Kompletní průvodce mobilními viry

S viry, červy a trojskými koni, které útočí na chytré mobilní telefony, se v poslední době rozrhl pytel. Víte, čím se jednotlivé typy liší, jak současné viry škodí a čím se proti nim bránit? V článku najdete také kompletní přehled existujících antivirových programů.
Kapitoly článku

Prevence, prevence, prevence

Nejspolehlivějším způsobem, jak se napadení podobným programem ubránit, je předcházet útoku. Antivirové programy na mobilním telefonu ještě nejsou příliš obvyklé, postupně byste si na ně však měli začít zvykat. Protože se většina souborů šíří přes rozhraní Bluetooth, není-li to nezbytně nutné, nenechávejte svůj telefon neustále ve viditelném módu. Jakmile není připojení Bluetooth třeba, přepněte se do neviditelného módu nebo ještě lépe funkci Bluetooth úplně vypněte.

Pokud jste na toto zapomněli a některá z infiltrací se k vám dere, nepřijímejte ji. Samozřejmě není možné hned zjistit, že se jedná o virus. Obecně ale platí, že pokud soubor neočekáváte, nepotvrzujte jeho přijetí.

Následně je třeba virus nainstalovat. Instalace neznámých souborů je jednou z největších chyb, jakých se vůbec můžete dopustit. Nikdy totiž nevíte, co na vás v souboru čeká. Pokud vás ani tato rada nepřesvědčila a z displeje mobilního telefonu se na vás šklebí menu plné lebek, nezbývá nic jiného, než postupovat podle pokynů antivirových společností. Přehled dosavadních infiltrací jste si mohli přečíst výše, o ostatních se v budoucnu dočtete i na našem serveru.

Pokud byste se chtěli dovědět více informací o virové problematice, navštivte třeba český server www.viry.cz. Především Kniha o virech je velice podrobný a vyčerpávající zdroj informací. Přestože je na serveru Viry.cz problematika mobilních infiltrací stále spíše zlehčována, tempo, jakým jsou nové viry vypouštěny do světa, se mění na přinejmenším nebezpečné. To dokazuje i fakt, že do modelů finské společnosti Nokia se začínají antivirové programy zavádět už ve výrobě. Důkazem je například v loňském roce představená Nokia 6670, která je na trh dodávána s již předinstalovaným antivirovým programem od společnosti F-Secure.

Nechcete-li myslet na všechny prvky prevence, můžete si také nainstalovat některý z dostupných antivirových programů. Pravidelným skenováním systému tak můžete mnohem lépe předejít napadení některým typem infiltrace.

exoVirusStop

Prvním představovaným antivirovým programem je produkt společnosti exoSyphen Studios. Jde o jednu z nejnovějších aplikací v tomto oboru. Vyniká především tím, že na disku nezabere příliš mnoho místa. Stažitelná demoverze má necelých 16 kB, což je u programu tohoto typu opravdu ojedinělé. Díky své jednoduchosti a tomu, že zabírá opravdové minimum operační paměti, je i proces skenování mnohem rychlejší. Podle výrobce objeví napadený soubor na disku během několika sekund. Ve virové databázi si můžete o každé položce přečíst podrobnější informace.

  
Hlavní obrazovka • seznam virů • definice

Domácí stránka aplikace
Download (demoverze)
Cena: 14,95 $ (koupit)

Aktualizace: Po zakoupení plné licence zdarma. Licence není nijak časově omezená, tudíž ani aktualizace zdarma nemají stanovenu dobu vypršení. Chcete-li být pravidelně informování o nových typech infiltrací a aktualizacích programu, navštivte stránku http://www.exosyphen.com/xevsmobile.php (je to možné i z mobilního telefonu).

F-Secure Mobile Anti-Virus

O mobilním antiviru společnosti F-Secure jste už asi slyšeli. A to nejen díky nepřehlédnutelné propagaci, ale také díky tomu, že firma se neangažuje pouze v oblasti mobilních zařízení, ale jejich produkty najdeme například i na stolních počítačích. Obrovskou propagací je také umístění ve finálové trojce v soutěži Series 60 Challenge.

