Kde hledat programy pro Symbian?

Chytré telefony se Symbianem Series 60 jsou použitelné i se základními aplikacemi. Byl by ale hřích nevyužít možnost otevřeného operačního systému a nedohrát do smartphonu další programy. Jenže kde je hledat?

Mezi čtenáři Mobilmanie se určitě najde množství uživatelů, kteří mají své internetové prohlížeče plné odkazů na různá fóra a stránky o Symbianu a aplikacích pro tento operační systém. Na druhou stranu se jistě najdou čtenáři, kterým přehled zajímavých internetových zdrojů přijde vhod. Článek v žádném případě nechce být vyčerpávající – naším záměrem bylo upozornit na nejlepší weby.

My-Symbian.com

adresa: www.my-symbian.com
RSS: my-symbian.com/main/b2rss.xml
jazyk: anglicky

Na této adrese sídlí jedna z nejznámnějších stránek o Symbianu. Nutno říci, že také jedna z nejlépe udělaných. Najdete zde aktuální informace o nově uvedených aplikacích pro všechny přístroje, které běží na platformě Symbian, tak novinky ze světa mobilních přístrojů. Veškeré informace si navíc můžete nechat zobrazit podle platformy, která vás zajímá (Series 60, Series 90, UIQ…). V internetovém fóru si také můžete vyměňovat názory a informace s tisíci dalších uživatelů.

Na webu My-Symbian.com najdete také jeden z největších archivů a internetových obchodů s aplikacemi pro chytré telefony se Symbianem. Jelikož se ale jedná o zahraniční server, pro nákup potřebujete mezinárodní platební kartu. Případné zájemce jistě potěší, že právě probíhá akce s desetiprocentní slevou.

Server My-Symbian.com rozhodně stojí za návštěvu. Věřím, že pokud ho ještě neznáte, rádi ho zařadíte mezi své oblíbené. Pokud používáte RSS čtečku, můžete si přihlásit pravidelný přísun aktuálních novinek a programů. Nevíte, co je to RSS? Potom si určitě přečtěte tento článek.

All About Symbian

adresa: www.allaboutsymbian.com
RSS: www.allaboutsymbian.com/rss/ (webová stránka s různými kanály RSS, ze kterých si můžete vybrat)
jazyk: anglicky

Server All About Symbian je stejně kvalitní jako stránky My-Symbian. Také jsou zde k nalezení spousty aktuálních informací. Jediné, co chybí, je archiv aplikací, server má na druhou stranu smlouvu s internetovým obchodem www.handago.com, takže aplikace zde můžete zakoupit. Server je výjimečný svými stránkami podpory, které pomohou se spoustou běžných problémů. Důležité jsou také čtenářské recenze – pohled obyčejného člověka je přece jen něco jiného než článek profesionálního redaktora. I na tomto serveru ovšem budete potřebovat znalost angličtiny a mezinárodní platební kartu, budete-li chtít nakupovat.

Mobile9.com

adresa: www.mobile9.com
RSS: www.mobile9.com/index.xml
jazyk: anglicky

Mobile9.com je oproti dvěma předchozím serverům poměrně chudý. Každý den tady ale najdete několik článků věnovaných zejména chytrým telefonům. K volnému stažení jsou zde navíc desítky grafických témat například pro Nokii 6600. To samo o sobě by nemusela být ještě taková výhra, kdyby zde nebyli ochotní tvůrci, kteří na požádání rádi udělají téma „na míru“. Chcete například na své Nokii fotbalové prostředí ve stylu Euro 2004? Stačí slušně požádat a téměř jistě zde najdete někoho, kdo téma vytvoří. Mluví se zde samozřejmě anglicky.

Symbian Fórum

adresa: www.symbianforum.com
RSS: nemá
jazyk: česky

Fórum a nic než fórum. Na druhou stranu je ale české, je v něm registrováno přes 1 600 uživatelů a najdete zde spoustu odpovědí na spoustu dotazů. Pro symbianové programy i hry jsou zde samostatné kategorie. I když na tomto webu nenajdete přímo archiv programů, dozvíte se, které programy a hry jsou dobré a které za moc nestojí.

Nokia Software Market

adresa: softwaremarket.nokia.com
RSS: nemá
jazyk: anglicky

Nokia Software Market je oficiální internetový obchod Nokie. Jsou zde v prodeji i aplikace, které téměř nikde jinde nenajdete. Pravda je, že ceny rozhodně nelze nazvat lidovými. Vyplatí se proto napřed porozhlédnout, zda jinde vytouženou aplikaci nenajdete levněji.

Nokia Gallery

adresa: shop.nokiagallery.cz
RSS: nemá
jazyk: česky

Jde o českou obdobu oficiálního Software Marketu, kterou provozuje jeden z českých distributorů Nokie. Na výběr je zde z celé řady aplikací, které lze koupit za české koruny. Způsob pořízení je ovšem poměrně zdlouhavý. Napřed se musíte zaregistrovat, pak zadat objednávku. Na základě zadané objednávky obdržíte e-mailem číslo, které použijete jako variabilní symbol při převodu peněz na účet obchodu. Teprve potom obdržíte registrační kód. Na druhou stranu zde ale nepotřebujete platební kartu a ceny jsou často nižší než v zahraničním obchodě. Jakou velkou výtku bych uvedl naprosto nedostatečný popis jednotlivých aplikací, najdete zde pouze odkaz na stránky výrobce.

Mobilsvět.cz

adresa: www.mobilsvet.cz
RSS: nemá
jazyk: česky

Český internetový obchůdek s prozatím velmi malým množstvím symbianových aplikací v nabídce. Do budoucna by se však nabídka měla rozšířit. Nakupuje se zde ovšem stejným způsobem jako u předchozího obchodu: převodem z účtu na účet. I to by se ale mělo změnit.

Redboss.cz

adresa: www.redboss.cz
RSS: nemá
jazyk: česky

Jeden z mála českých serverů, kde jsou k nalezení alespoň demoverze a volně stáhnutelné symbianové aplikace.

A další

Internetových serverů, které se věnují Symbianu, aplikacím a chytrým telefonům je samozřejmě mnohem víc. Vyzkoušejte ještě například tyto:

Doufám, že všem majitelům symbianových telefonů Series 60 tento článek pomůže najít užitečné programy a potřebné informace. Jak jsem psal na začátku, tento článek rozhodně není vyčerpávající. Pokud tedy znáte nějakou další zajímavou stránku, určitě se o ni podělte v diskusi. Ovšem stejně jako se celý tento článek týká legálního softwaru, nepište prosím do diskuse odkazy na stránky s pirátskými programy.

Diskuze (22) Další článek: To není možné: Neonode N1 se začíná prodávat

Témata článku: , , , Nokia N-Gage, Pro +, Hledat, Variabilní symbol, Pravidelný přísun, Program