Kde myslíte, že ztrácíme mobily nejčastěji?

Jako velmi rizikové byly vyhodnoceny taxíky. Ve velkých městech v nich lidé zapomenou stovky tisíc přístrojů ročně.

Co myslíte, kde lidé ztrácí své mobily a jiné kapesní „gadgety“ nejčastěji? Samozřejmě se nabízí spousta míst, přičemž jedním z těch nejvíce rizikových byl vyhodnocen taxík. Tedy do jisté míry k tomu přispěl i fakt, že provedená šetření se uskutečnila ve dvou extrémně uspěchaných městech, konkrétně v New Yorku a Londýně. Oba průzkumy si nechala zpracovat společnost Credant Technologies zabývající se zabezpečením dat. Ono totiž v dnešní době už nejde ani tak o ztrátu hmotné věci jako takové, největší průšvih často bývá spojen se ztrátou cenných dat.

Klepněte pro větší obrázek
9 z 10 Elvisů doporučuje chránit důležitá data • část webové prezentace zadavatele výzkumu

Ochránci dat se rozhodli na tuto skutečnost poukázat, jelikož lidé si to často ani neuvědomí, ale do pamětí dnešních mobilů, mp3 přehrávačů a v neposlední řadě na stále se zvětšující paměťové karty a flash disky lze uložit tisíce dokumentů a obrázků, či desítky tisíc kontaktů včetně e-mailových adres a osobních údajů. Proto je životně důležité všechny datové nosiče zabezpečit proti zneužití. A myslím, že se nemusím dlouze rozepisovat o tom, co se může stát, pokud se citlivá data dostanou do nepovolaných rukou. Tak či onak, průzkumu se v každém z měst zúčastnilo na tři stovky taxikářů.

A výsledek? Za posledních šest měsíců zapomněli uživatelé jen v Londýně na 55 843 mobilů a 6 193 ostatních přístrojů jako notebooky, UMPC a další elektronické hračky. V New Yorku byla situace o něco lepší, telefonů bylo „jen“ 31 544 a ostatních přístrojů 2 752. Zástupci společnosti tak vyzývají uživatele k heslování přístupů, což je rovněž často podceňováno. Dokladem tohoto tvrzení budiž jiný výzkum agentury Equifax, která zjistila, že jen 16 % uživatelů používá PIN kód, přičemž ještě téměř čtvrtina z nich má jako heslo nastaveno datum svého narození.

Naštěstí pro majitele jsou ale britští taxikáři (na rozdíl od těch našich) výrazně čestnější, a tak se 80 % zapomenutých přístrojů zase vrátilo zpět svým právoplatným vlastníkům. Ti je buď odevzdali na své centrále, kde se ji majitel vyzvedl nebo ho kontaktovali osobně. Zato v New Yorku se do správných rukou vrátila zhruba jen polovina ztracených věcí. O tom kolik by to bylo třeba u nás v Praze raději vůbec nespekuluji, „poctivost“ našich taxikářů ovšem proslula po celém světě...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Staré přísloví praví: „Spěchej pomalu“ • určitě byste neradi ztratili třeba svůj nový iPhone

A přitom ztráta informací může být pohroma nejen pro jedince, ale především pro společnosti, které si za jiných okolností střeží své interní údaje jako oko v hlavě. Šéf marketingu společnosti Credant říká: „Pokud se data dostanou do rukou zločince, hackera nebo třeba jen nějakého prospěcháře, může mít ztráta vašeho telefonu závažné dopady. Naše zařízení jsou proto vždy chráněna heslem tak, aby k uloženým datům měl přístup jen jejich majitel a nikdo jiný“. Průzkum přitom také částečně reagoval na nedávné skandály spojené se ztrátou dat, jež byly navíc způsobeny jen roztržitostí a lehkovážností těch, kteří je měli na starost.

Tak třeba na začátku září potvrdily anglické úřady ztrátu notebooku s databází pěti tisíc zaměstnanců justice, ke které došlo v minulém roce. Na rozdíl třeba od německého T-Mobilu šlo ovšem o docela malého kostlivce „zapomenutého“ ve skříni. Nebo třeba případ z letošního srpna kdy soukromá poradenská společnost ztratila paměťovou kartu s údaji o desetitisících vězňů. Průšvih T-Mobilu ovšem spolehlivě trumfne úřad Jejího Veličenstva pro výběr a správu daní (Her Majesty's Revenue and Customs), kterému se v listopadu loňského roku podařilo ztratit dva disky obsahující kompletní záznamy o vyplácení přídavků na děti a navíc osobní údaje pětadvaceti milionů Britů.

Ředitel pro vnější vztahy společnosti Equifax, která je jedním z partnerů týdne prevence proti podvodům s identitou, říká že lidé spolu s telefonem ztrácí nejen adresář plný telefonních čísel. „Lidé mají v telefonech i adresy bydliště, hesla a PINy a v neposlední řadě e-mailové adresy.“ To podvodníkům do začátku stačí, aby na vás mohli zaútočit phishingem. A přestože mnoho lidí už důležitost ochrany dat pochopilo, stále jich ještě zůstává hodně, kteří ochranu podceňují. Jiní bezpečnostní experti dokonce hovoří o tom, že někteří lidé jsou schopni v taxíku zapomenout citlivá firemní data stejně bezstarostně jako třeba deštník.

Klepněte pro větší obrázek
Na zadním sedadle taxíku se dá najít všelicos...

A na závěr několik perliček ze života taxikářů, ti vypověděli, že na zadním sedadle svého vozítka už našli velmi podivné věci. Za zmínku prý stojí dvakrát brokovnice s upilovanou hlavní (na Sicílii se jí říkalo Lupara a sloužila k veřejné eliminaci členů nepřátelských rodin), dvanáct mrtvých bažantů, dva psy, kočku, dvě děti, záchodová prkénka, pohřební urnu a 2 700 liber (86 000 Kč) v hotovosti.

Zdroj: News BBC, Cellular News

Diskuze (21) Další článek: Nokia Siemens Networks začíná s dodávkami LTE

Témata článku: , Apple iPhone 4GB, Equifax, Firemní data, Deštník, Poradenská společnost, Mobil, Největší průšvih, Interní údaj, Ostatní přístroje, MOBI, Elvis