Kindle: Nový firmware, Cloud a dobré zprávy

Amazon představuje možnost ukládat na webu osobní dokumenty zasílané do čteček Kindle. Připravil také nový firmware.

Amazon nabízí čtečkám Kindle vylepšený firmware a možnost ukládání dokumentů do webového úložiště. Během příštích měsíců by měl také uvolnit možnost posílat dokumenty do aplikací Kindle, což je dnes možné pouze u hardwarových čteček.

Klepněte pro větší obrázek
V knihovně svého Kindlu vidím, jaké dokumenty jsem do něj už poslal. Mohu to případně udělat znovu, Amazon je nezahodil

Nový firmware: proč?

Nový firmware 3.3 je dle Amazonu potřeba k tomu, aby starší verze Kindlu – včetně nejoblíbenější „Keyboard“ – mohly využívat novou webovou knihovnu. Jak ale diskutujeme na G+, funkce Cloudu jsou dostupné i těm, kteří firmware neaktualizovali.

Další novinkou je synchronizace záložek. Tuto funkci bylo možné dřív používat pouze u knih koupených v obchodě Amazonu, nyní je dostupná i vlastním dokumentům. Hodit se to ale zatím bude jen těm, kdo mají více Kindlů a při čtení je střídají. Synchronizace záložek směrem do aplikací Kindle zatím není možná.

Nový firmware počítá také se službou AmazonLocal, která ale určena jen Američanům, a přidává klávesovou zkratku pro aktivaci funkce Voice Guide.

Firmware 3.3 zatím není bezpodmínečně nutné instalovat. Není ani jasné, co by provedl s odemknutými čtečkami s nainstalovanou češtinou. Kdo ale chce, tady je postup:

  • Vyberte si na stránce typ Kindlu
  • Stáhněte soubor BIN s firmwarem a nahrajte ho do kořenové složky ve čtečce
  • Z hlavního displeje postupujte: Menu, Settings, Menu, Update Your Kindle

Amazon na mráčku

Když jste si dříve poslali na e-mailovou adresu Kindlu nějaký dokument, Amazon ho přijal, případně převedl do svého formátu, odeslal do čtečky a smazal. Nyní už dokumenty nemaže, a dělá to tajně už pár týdnů. Ukládá je u sebe na webu, odkud si je případně v budoucnu můžete znovu do Kindlu nechat poslat.

Kde to je? Běžte na stránku Manage Your Kindle, Your Kidnle Library, All Items, případně zkuste tento odkaz. Všimněte si vpravo roletky Actions a volby Deliver to my..., kterou si můžete dokument znovu poslat. Nikde jsem ale neobjevil informace o volné kapacitě; nevím, kolik dat si může uživatel do knihovny nahrát.

Ve zmíněné roletce nenajdete jen jméno své čtečky Kindle. Šedým písmem jsou tam i zatím nedostupné položky v podobě aplikací pro Windows, Mac, iOS nebo Android. Amazon slibuje, že v příštích měsících dovolí zasílat osobní dokumenty také přímo do těchto aplikací.

Klepněte pro větší obrázek
Vidíte? Vedle hardwarové čtečky jsou v roletce i aplikace Kindle, které používám. Zatím ale nedostupné

Jestli tomu dobře rozumím, můžete si potom přihlásit třeba týdenní vydání článků VTM.cz pro čtečky nebo zpravodajství E15.cz, které vám přijdou rovnou do aplikace. Tato možnost nebude už omezená pouze na hardwarové čtečky.

Bude s tím pak spojená i funkce Whispersync pro synchronizaci záložek. Tam, kde dočtete v Kindlu, můžete pokračovat v telefonu.

Shrnuto:

  • Nový firmware zatím nepotřebujete
  • Mráček Your Kindle Library se může hodit
  • Těšíme se na podporu synchronizace osobních dokumentů s aplikacemi Kindle
Diskuze (5) Další článek: Philips PPX 1430: domácí kino do kapsy [video]

Témata článku: , , , Nový firmware, F +, Nov, Clo, Firmware, Whisper, Osobní dokument, Kindl, Zprávy,