Koupit nebo nekoupit? Véčka Nokia 6170 a 7270

Dvě atraktivní kovová véčka z dílny Nokie vychází ze stejného konstrukčního i funkčního základu. Možná i vás zaujal decentní model 6170 nebo jeho stylovější sourozenec 7270. Přečtěte si, co vás u těchto telefonů může zklamat a co naopak příjemně překvapit.
Kapitoly článku

Nokia 6170

Nokia 6170 je hranaté véčko s kovovými kryty, které bude vzhledem ke svému industriálnímu pojetím designu zřejmě více vyhovovat mužům. Představeno bylo na začátku loňského léta a od té doby si bohužel poměrně pevně drží svoji cenu nad hranicí deseti tisíc korun. Výbava je ovšem celkem bohatá a telefon má co nabídnout: dva barevné displeje, fotoaparát, intuitivní ovládání a nechybí ani EDGE nebo Push to talk.

Cena ve volném prodeji: 10 430 Kč

Nokia 6170

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 • recenze telefonu
 • delší uživatelské zkušenosti
 
• fotogalerie se všemi obrázky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


Nokia 7270

Nokia 7270 byla uvedena o několik měsíců později ve stylové trojsérii, kterou tvoří také originální telefony Nokia 7260 a 7280. Konstrukčně i funkčně vychází z modelu 6170, má tedy stejné rozměry a také kovové kryty. Jak už se stalo u stylově zaměřených Nokií zvykem, dva protilehlé rohy jinak zcela hranatého telefonu jsou výrazně zaobleny. Styl navíc podtrhují kožené kryty, které lze k těm kovovým snadno připevnit. Oproti modelu 6170 nebyl obohacen pouze vzhled, ale také výbava. Přibylo více paměťového prostoru a třeba také rádio. Vyšší je ovšem také cena.

Cena ve volném prodeji: 13 385 Kč

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 • recenze telefonu 

 
• fotogalerie se všemi obrázky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V následujícím výčtu najdete v bodech seřazeny klady a zápory obou telefonů. Vybírali jsme přitom především ty vlastnosti, se kterými se uživatel potýká při používání telefonu téměř vždy. Při nákupu si některých drobných nectností ani nevšimnete, ale při delším používání vám mohou začít pít krev. Naopak při rozhodování o koupi telefonu, můžete některé příjemné vlastnosti snadno přehlédnout. Jasno by vám měl udělat následující rozbor.

Tip: přečtěte si nerozdělený článek v textové verzi MobilManie


Konstrukce a design

Proč ano

Obě véčka jsou originální a s jiným modelem si je nikdo nesplete. Design lze hodnotit jako evropský a velmi atraktivní, i když samozřejmě nemusí vyhovovat každému.

Přestože se jedná o podobné modely, jejich pojetí je odlišné. Kovový kryt Nokie 7270 je ozdoben vyrytými ornamenty a vnitřní, černě zabarvenou část zdobí červené a bílé linky. Usedlejším uživatelům bude více vyhovovat model 6170, který je uvnitř zpracován ve stylu kovových vnějších krytů.

Telefony nevržou, kryty pevně sedí na svém místě

Zadní kryt se snadno snímá i nasazuje, což oceníte, pokud častěji měníte SIM karty. Ty lze také poměrně snadno a rychle vyjmout, stejně jako baterii. Neplatí to ovšem pro model 7270 s nasazeným koženým krytem, který je nutné odejmout.

Vnější plochy telefonu nejsou náchylné k zachycování otisků prstů.

Kožené kryty modelu 7270 jsou uchyceny pevně a telefon těsně obepínají. Výměna koženého krytu je rychlá.

Anténa je integrovaná do těla telefonu.

Výdrž na jedno nabití baterie je mírně nadprůměrná.

Proč ne

Telefony jsou oproti konkurenci trochu těžší.

Kloub není příliš pevný a vykazuje vůli, která je obzvlášť v zavřeném stavu docela znát. U modelu 7270 je tento nepříjemný jev lépe potlačen díky zarážce na spodním dílu, která v zavřeném stavu zapadne a je tak zabráněno vzájemnému pohybu obou částí. Model 6170 nemá tuto zarážku tolik výraznou a pohybu nedokáže zabránit.

Telefony se hůře otevírají jednou rukou – drážka mezi oběma díly véčka v zavřeném stavu není příliš výrazná.

Povrch telefonů ve vnitřní části je lesklý a snadno se zašpiní otisky prstů.

Kožený kryt modelu 7270 se v oblém rohu na přední straně mírně odchlipuje a při nošení v kapse se tak může občas odepnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6170

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 7270


Klávesnice a ovládání

Proč ano

Klávesnice modelu 6170 je velmi pohodlná. Má velká tlačítka s optimálním stiskem, dobře hmatově rozeznatelná, uspořádání je klasické. Hlavní tlačítko se ovládá zcela jistě, včetně potvrzovacího středu. Klávesnice vyhoví nejvyšším nárokům náruživých pisálků.

Nokia 7270 má klávesnici vyrobenou z příliš hladkých kláves a prsty po ní nepříjemně kloužou. Jednotlivé klávesy jsou navíc hůře hmatově rozpoznatelné než u modelu 6170. Hlavní ovládací prvek je proveden také trochu jinak a jeho používání vyžaduje přesnější zacílení daných směrů či středu. V porovnání s konkurencí jiných značek lze však i klávesnici modelu 7270 považovat za nadprůměrnou, co se komfortu ovládání týče.

Podsvícení klávesnice je dostatečně silné a rovnoměrné. Modrou (u modelu 7270 bílou) barvou září popisky všech tlačítek.

Kontextové klávese můžete přiřadit seznam vybraných nejpoužívanějších funkcí.

Pro pohyb v nabídce můžete použít rychlé číselné volby.

Bočním vypínacím tlačítkem lze měnit profily vyzvánění bez nutnosti otevření telefonu.

Službu Push to talk lze ovládat i se zavřeným telefonem.

Proč ne

Klávesnice modelu 7270 je příliš kluzká.

Boční tlačítka na obou stranách telefonu jsou příliš malá a hůře se tisknou. Uvědomíte si to obzvlášť při využívání služby Push to talk.

Bočnímu tlačítku pro Push to talk nelze přiřadit jinou funkci.

Funkce dostupné stiskem některého ze směrů hlavní navigační klávesy v pohotovostním režimu jsou pevně dané.

Boční tlačítka se při nošení telefonu v kapse občas nechtěně stisknou. Lze tomu zabránit zamknutím klávesnice, ale to akorát zbytečně zdržuje. Při nechtěném stisku tlačítka Push to talk je nutné telefon otevřít a aktivovanou službu zrušit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice Nokie 7270 • Klávesnice Nokie 6170 a její podsvícení


V druhé kapitole zhodnotíme displej, uživatelské prostředí a schopnosti přístrojů z hlediska telefonování

Témata článku: Nokia, Nokia 6170, Nokia 7260, Nokia 7270, Špatné podání, Nejvyšší nárok