odborný web jej vypátrá například v nabídce místního prodejce nebo operátora. V takových případech se potom hledí na fakt, zda je telefon určen pro náš region a u výrobce se ověřuje jeho případné zařazení do portfolia. Pokud se prokazatelně nemá telefon v Česku distribuovat (např. současné mobily značky Philips, Fly aj.), není zařazen ani do našeho katalogu.

Abychom vám usnadnili tipování, vypsali jsme seznam většiny značek mobilních telefonů a komunikátorů, na které lze v současnosti na českém trhu narazit. S největší pravděpodobností by 1 000. mobil měl vzejít z tohoto seznamu, může se ale stát, že na náš trh vstoupí i dosud zcela neznámá značka (typický případ, kdy prodejce dováží výrobky asijské produkce a u nás je prodává pod vlastním obchodním značením).

Abecední seznam vypadá následovně: Alcatel, Apple, Asus, Beltel, Benq, Benq-Siemens, BlackBerry, Emgeton, Ericsson, E-Ten, Emporia, Evolve, Fujitsu Siemens, Gigabyte, HP, HTC, i-Mate, Jablocom, LG, Mitac (Mio), Mivvy, Motorola, Neonode, Nokia, Palm, Panasonic, Pantech, Philips, Sagem, Samsung, Sonim, Sharp, Siemens, Sony, Sony Ericsson, TES, Toshiba, VK Mobile, Vodafone, ZTE.

Hodně štěstí při tipování přeje redakce!

Diskuze (20) Další článek: Holux M1000 a M1200: s GPS v kapse

Témata článku: , Motorola L7089, Nokia 3210, Nokia 5220 XpressMusic, Nokia N97, Nokia N97 mini, Odborný web, Tip, Mobil, Katalog, MOBI, Stejné ovládání, Katalog Mobilů, Telefon, Správný tip, Neznámá značka, Kat, Soutěžní úkol