Konec obrovského fenoménu. Levné zboží z Číny podraží, některé i násobně

Zvykli jsme si kupovat levné drobnosti z čínských e-shopů, ale s letošním Silvestrem se zásadně změní pravidla hry. Vláda schválila novelu zákona, která reaguje na nové předpisy EU týkající se přeshraničního elektronického obchodu. Mimo jiné od roku 2021 ruší osvobození od DPH při dovozu malých zásilek s hodnotou pod 22 eur (zhruba 550 korun) ze zemí mimo Evropskou unii. Opatření má přinést až sedm miliard eur z výběru DPH a narovnat podnikatelské prostředí.

„Firmy z České republiky i dalších zemí Evropské unie musejí jako plátci odvádět DPH bez ohledu na to, kolik prodávané zboží stojí. Naopak firmy ze třetích zemí si díky osvobození od DPH mohou dovolit to stejné zboží prodat za výrazně nižší cenu a mají tak oproti těm evropským velkou konkurenční výhodu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Zboží z čínských e-shopů tak od ledna 2021 zdraží i o více než sto procent, uvedl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Například zboží za deset eur, tedy 270 korun, bude nově podléhat DPH. To činí asi 57 korun, zákazník by tedy nově platil 327 korun. Konec osvobození od DPH ale znamená, že na všechny zásilky včetně těch drobných se bude vztahovat i celní deklarace a bude se vybírat DPH a poplatek za ni. Tímto řízením se navíc protáhne reálná doba doručení k zákazníkovi.

Na změnu pravidel se už roky připravují i asijská tržiště. V Evropě budují mezisklady. I když si tedy objednáte zboží z asijského obchůdku na Aliexpressu, reálně může jít zboží třeba z Pobaltí, ze Španělska, ale i přímo z ČR…

Do Evropské unie ročně dorazí z čínských e-shopů přes 150 milionů malých zásilek osvobozených od DPH. Podle údajů České pošty počet takových drobných zásilek v ČR stoupá. Loni jich bylo 28 milionů, předloni 25 milionů.

Jak nakupovat nejen z Číny:

Diskuze (68) Další článek: Google pustil haldu nových 3D modelů do vyhledávání. Podívejte se

Témata článku: , , , , , , Obrovský fenomén, Česká republika, Evropa, Levné zboží, Česká Pošta, Aliexpressu, Cin, Zboží, Zásilka, Fenomén, F +, Alena, Pobaltí, DPH, Španělsko