Krusell: rozmazlete si svůj telefon (test)

V moři elegantních pouzder pro mobily existuje ostrůvek příslušenství pro náročné. Krusell nabízí propracovaná pouzdra s nevšedními možnostmi.

Pouzdra pro mobilní telefony mají čas své největší slávy za sebou, ale na trhu jich přesto stále najdeme nepřeberné množství. Pro mnohé je pohodlnější strčit telefon do kapsy nebo jej schovat v tašce, jenomže praktické pouzdro vás může překvapit. Kromě ochrany telefonu může plnit funkci zajímavého módního doplňku a některé speciální pouzdra toho umí ještě víc. To je případ značkových pouzder Krusell.

Krusell nabízí velké množství pouzder přizpůsobených přímo na určité typy mobilních telefonů. V nabídce nechybí ani chytré mobily a komunikátory. Vybrat si přitom můžete ze čtyř řad:

  • Classic (černá kožená pouzdra pro klasické telefony)
  • Dynamic (pouzdra pro větší smartphony a komunikátory)
  • Elastic (pouzdra s pružnými elementy pro véčkové telefony)
  • Active (pouzdra se sportovním designem)

Pouzdra jsou šitá přímo na míru danému typu telefonu, takže jsou zpřístupněny všechny ovládací prvky. Vyrobena jsou ručně z velmi tenké buvolí kůže. Cena pouzder je celkem ustálená, za většinu z nich zaplatíte 399 Kč. Přitom se chlubí doživotní zárukou!

K testu zapůjčil Sunnysoft:

Mít či nemít rád Multidapt

Multidapt je patentovaný způsob uchycení používané firmou Krusell. Na zadní straně pouzder je připravený plastový úchyt. Uprostřed je kulatý výstupek, pojistka, která další část úchytu (například klip na pásek) pevně zajistí. Další předností je možnost výměny úchytů. Jelikož hlavní část úchytu teprve nasazujete, můžete si vybrat z rozličných druhů – od klipů na pásek, po držáky mobilních telefonů na kolo, na paži, atp. Stačí demontovat původní a připnout novou část přichycení.

Jenomže demontáž nemusí být vůbec snadná. Pro sundání nasazované části je totiž zapotřebí nějaký předmět s tupou špičkou. Krusell na obalech k pouzdru ilustruje sundání pomocí propisky. Opravdu je potřeba, protože ani násilím nemáte šanci vnější úchyt sundat. To je ale na jednu stranu dobře, nehrozí nechtěné odepnutí.

U některého typu příslušenství to však výrobce nedomyslel a Multidapt je překážkou praktického používání mobilu.

Kráska a zvíře

K testu jsme měli zapůjčeny dvě pouzdra ze série Active, jedno pro Nokii N73 a jedno pro Sony Ericsson W800i.

Po vložení Nokie N73 do pouzdra se z elegantního mobilního telefonu stane nevzhledný bumbrlíček. Pro nasazení je potřeba vyvinout značné úsilí až násilí. Pro zavření horních patentů (drukrů) je potřeba mobil zasunout úplně až na dno. I přesto můžete mít stále potíže s uzavřením. Stejné, ne-li větší problémy očekávejte při vyndávání mobilu. Pouzdro ale díky tomu padne telefonu naprosto přesně. Při častějším vyndávání a zasouvání pouzdro jistě trošku povolí.

Krusell_01.jpg Krusell_02.jpg Krusell_03.jpg Krusell_04.jpg
Balení pouzdra

Vnější povrch pouzdra je gumový, vnitřek je vystlán černou jemnou tkaninou. Zadní část je odepínací kvůli přístupu k fotoaparátu. Ovšem velkou krytku fotoaparátu Nokie N73 lze s nasazeným pouzdrem odsunout jen velmi ztuha. Pro náruživé mobilní fotografy je toto řešení nepraktické, pro občasné použití nemusí tolik obtěžovat.

Krusell_06.jpg Krusell_07.jpg Krusell_08.jpgKrusell_09.jpg 
Krusell_10.jpg Krusell_11.jpgKrusell_13.jpg Krusell_14.jpg
Pouzdro přesně padne • můžete i fotografovat

Přední strana je tvořena průhledným plastem s otvorem pro joystick. I na jiných místech pouzdra naleznete otvory pro různá tlačítka, konektor nebo přední fotoaparát sloužící videohovorům. Jejich velikost odpovídá akorát prvkům, které odkrývají. Důležitým prvkem na zadní straně je úchyt Multidapt.

