Konec mobilů v jednom parlamentu

Indická vláda se rozhodla nainstalovat do budov horní a dolní komory indického parlamentu rušičky mobilních telefonů. Co ji k tomuto kroku přimělo? Čeká něco podobného také náš parlament?
Indická vláda se rozhodla nainstalovat do budov horní a dolní komory indického parlamentu rušičky mobilních telefonů. Co ji k tomuto kroku přimělo? Čeká něco podobného také náš parlament?

Dost bylo mobilů

V indickém parlamentu to doposud vypadalo spíše jako na GSM kongresu v Cannes. Poslanci a senátoři většinu dne protelefonovali nebo projedli v parlamentní restauraci. Místo prodiskutovávání zákonů a jejich schvalování se bavili po telefonu s přáteli či přítelkyněmi a trávili tak dlouhé hodiny na chodbách. To bylo na začátku.

Po čase došlo telefonování na půdě parlamentu tak daleko, že poslanci telefonovali i v jednacích prostorách parlamentu přímo při projednávání zákonů. Když už situace přerostla natolik, že více poslanců telefonovalo než pracovalo, tak se indická vláda rozhodla k prvnímu kroku – zákazu používání mobilních telefonů v obou komorách parlamentu. Každý příchozí, ať již poslanec či novinář, si musel před vstupem do budovy parlamentu svůj telefon vypnout. Novináři toto nařízení jakžtakž dodržovali, ale poslanci?!

Poslanci neměli k dodržování tohoto nařízení žádný důvod. I přes výslovný zákaz používání mobilních telefonů se tedy nic nezměnilo. Ptáte se proč? Inu, když někomu něco zakážete pod pohrůžkou, že když to nedodrží, tak to od něj nebude hezké, tak to asi moc fungovat nebude, že? Poslanci i senátoři totiž mají v Indii stejně jako u nás poslaneckou imunitu.

Od zákazům k řešení

Tak to už bylo na indickou vládu moc. Ačkoliv vydala výslovný zákaz, tak si z něj poslanci dělali asi tolik, jako když řeknete malému dítěti: „Pepíčku, nesahej na horkou plotýnku, spálíš si prstíček.“ Malé dítě si také musí sáhnout, než se poučí. Poslanci a senátoři si tedy také „sáhli“. Jaké však muselo být jejich překvapení, když se rozhořčená indická vláda rozhodla k razantnímu řešení – nainstalovat do všech budov obou komor parlamentu rušičky mobilních telefonů.

Nyní si poslanci a senátoři mohou přinést mobilních telefonů do parlamentu, co hrdlo ráčí. Bez signálu si asi jen těžko zavolají. Jelikož vláda byla prozřetelná, tak nechala pro jistotu nainstalovat rušičky opravdu po celých budovách – od záchodů počínaje po chodby konče. Nehrozí tedy, že by se poslanci z hlasovací místnosti pouze přesunuli na chodby. Otázka však zní, jestli náhodou páni poslanci a senátoři teď nebudou zasedání svých komor trávit venku v přírodě, kde rušičky nejsou.

Nepřipomíná vám to něco?

Když se občas podívám na záběry z Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, tak si říkám, že ani zde by nebyly rušičky mobilních telefonů od věci. Možná by to pomohlo pánům poslancům více se soustředit na jejich práci. A když ne, pak by to alespoň pomohlo minimálně jednomu novináři zachránit jeho mobilní telefon před zkázou v podobě roztříštění se o zeď.

Diskuze (1) Další článek: Infračervený port: vše, co jste kdy chtěli vědět

Témata článku: , Konec, Mobil, MOBI, Parlament