Když nemůžeme mobily, zkusíme elektromobily. Huawei má tajný plán B

Huawei se plánuje začlenit do rostoucího byznysu s elektromobily a hodlá produkovat elektrická vozidla pod vlastní značkou. Podle agentury Reuters má jít o jeden z alternativních plánů, jak zachovat rentabilní spotřebitelskou divizi i poté, co ji ve výrobě smartphonů a tabletů výrazně ochromily americké sankce. Huawei tyto plány zatím popírá, může jít ale jen o slovíčkaření.

Reuters s odvoláním na lidi blízké výrobci uvádí, že by čínský gigant mohl první modely elektromobilů uvést na trh ještě letos. Firma si auta nebude vyrábět kompletně sama, o spolupráci údajně jedná s Changan Motors a některými dalšími čínskými automobilkami.

Od komponent k celým vozům je jen krůček

Mluvčí Huawei na dotaz Reuters popřel, že by firma plánovala navrhovat elektromobily nebo vyrábět vlastní značková vozidla. „Společnost Huawei není výrobcem automobilů. Místo toho si klade za cíl poskytovat komponenty pro ostatní výrobce,“ uvedl mluvčí pro agenturu Bloomberg. Určitý typ spolupráce na výrobě elektromobilů tak vlastně nevyloučil.

Huawei není ve výrobě komponent pro automobilový průmysl žádným nováčkem. Už nějakou dobu vyvíjí palubní systémy, software, senzory a komunikační 5G hardware pro mnoho automobilových koncernů, např. pro General Motors nebo SAIC Motor. Úzká spolupráce existuje podle Reuters také se skupinou BAIC Group – například elektromobil HBT od dceřiné značky Arcfox je kompletně vybaven technologiemi Huawei a do prodeje má jít ještě letos.

Via: Bloomberg

Diskuze (8) Další článek: Stylové zakončení populární řady? Takto by mohl vypadat Galaxy Note21 FE

Témata článku: Huawei, , , , , , , , Výrobce aut, Reuters, EVS, Mobil, General Motors, Výrobce, Výroba, Bloomberg, Tajný plán, Koncern