Klasika za čtyři tisíce: tři mobily v přímém souboji

LG G5300i, Philips 530 a Samsung X100. Jejich ceny příjemně klesly a stojí tak na hranici mezi low-endy a střední třídou. Který z nich nabízí nejlepší výbavu a nejlépe obstojí ve srovnávacím testu?
Kapitoly článku

Psaní a tvorba zpráv

U Samsungu budeme pokračovat v hodnocení práce se zprávami. Podporuje SMS, EMS a multimediální MMS zprávy. Rychlé zprávy nebo e-maily telefon nepodporuje. Hlavním neduhem při psaní zpráv je jejich zkracování na 70 znaků při psaní se slovníkem T9, který podporuje diakritiku. Pokud ho tedy při psaní oželíte, musíte ho vždy před psaním nové zprávy vypnout. Zpráv se do telefonu vejde 200.

Philips neduhem zkracování zpráv netrpí. Je rovněž vybaven slovníkem T9 a je tedy pro rychlé psaní vhodnější. Přijaté textovky si můžete uložit do archivu, kam se jich vejde stovka, běžnou paměť na přímé uchování Philips nemá. Kromě SMS zpráv si poradí také s EMS a MMS zprávami a dokonce e-maily. Dokáže pracovat rovnou se dvěma účty prostřednictvím protokolů POP3 a SMTP.

LG se také omezilo pouze na tři nejrozšířenější typy zpráv. Při psaní pomáhá slovník T9, ale podobně jako u Samsungu nepříjemně dokáže zatopit peněžence vinou zkracování. Do paměti se vejde 100 textovek.

Všechny tři telefony disponují přehlednými editory pro tvorbu MMS zpráv. Každý je založen na postupném vkládání objektů a intuitivní ovládání nebude nikomu činit potíže.

Práce se zprávami
  LG G5300i Philips 530 Samsung X100
LG G5300i Philips 530 Samsung X100
paměť na přijaté SMS v telefonu ano, 100 ne ano, 200
archiv pro SMS ne ano, 100 ne
potvrzení o doručení SMS ano ano ano
odpočítávání při psaní SMS ano ne ano
dlouhé SMS ano ano ano
EMS ano ano ano
Nokia Smart Messaging ne ne ne
rychlé psaní SMS v češtině T9 (zkracuje) T9 (nezkracuje) T9 (zkracuje)
multimediální zprávy MMS ano ano ano
SMS Chat ne ne ne
rychlé posílání zpráv ne ne ne
e-mailový prohlížeč ne ano ne
e-mail: obousměrná práce s přílohami ano
Stiskni a mluv (Push to talk) ne ne ne

Ostatní funkční lákadla

Každý telefon samozřejmě nabízí kromě klasických funkcí i značnou nabídku těch nadstandardních. V žádném například nechybí kalendář s upomínkami a samozřejmě pro mnohé velmi důležitý budík s každodenním opakováním. Jen Samsung se může pochlubit úkolovníkem, Philips na oplátku synchronizací, která se v této třídě jen tak nevidí.

Organizace času
  LG G5300i Philips 530 Samsung X100
LG G5300i Philips 530 Samsung X100
hodiny ano ano ano
budík ano ano ano
opakovaný budík ano ano ano
kalendář ano ano ano
upomínky ano ano ano
úkolovník ne ne ano
synchronizace ne ano ne
diktafon ne ano ne
kalkulačka ano ano ano
minutka ne ne ano
stopky ne ne ano

Drobky jako jsou kalkulačka nebo stopky a odpočet u Samsungu dále doplňují hry. Všechny tři telefony samozřejmě nabídnout hned několik v základní výbavě, ale jen do LG nebo Samsungu si budete moci dohrát některou z bohaté nabídky javových her. Philips totiž místo Javy podporuje méně rozšířenou herní technologii In-Fusio, kterou u nás navíc nepodporují operátoři. Do telefonu proto nedostanete žádnou propracovanou hru a budete se muset spokojit pouze s jedinou vestavěnou.

Philips ale své ztracené skóre v oblasti her dohání díky svému integrovanému rádiu. To vám zaručí kvalitní stereo poslech vaší oblíbené stanice. V balení samozřejmě naleznete sluchátka, která zároveň slouží jako anténa a osobní handsfree. Z rádia lze nahrávat a do paměti si můžete uložit devět nejoblíbenějších stanic.

