Kolik nás budou stát mobilní služby v budoucnosti?

Sečtete-li náklady na postavení a provoz mobilních sítí 2,5. a 3. generace a budete-li uvažovat byť jenom jejich prostou návratnost, dospějete k hrůzným číslům. Aby na nich operátoři mohli vydělávat, museli by být nabízené služby velmi drahé.

Již zde jednou zmiňovaný firma Yankee Group se pokusila prognózovat ceny mobilních služeb při zavedení 2.5G a 3G technologií, zejména GPRS technologie, která má šanci se brzy stát masovou. Jenomže, jak komentuje Yankee Group, za podmínek běžných obchodních modelů, které hledí přinejmenším na návratnost výdajů, o tom lze s úspěchem pochybovat.
Tyto technologie budou samozřejmě zaměřené na přenos dat, neboť o hlas tady nejde, a cena se nebude určovat podle „minut spojení“ (spojení je zde vlastně nepřetržité), ale o přenesená data.

Čísla, ke kterým v Yankee Group došli, jsou doslova šokující. Za deset megabajtů přenesených dat by měl zákazník platit 170 dolarů (přes 6000 Kč!), za sto megabajtů pak dostane humornou množstevní slevu – 100 MB jej má stát 1500 dolarů (téměř 60 000 Kč). Firmy, které si GPRS masověji nasadí, na tom mají být trošku lépe – mají platit cca 230 dolarů na osobu a na měsíc se stomegabajtovým limitem. Měsíční paušál, ve kterém ale ještě nebudou žádná data, má být také hodně prohibitivní: okolo 27 dolarů (přes 1000 Kč).

I kdybychom vzali v úvahu, že microbrowsery v mobilech budou značně ořezávat data přitékající z Internetu (např. nebudou stahovat žádnou grafiku), stejně se dostaneme k úplně nesmyslným hodnotám. Jen HTML kód webové stránky, který se musí přenést celý, se u běžných stránek pohybuje někde mezi 20-50 kB. Při uvedených cenách vychází šedesátník za kilobajt, tedy řádově desetikoruny za jedinou webovou stránku. I velmi podprůměrný uživatel Internetu, který využívá jen několik „spartánských“ služeb, jako je mail, zpravodajství, dopravní informace, počasí atd. - přenese za měsíc několik set megabajtů dat, tedy při těchto cenových relacích by jej to stálo stovky tisíc Kč, při firemním nasazení pak desítky tisíc Kč.

Možné cesty jsou tedy dvě. Buď mobilní operátoři opravdu tyto ceny zvolí – a pak je jasné, že GPRS se stanou luxusem pro horních deset tisíc, a to ještě v celé Evropě. Nebo nasadí ceny takové, jaké jsou pro běžného uživatele mobilního telefonu ještě snesitelné, a pak musí počítat s tím, že budou na 2.5G/3G službách ještě poměrně dlouho prodělávat. I když se zdá být podle „zdravého rozumu“ jasné, že operátoři musí zvolit cestu levných cen, není úplně jasné, zda tudy půjdou – na investicích do 2.5G/3G ušetřit nelze, investice musí být návratné a čekat na nějakou blíže neurčenou vzdálenou dobu (pět let? Deset let?), když stejně nikdo neví, jak bude vypadat trh za dva roky, se operátorům chtít nebude.

Diskuze (14) Další článek: Lze odposlouchávat mobil nebo ne?

Témata článku: , , MOBI, Budoucnost, Mobil, Stát