K hlavním přednostem programu patří kontrola v reálném čase, díky které jsou jakékoli nové soubory prověřeny ihned po zkopírování do zařízení. Kromě této funkce pak zmiňme patentovanou technologii aktualizace virové databáze pomocí SMS a HTTPS, nebo automatickou aktualizaci programového jádra. Podrobnější recenzi si přečtěte zde.

   
Hlavní obrazovka • skenování • protokol o průběhu • nastavení

Domácí stránka aplikace
Download (testovací verze pro Symbian 6 – Nokia 7650, 3650, 3660, N-Gage a Siemens SX1)
Download (testovací verze pro Symbian 7 – Nokia 6600, 6630, 6670, 7610, 6260)
Cena: 9,58 €/6 měsíců (koupit)

Aktualizace: Během platnosti šestiměsíční licence zdarma. Po vypršení licence je třeba ji obnovit zakoupením produktu na další období.

SimWorks Anti-Virus

Antivirový program od společnosti SimWorks patří k těm jednodušším. Nenabízí tolik funkcí jako F-Secure, ale především díky jednoduchému uživatelskému prostředí si své příznivce bezesporu najde. Navíc je možno použít jej jak na Symbianech Series 60, tak na zařízeních vybavených operačním systémem Symbian UIQ. Skenování lze spustit manuálně, automaticky nebo v reálném čase, což stejně jako v případě F-Secure znamená neustálou kontrolu souborů v paměti. Přestože jde o méně známou aplikaci, v její databázi nechybí všechny známé infiltrace včetně jejich mutací. SimWorks naneštěstí nenabízí testovací verzi, takže budete-li chtít produkt využívat, musíte si koupit oficiální licenci.

 
Verze pro S60... • ...a pro UIQ

Domácí stránka aplikace
Cena: 19,95 $/1 rok (koupit)

Aktualizace: Po zakoupení roční licence je možné přímo z webových stránek společnosti stahovat jak nejnovější verzi programu, tak virové definice.

TSG Phone Safe

Produkt australské společnosti TSG, zabývající se vývojem aplikací pro Symbian a Javu, vám as bude naprosto neznámý. Ani výrobce na svých stránkách nevyzdvihuje přednosti svého softwaru a zmiňuje se o jeho funkcích jen ve čtyřech větách. Podle TSG dokáže Phone Safe odstranit všechny dosud známé infiltrace včetně nejrůznějších modifikací. Bohužel ani v tomto případě není k dispozici testovací verze.

 
Čištění systému • odstraňování viru Cabir

Domácí stránka aplikace
Cena: 15,00 $ (koupit)

Aktualizace: Zakoupením roční licence získáte neomezený přístup k aktualizačním souborům jak programu samotného, tak interní virové databáze.

Commander Mobile Anti-Virus

Nakonec si dnes představíme neméně kvalitní antivirový program od společnosti fonoinfo. Stejně jako většina předchozích konkurentů může nabídnout kontrolu diskových jednotek v reálném čase nebo automatickou aktualizaci. Navíc hovoří hned několika jazyky, takže nebude-li vám vyhovovat výchozí, bez problémů si nastavíte jiný. Samozřejmě, že v databázi jsou již přítomny záznamy o všech infiltracích hrozících napadením. Ani zde bohužel není k dispozici testovací verze.

Domácí stránka aplikace
Cena: 19,99 $/12 měsíců (koupit)
         11,99 $/6 měsíců (koupit)

Aktualizace: Zakoupením příslušené licence získáváte po dobu její platnosti veškeré aktualizace zdarma.

Témata článku: , , , Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6670, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens SX1, Vir, Průvodce, Mobil, Komplet, Infikace, Počítačový vir, Komp, MOBI, Počítačový systém