Kdo volal? Konec s otravnými telefonáty

Neznámá čísla vás mohou připravit o čas, nervy, ale také nemalou částku peněz. V obraně pomůže nová služba „Kdo volal“.

Také máte zkušenost s nějakou formou nevyžádaných hovorů? Ve valné většině případů se jedná o nabízení různých služeb rozličných společností, můžeme se ale také setkat s obtěžujícími průzkumy, záludné, nebezpečné a drahé může být pouhé prozvonění z neznámého čísla. Když pak zavoláte zpět platíte vysoké částky za každou provolanou sekundu.

Jak se proti těmto praktikám a obtěžování bránit? Pakliže máte telefon s operačním systémem, pomůže aplikace, která vytvoří seznam nepovolených čísel a volání z nich bude automaticky odmítat. Některé telefony toto nabízí dokonce v základní výbavě. Samozřejmě je ale nutné telefon nějakým způsobem tyto čísla „naučit“, takže jste minimálně jednou nuceni prověřit (při zmeškaném hovoru) o koho se jednalo, kdo že se vám to snažil dovolat.

Existuje tedy nějaká možnost obrany? Nápomocný by mohl být projekt kdo volal, který můžeme charakterizovat jako databázi otravných/nebezpečných služeb/čísel. Uživatelé sami do systému zadávají čísla a údaje založené na vlastních zkušenostech, díky čemuž se se tato databáze pěkně rozrůstá a je velmi dobře použitelná. Cíle celého projektu jsou shrnuty na jeho webu, konkrétně jsou to tyto následující:

  • přinést přehled o obtěžujících, podezřelých, podvodných a jinak nebezpečných telefonních číslech
  • označit užitečná a neutrální čísla
  • přehledně sdílet zkušenosti všech uživatelů internetu
  • seskupit více uživatelů se stejnou negativní zkušeností a dát jim možnost vzájemné komunikace a tím i obrany
  • vtáhnout do hry právníky a eliminovat nekalé praktiky firem,
  • informovat veřejnost o možných legálních postupech při řešení problémů

Služba funguje jednoduše – na hlavní stránce je vyhledávací pole, do kterého zadáte vámi požadované číslo ke zjištění, odešlete a následně je váš dotaz vyhodnocen.

 

Jednoduchý příklad: volalo vám číslo +420 41303611, zadáte ho do vyhledávání a hned vidíte, jak se věci mají. Čísla lze zadávat ve formátu jak bez mezinárodního +420, tak i s ním, aplikace si s tím poradí.

Klepněte pro větší obrázek 

Projekt „kdo volal“ může pomoci vám a stejně tak vy sami můžete pomoci ostatním tím, že vložíte informace o čísle, které dosud v databázi chybělo.

Diskuze (66) Další článek: ZTE: nabušený smartphone a tablet s LTE

Témata článku: , , Konec, Telefon, Telefonát