Každý Čech má doma nejméně jeden nepoužívaný mobil. Proč nevyhazujeme staré telefony?

V každé domácnosti v Česku bychom našli mnohdy i několik nepoužívaných starých mobilů. V šuplíku nám jich dohromady leží celkem 10 milionů, uvádí zpráva společnosti REMA Systém, která se specializuje na sběr a recyklaci elektroodpadu. Telefony jsou přitom mnohdy i 5 let staré a nefunkční. Proč se jich nechceme zbavit?

Klepněte pro větší obrázek
Schválně, kolik starých nepoužívaných mobilů byste našli ve vaší domácnosti?

Důvodů pro uchovávání starých a dnes už prakticky bezcenných mobilů je hned několik. Předně to může být vysoká cena v době jejich pořízení. Máloco ovšem zastarává tak rychle jako auta a mobily, takže za desetitisícový mobil z roku 2010 dnes nedostanete ani tři stovky. Psychologové mluví dokonce o nomofobii – „moderní“ závislosti na mobilním telefonu. U nefunkčního zařízení by ale taková fobie musela být spojena s nějakým jiným hlubším zážitkem nebo vzpomínkami.

Pro strýčka Příhodu

​Roli může hrát i naše povaha a český pragmatismus, kdy si některé věci necháváme zkrátka proto, že by se nám někdy v budoucnu mohly hodit. V tomto případě ale stojí za to zvážit pravidlo „pokud věc nepotřebuji rok, nepotřebuji ji vůbec“. Spousta rodičů a prarodičů si taky přístroje schovává jako hračky pro děti a vnoučata. Poslední kategorií jsou fanoušci techniky a mobilmaniaci, kteří si starší zařízení nechávají ze sběratelských důvodů.

Odborníci ale upozorňují, že nepotřebná zařízení v šuplíku nemohou přinést nic dobrého. V horším případě se z nich při dlouhodobém uchovávání mohou dokonce začít uvolňovat chemické látky. Až 95 % částí mobilního telefonu lze recyklovat a opětovně využít, takže jediný správný postup je zařízení odevzdat. Většina prodejců elektroniky, supermarkety i operátoři mají na prodejně nádobu na vysloužilé mobily. Zkuste doma prohledat šuplíky a staré telefony tam zanést.

S rozebíráním starých telefonů může pomáhat i robot:

 

Diskuze (34) Další článek: Google vyhlásil nejlepší hry a aplikace v marketu Play za rok 2018

Témata článku: , , , Telefon, Česká republika, Fobie, Poslední kategorie, Špatný případ, Nepoužívaný mobil, REMA, MOBI, Mobilní telefon, Nefunkční zařízení, Zařízení, Domácnost, Vysoká cena, Uchovávání, Fanoušci, Většina prodejců, Pro +, Mobil, Šuplík, Starý telefon