Zábava
  LG G5300i Philips 530 Samsung X100
LG G5300i Philips 530 Samsung X100
hry v telefonu ano ano ano
Java ano ne ano
další herní technologie ne In-Fusio ne
obrázky na displej ano ano ano
digitální fotoaparát v telefonu ne ne ne
digitální fotoaparát jako příslušenství ne ano ne
použitelnost jako MP3 přehrávač ne ne ne
FM rádio ne ano, stereo ne
výměnné kryty ne ne ne

Datové funkce a spolupráce s počítačem

Všechny tři telefony poslouží jako hardwarový modem pro připojení vašeho počítače k internetu. Pouze Philips nabízí možnost spojení bezdrátového, přes infraport. Datový přenos probíhá prostřednictvím technologie GPRS třídy 10. Ten rovněž využijete při wapování, kterého si rovněž můžete užívat se všemi telefony.

K LG a Philipsu dostanete v balení také CD s obslužným softwarem, který vám umožní snadné nastavení telefonu, nahrání aplikací nebo usnadní posílání SMS zpráv.

Informační a datové funkce
  LG G5300i Philips 530 Samsung X100
LG G5300i Philips 530 Samsung X100
SIM Toolkit ano ano ano
hardwarový modem ano ano ano
GPRS třída 10 (4/2) třída 10 (4/2) třída 10 (4/2)
EDGE ne ne ne
HSCSD ne ne ne
WCDMA (UMTS, 3G) ne ne ne
připojení k internetu: přes kabel ano ano ano
připojení k internetu: přes infraport ne ano ne
připojení k internetu: přes Bluetooth ne ne ne
wap ano ano ano
vestavěný internetový prohlížeč ne ne ne

A vítězem je...

Jako vždy musím u srovnání připomenout, že každý preferuje jiné funkce a podle toho telefony hodnotí. Vítězem našeho dnešního souboje tak může být v podstatě kterýkoli ze soupeřů. Ve většině případů se jím však stane Philips 530. Za nepatrně vyšší cenu nabízí největší funkční základnu. Navíc se jako jediný může pochlubit aktivním displejem a má nejdelší výdrž. Mnoho uživatelů jistě bude nadšeno z vestavěného rádia, ostatní uvítají e-mailového klienta a možnost propojení přes infraport. Také jako jediný nezkracuje SMS zprávy a v příslušenství nabízí přídavný fotoaparát.

Na druhou stranu mu citelně chybí podpora Javy. V telefonním seznamu nelze zároveň zobrazit kontakty v telefonu a na SIM kartě a vyhledávat lze jen podle prvního znaku. Připomeňme také nezvyklou otáčecí nabídku.

Samsung má samozřejmě také co nabídnout. Je to především velkokapacitní adresář a úctyhodný 9 MB paměťový prostor. Práce se zprávami je ale se Samsungem méně pohodlná.

LG G5300i bylo těsně poraženo. Nabízí nejnižší výdrž, pouze 1,1 MB sdílené paměti, adresář s nejmenší kapacitou a navíc zkracuje SMS zprávy. Přesto je se svými soupeři plně srovnatelný a rozdíly nejsou nijak propastné.

Plusy a minusy
LG G5300i Philips 530                       Samsung X100
LG G5300i Philips 530 Samsung X100
Plusy
nabídka funkcí mixážní pult kvalitní klávesnice
kvalitní barevný displej nabídka funkcí velká paměť
provedení kvalitní displej nabídka funkcí
Minusy
špatné počeštění pouze přídavný fotoaparát průměrný design
zvláštní upozorňování na SMS zapuštěná tlačítka rozdělená paměť
chybí fotoaparát otočné menu chybí fotoaparát

Témata článku: LG, Samsung, LG G5300i, Philips 530, Samsung X100, Zaoblený bok, Tisíc, Souboj, Pohodlné řešení, Klasik, Tis, Klasika, Tradiční problém, Mobil, Barevné zobrazení, Nejdelší výdrž, T - Mobil, MOBI, Přídavný fotoaparát, Prime, Poslední řada, Horizontální šipka, T Mobil, Oblíbená funkce