Konec otravným hovorům. Od července začne platit zákaz nevyžádaného telemarketingu

  • Od 1. července platí novela zákazu omezující otravný telemarketing
  • Firmy vás budou moci kontaktovat jen se souhlasem předem
  • Úprava se nevztahuje na firmy oslovující své stávající zákazníky

Nežádoucím telefonickým hovorům už brzy bude konec. Už od 1. července totiž začne platit novela zákona o elektronických komunikacích, který mimo jiné označuje telefonické nabídky bez vašeho souhlasu za nelegální. Povoleny budou pouze s vaším výslovným souhlasem, jinak vás tito tzv. „telešmejdi” nemohou ani kontaktovat.

Nově totiž bude automaticky platit ten předpoklad, že s telefonickými hovory nesouhlasíte, a tak vás nemůže nikdo obtěžovat. Dříve to platilo obráceně, pokud jste u operátorů neuvedli explicitní nesouhlas, mohl vás kontaktovat kdokoliv.

Nutno podotknout, že se platnost této novely očekávala výrazně dříve. Sněmovna totiž tento „bič na nevyžádaný telemarketing” schválila už loni v červnu a očekávalo se, že v platnost vejde už od 1. ledna tohoto roku, což se nakonec i stalo, ovšem s tím, že na něj platí šestiměsíční přechodné období, aby tyto telemarketingové firmy měly čas se připravit. Plně tak začne platit až od tohoto pátku 1. července.

Jen se souhlasem nebo pro stávající zákazníky

Pozitivní je, že se nyní tyto firmy nebudou moci skrývat ani za tvrzení, že volají na náhodně vygenerované telefonní číslo. I způsob je totiž, dle nového zákona, považováno za vytvoření účastnického seznamu. I u těchto „náhodných“ hovorů je tak dle zákona nejdříve vyžadován souhlas ze strany volaného.


Nejoblíbenější smartphony

Apple iPhone 15 Pro 128GB Apple iPhone 15 Pro 128GB
nabízí 90 obchodů za ceny od 25 390 Kč
Porovnat ceny
Apple iPhone 13 128GB Apple iPhone 13 128GB
nabízí 84 obchodů za ceny od 14 122 Kč
Porovnat ceny
Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 8GB/256GB Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 8GB/256GB
nabízí 68 obchodů za ceny od 7 062 Kč
Porovnat ceny
Apple iPhone 15 128GB Apple iPhone 15 128GB
nabízí 88 obchodů za ceny od 19 410 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené smartphony


Samozřejmě zákon telemarketing jako takový nezakazuje. Jak už bylo zmíněno, volat bude možné na čísla s předem uděleným souhlasem, což platí i pro hovory firem směrem ke stávajícím zákazníkům. Mobilní operátoři, banky a další subjekty, se kterými už máte uzavřenou nějakou smlouvu, vás budou moci i nadále kontaktovat s novými nebo doplňkovými službami. 

Dá se ale očekávat, že se tato call centra jen tak nevzdají a budou se snažit váš souhlas získat jinými cestami, aby vás mohli dále kontaktovat. Každopádně, to ale nyní budou mít daleko komplikovanější, a dá se předpokládat, že by od nich mohla mít většina zákazníků (konečně) pokoj.

Účtování na barevných linkách dle ČTÚ:

Zdroj: ČTÚ

Diskuze (32) Další článek: 10 nejméně tragických tarifů českých operátorů. Pro radost nejsou, ale aspoň vás neoškubou

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , Zákazníci, Sněmovna, Zákon, Novela, Hovor, Souhlas, Zákaz, Firma, Telemarketing, Červenec