Každý rok nový iPhone? Je lepší koupit nebo najímat?

iHypotéka na iPhone 6 existuje jen ve vtipech, ale něco jako operativní leasing můžete mít už dnes. UpDate nás přesvědčuje, že pronájem se vyplatí.

Chcete každý rok nový iPhone? Kdo by nechtěl! Jenže kde brát a nekrást... S řešením přichází iStyle, Mobilpohotovost a HomeCredit, jejich nový produkt je obdobou operativního leasingu a jmenuje se UpDate. Zaplaťte měsíčně (zhruba) tisícovku a máte iPhone 5s, který po roce vyměníte za aktuální model. Navíc jste pojištění proti nahodilému poškození či odcizení přístroje. Na iPhone 6 se ještě čeká a podle níže přiloženého videa se do budoucna počítá i s notebooky. 

Klepněte pro větší obrázek
Krátký návod jak na věc. Součástí leasingu je i pojištění (obr.: sluzbaupdate.cz)

Hotově při podpisu smlouvy nezaplatíte ani korunu, pamatujte ale na to, že telefon nesplácíte, platíte jakési nájemné – na 12 nebo 18 měsíců. Nenechte se zmást tím, že je cena rozpočítaná na 20 resp. 24 splátek, prodejce je za vás zaplatí HomeCreditu po tom, co mu přístroj vrátíte. Příklad: iPhone 5s 16 GB na 12 měsíců vyjde na 979 Kč měsíčně. Celkem tedy na 11 748 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Hotově ani koruna a zbytek na splátky. I když v tomto případě se jedná o druh pronájmu (obr.: sluzbaupdate.cz)

Na 18 měsíců vychází měsíční platba na 849 Kč, celkem 15 282 Kč. V nabídce je také iPhone 5s 32 GB, viz obrázek výše. Aktuální cena iPhonu 5s 16 GB je 15 590 Kč a 32GB verze 16 990 Kč (viz český online Apple Store). Pak se můžete rozhodnout pro nový model a scénář se bude opakovat. Pokud ne, telefon vrátíte a odejdete s prázdnýma rukama. A nebo nemusíte... Můžete si jej ponechat, ale musíte uhradit všechny splátky - tedy všech 20 nebo 24. To lze ostatně udělat kdykoli. Odpovědi na vícero častých dotazů se dozvíte zde.

Klepněte pro větší obrázek
Pronajímané iPhony jsou sice pojištěny, ale ne proti běžnému opotřebení (obr.: sluzbaupdate.cz)

A ještě jednou pozor, tentokráte při vracení. Přístroj nesmí přesahovat míru běžného poškození, jinak vás nemine penále dle „ceníku“. Najdete ho na screenshotu výše. Další podrobnosti o službě se dozvíte na adrese sluzbaupdate.cz a na tomto odkazu podmínek HomeCreditu. Ono nájemné se totiž chová jako běžná splátka úvěru, tak pozor ať nejste v prodlení!

Na první pohled čísla vypadají čísla lákavě, ale prostá matematika říká, že „to příliš nevychází“. Hlavní rozdíl je v tom, že po roce s UpDatem nemáte nic, po roce splácení máte z většiny zaplacený iPhone, který můžete prodat. A zrovna iPhone si po roce udrží více než polovinu kupní ceny, takže je ten rozdíl výrazný. Lákavě vypadá také pojištění, ale to si můžete pořídit i jako jednotlivec. Přesto věřím, že si UpDate své příznivce najde a projekt se mi líbí po stránce byznysového modelu a rozdaných rolí jednotlivých partnerů – iStyle dodá nový hardware, HomeCredit se postará o finanční stránku věci a MobilPohotovost má bohaté zkušenosti s ohodnocením, převzetím a opětovným prodejem použitého hardwaru.

Diskuze (71) Další článek: Vertu Aster: decentní luxus „Made in England“

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, Apple iPhone 7, Nov, Vracení, Úvěr, Splacení, Rok, Linda, Krátký návod, Lep, Nový iPhone, Podpis smlouvy,