Komunikátor O2 XDA Atom: Windows se vším všudy (první pohled)

Nejen čeští operátoři mají ve svých nabídkách komunikátory pro firemní klientelu a pokročilé uživatele. XDA Atom vyrobený pro britského operátora O2 nabízí špičkovou výbavu srovnatelnou jen s minimem komunikátorů.
Každý větší mobilní operátor má ve své nabídce telefonů kromě volně dostupných modelů ještě speciálně na vlastní přání upravené výrobky. Příkladem u nás mohou být modely Eurotel Smartphone nebo komunikátory MDA od T-Mobilu. Ani další z větších světových hráčů, britský operátor O2 není výjimkou. Chystá se nabídnout komunikátor O2 XDA Atom.

Do kapsičky a na schůzku

Komunikátory jsou primárně zaměřeny na firemní klientelu a pokročilé uživatele. Od toho se také odvíjejí zvýšené nároky na výkon a funkční vybavenost. Základem jsou pak kvalitní možnosti pro práci s daty a rychlé spojení se světem, pokročilé organizační funkce a přitom rychlé a intuitivní ovládací prostředí.

Ač je to trochu s podivem, O2 XDA Atom ještě nebude podporovat sítě třetí generace. Fungovat bude v pásmech GSM na frekvencích 850/900/1 800/1 900 Mhz. Už na první pohled nejde o žádného miniaturního drobečka. Ve světě komunikátorů jsou ale rozměry 102 × 58 × 18,5 mm běžné a hmotnost pohybující se okolo 150 g jen mírně nadprůměrná. Přestože světovým mobilům dnes jednoznačně vládne Symbian, v komunikátorech je čím dál víc využívanější operační systém Windows Mobile. V XDA Atom najdete jeho nejnovější verzi Windows Mobile 5.0.

Ve výčtu datových funkcí byste jen stěží hledali nějaké zásadnější nedostatky. Přes standardní technologie GPRS a Bluetooth se dostáváme až k méně častému EDGE nebo Wi-Fi. Spojení s počítačem je pak kromě bezdrátové technologie možné realizovat pomocí přídavného USB kabelu. Všechna data mohou být ukládána na paměťovou kartu. Zatím není zcela jasné, zda bude O2 XDA Atom podporovat klasické karty typu SD nebo jejich zmenšené verze miniSD.

Ani na zábavu nezapomíná

Nejen prací živ je člověk, proto se nesmí zapomínat ani na multimediální funkce. Tou nejzásadnější je integrovaný FM tuner a nejnovější desátá verze přehrávače Windows Media Player. Spíše jako třešnička na dortu se pak tváří nová multimediální aplikace operátora O2 Media Plus umožňující uživateli jednoduchý přístup k audio, video i obrázkovým službám. Vychutnávat hudbu lze buď se sluchátky na uších nebo v nižší kvalitě bez jakéhokoli příslušenství prostřednictvím dvou zabudovaných reproduktorů.

Díky integrovanému fotoaparátu s rozlišením dva megapixely a přídavným bleskem ale můžete pracovat i s obrázky. Fotoaparát taktéž umožňuje záznam videosekvencí. O zobrazení fotografií se následně postará kvalitní QVGA dotykový displej s rozlišením 320 × 240 obrazových bodů a schopností zobrazit až 262 tisíc barevných odstínů.

Je více než jasné, že se kvalitní výbava neobejde bez vyšší ceny. V případě O2 XDA Atom se pak předběžně počítá s cenou kolem dvaceti tisíc korun. Ta se však do uvedení modelu na trh, které je plánováno na prosinec letošního roku, může ještě výrazně změnit. Ať tak či tak, O2 Xda Atom rozhodně nebude model pro každého.


Ve zkratce

  • Rozměry a hmotnost: 102 × 58 × 18,5 mm, 150 g
  • Konstrukce: klasická
  • GMS sítě: 850/900/1 800/1 900 MHz
  • Displej: aktivní, dotykový, 320 × 240 bodů, 262 tisíc barev
  • Datová komunikace: GPRS, EDGE, Bluetooth, WiFi
  • Integrovaný fotoaparát: CMOS, rozlišení 2 Mpx, integrovaný přídavný blesk
  • Multimédia: FM tuner, Windows Media Player 10, O2 Media Plus
  • Připojitelnost: USB
  • Ostatní: Windows Mobile 5.0, paměťové karty
Diskuze (13) Další článek: PromileSMS: dobrý nápad, šílená realizace

Témata článku: , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, První pohled, GMS, Windows!, XDA, Komunikátor, Rychlé spojení, Standardní technologie, Pohled, Wind, Win, Atom, TV Nova