Korejci mají řidičské průkazy v mobilu. Technologie je připravená i v Česku, ale čekáme na legislativu

Korejci mohou už nějaký čas používat mobilní aplikaci Pass, která slouží k identifikaci, digitálnímu podpisu, potvrzování plateb a přihlášení do klíčových služeb. Nově mohou do aplikace nahrát i řidičský průkaz. Když pak budou vyzváni k jeho kontrole, stačí vytáhnout mobil, spustit aplikaci a zobrazí se fotografie a QR/čárový kód pro strojové ověření čtečkou.

Pass má přitom hromadu ochranných prvků. Neumožňuje vytvořit snímek obrazovky, QR/čárové kódy se neustále mění, takže jejich hodnota je pro případné záškodníky k ničemu a všemožné poletující prvky znesnadňující záznam displeje mobilu. V nitru pak celý systém chrání blockchainová technologie, která má databázi identit ochránit před neautorizovaným zápisem.

V tomto tématu výrazně nezaostává ani Česko. Česká Státní tiskárna cenin vytvořila prototyp aplikace, ve které by si lidé mohli uchovávat elektronické kopie dokladů a používat je ke komunikaci s úřady. Státní podnik je připraven aplikaci eDokladovka spustit, záleží ale na podobě příslušné legislativy. Podle poslanců je zatím nejblíže využití aplikace pro nahrání právě řidičského průkazu. 

Tiskárna cenin se vývojem aplikace zabývala kvůli tomu, že se jedná o celosvětový trend. „Jsme v podstatě technologicky připraveni, abychom službu poskytovali a na základě legislativy spustili,“ uvedl obchodní ředitel tiskárny Radek Muška. Zabezpečení aplikace kladně ohodnotil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), dodal. To, co je dnes realitou v Jižní Koreji, může být brzo „na stole“ i v tuzemsku. 

Diskuze (15) Další článek: Utajované zásoby. Samsung do Česka přivezl několik tisíc kusů Galaxy S10e

Témata článku: , , , , , , Aplikace, Česká republika, Jižní Korea, Čárový kód, Připravení, Passo, Korejec, Mobil, Řidičský průkaz