Když babička potřebuje mobil

Senioři mají při výběru specifické potřeby. Jak se změnily jejich šance koupit ideální mobil s příchodem Motofonu?
Kapitoly článku

Favorit č. 2: stolní maximobil

Jmenuje se Jablotron GDP-04 a svého času byl opravdovým hitem nejen v české kotlině. Své kvality však neztratil dodnes. Jeho největší výhodou je fakt, že vypadá a chová se, jako běžný stolní telefon, který znají naše babičky. Zvykací proces tedy nebude tak bolestivý. Pokud vezmeme v úvahu minimalistickou variantu (pouze telefonování s papírovým telefonním seznamem), zvyky se vůbec nezmění. Prostě se jen vytočí číslo a už se telefonuje, volbu není dokonce nutné ani potvrdit.

Situaci naopak usnadní šestice tlačítek po straně číselníku, kterým se přiřadí nejčastěji používaná telefonní čísla. Nechybí ani plocha pro vepsání příslušného jména. Odpadá také nutnost mobil pravidelně dobíjet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Babička ocení šestimístnou přímou volbu telefonních čísel, která si popíše propiskou

Pokud pokročíme dále, tedy k psaní SMS, neděje se nic složitého. Uživatelské prostředí telefonu je jednoduché, ovládaní prvky mají jasný účel. Písmo základní nabídky se bohužel oproti prvnímu modelu Jablotronu zmenšilo, ale v adresáři, nebo při psaní SMS je již vše v pořádku – písmo je velké, displej kontrastní.

Samotné psaní zprávy probíhá na QWERTY klávesnici. Tlačítka, ani jejich popisky nejsou kdovíjak velká, ale rozhodně je to přijatelnější možnost, než písmenka vyťukávat na numerické klávesnici (na kolikátý pokus se povede v nastaveném intervalu stisknout devítku pro napsání písmene „z“?).

 
 
Dvojí velikost písma u novějšího Jablotronu

Nevýhody Jablotronu jsou relativní záležitostí a jejich posouzení nechám na posouzení kupujícího a budoucího uživatele. Jsou to především značné rozměry a ztráta mobility. Ne vždy potřebují senioři mít mobil při sobě, ne tak často se od něj vzdalují. Odpadá však funkce telefonu, jako prostředku pro zavolání pomoci v případě nouze. Druhou stránkou věci je fakt, že se nemění návyky v používání telefonu, na který si přivykli u analogového přístroje a velikost telefonu znamená komfort a jistotu v ovládání. 

Hlavní a zcela jasnou nevýhodou tedy zůstává pouze cena. Jablotron GDP-04 je k mání za téměř šest tisíc korun, jeho staršího sourozence pořídíte za necelé čtyři.

Alternativy: Motorola, Nokia, Sony Ericsson a další 

Pokud je v nadpisu použito slovo alternativa, platí především pro Motofone F3, protože Jablotron mnoho obdobných soupeřů nemá (výjimka se najde). S podobností začněme u ceny. Podle ceníku pro tento týden (aktuální najdete na MobilManii vždy v pondělním vydání) připadají v úvahu nejnižší modely prestižní trojice značek Motorola, Nokia a Sony Ericsson.

Konkurenci ve vlastních řadách pro Motofone znamená Motorola C139 (1238 Kč), dalšími jsou Sony Ericsson J100i (1485) a Nokia 1112 (1379 Kč). Všechny tyto telefony jsou tedy jen mírně dražší, než Motofone (1242 Kč).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson J100i • Motorola C139

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 1112

Všechny tři přístroje můžeme hodit do jednoho pytle co do rozměrů těla, klávesnice i rozlišení displeje. U zobrazovací jednotky jde však hlavně o velikost a kontrast. Zatímco Sony Ericsson a Motorola se snaží o barvy, zbytečnou a matoucí grafiku, Nokia je monochromatická, skutečně jednoduchá a její displej je o malý kousek větší. Velké je také zobrazované písmo a to je to, co se počítá.

Pokud se dostaneme ke klávesnici, ani jedna není ideální, všechny mají malá tlačítka s ještě menšími popisky. Znovu ale musím vyzdvihnout Nokii, její tlačítka jsou mírně vyboulena, každé tak má svůj vrcholek, který je snazší nahmátnout prsty. Klávesa s číslem 5 je navíc odlišena dvěma zarážkami. Jednoduchá Nokia dále boduje integrovanou nápovědou. Seznam jejích témat se zobrazí stisknutím jediného tlačítka a je tak neustále k dispozici, což mohou senioři ocenit.

Pro který zajít do obchodu

Z dnešní úvahy je jasné, že ideální mobil pro seniory neexistuje a co víc, bude velice těžké jej sestrojit. U jednotlivých babiček a dědečků je totiž jiná schopnost naučit se mobil ovládat. Řešením by mohl být přepínač skrytý třeba pod baterií. V krajní poloze by byly zakázány absolutně všechny funkce kromě vytáčení čísel (varianta telefonní seznam na papíře). Posunutím by se aktivovala možnost posílat SMS, dalším adresář telefonu a v poslední poloze by se otevřely možnosti dalšího nastavení. Máte jiný nápad, jak usnadnit seniorům mobilní komunikaci? Nechejte vzkaz výrobcům v diskusi pod článkem.

Abych však shrnul nákupní preference... Pokud se senior zdržuje pouze doma a není pro vás problém připlatit, určitě sáhněte po obřím stolním (ne)mobilu od Jablotronu. Žádný jiný přístroj neposkytne tak jednoduché a pohodlné ovládání, velká tlačítka a písmena na displeji.

Jestliže jste tuto možnost vyřadili, přemýšlejte o Motofonu kvůli jeho displeji a jednoduchosti uživatelského prostředí, problém bude s klávesnicí. Přemýšlejte také o Nokii 1112 kvůli klávesnici a integrované nápovědě, zde bude problém s ovládáním (například kontextovými klávesy mění svoji funkci). Lepší z této dvojice nejlépe vybere sama babička. Vezměte ji do obchodu, nechte ji oba telefony osahat, rozhodnou osobní sympatie.

Témata článku: Motorola, Nokia, Motorola C139, Nokia 1112, Sony Ericsson J100i, Vrcholek, Ideální velikost, Mobil, Slábnoucí smysl, Rovina, Slábnoucí zrak, MOBI, Babička, Pot