Krusell_05.jpg Krusell_12.jpg Krusell_15.jpg Krusell_16.jpg
Klip na pásek připnete prostřednictvím úchytu Multidapt • fotografování je poněkud náročnější

Zpracování pouzdra je příkladné, vše krásně lícuje. Pokud tedy vlastníte Nokii N73 a vyrážíte často do přírody nebo za sportem, a přitom bez mobilu neuděláte ani krok, toto pouzdro by se vám mohlo hodit. I příležitostné pády by telefonu v tomto pouzdře neměly ublížit.

Hudební bodyguard

Další pouzdro v našem testu je určené mobilům Sony Ericsson. Ač výrobce deklaruje kompatibilitu pouzdra i s walkmany W700i a W800i, nejvíce mu to bude slušet s W810i. Je totiž podobně barevně laděn. My jsme testovali s modelem D750i, které se od modelu W800i liší pouze jinou barvou krytů.

Krusell_30.jpg Krusell_31.jpg Krusell_32.jpg Krusell_33.jpg 
Balení pouzdra 

Na pouzdře převažuje černá barva s oranžovými prvky. Kombinace se mi zdá o mnoho zdařilejší než u typu pro N73, a pokud do pouzdra vložíte W810i, získáte vkusný doplněk i pro každodenní nošení.

Krusell_34.jpg Krusell_35.jpg Krusell_36.jpg Krusell_37.jpg

Pouzdro je na mobilu velmi těsně obepnuto a je zapotřebí použít větší sílu při vkládání, resp. vysouvání telefonu z pouzdra. Díky jinému způsobu otevírání krytky (W810i ji nemá vůbec, W700i/W800i ji mají v pouzdře dobře přístupnou) nenastanou žádné komplikace ani při focení. Jednoduše odepnete vrchní část zadního dílu a dáte ji na bok tak, aby nepřekážela a můžete fotit. Otvory pro spoušť je opět přesně umístěna a adekvátní velikosti, tudíž ovládání ani v pouzdře nebude činit potíže.

Krusell_39.jpg Krusell_40.jpg Krusell_41.jpg
Krusell_42.jpg Krusell_44.jpg Krusell_46.jpg
Všechny ovládací prvky jsou přístupné, i fotografovat se dá 

Pouzdro je velmi podobné předchozímu. Vnější povrch je gumový černé barvy, vnitřek oranžová textilie podobná semiši. Pokud použijete model W800i, resp. W700i, pak otvor na přední straně z průhledného plastu nebude přesně uprostřed joysticku. Je vidět, že pouzdro bylo primárně navržené pro W810i. Provedení pouzdra je opět na jedničku s hvězdičkou. U obou pouzder je ve standardním balení klip na opasek.

Krusell_43.jpg Krusell_45.jpg
Úchyt Multidapt • spona na opasek  

Celkově mám z tohoto Krusellu mnohem lepší pocit než u pouzdra pro N73. Dokáži si i snáze představit jeho každodenní používání. Aktivní lidé se spíše zaměřují na mobilní telefony tohoto typu než na highend smartphony. Toto pouzdro jim poskytne slušivou výbornou ochranu mobilu.

Cestou necestou

K testování jsme dále měli zapůjčen kompatibilní držák na kolo. Pokud chcete mít svůj mobil při jízdě na kole pěkně před sebou, držák Krusell BikeHolderkit by se vám mohl zalíbit.

V balení naleznete sponu na řídítka, základnu držáku, šroubek pro přichycení základny ke sponě, dvojici pryžových vložek různé tloušťky mezi sponu a řidítka a díl pro pouzdro vybavené Multidapt způsobem uchycení. K držáku tedy budete připojovat pouzdro Krusell, které si koupíte pro svůj telefon.

Krusell_17.jpg Krusell_18.jpg 
Krabička a co v ní najdete

Montáž na řídítka je snadná. Roztáhnete sponu, podle průměru řidítek do ní vložíte pryžovou lamelu vložku a dotáhnete šroubem. Do úchytu Multidapt na pouzdru pak připnete malý trn, který zabezpečí snadné nasazení do držáku na kolo s možností snadného odepnutí.

Krusell_19.jpg Krusell_20.jpg Krusell_21.jpg Krusell_22.jpg
Úchyt • trn zapnutý v úchytu Multidapt • a celek pohromadě, chybí jen řidítka

Základnu držáku tvoří klip. Pro nasazení nebo odepnutí je nutné tento klip rozevřít, čemuž brání velmi silná pružina a není to tedy snadné. Nasazení lze provést namáčknutím přímo na základu, pokud budete mít dostatek síly. Pro odepnutí je však nutné klip stisknout, což pro uživatele se slabšími prsty může být velký problém. Na druhou stranu je dobré, že je zajištěn skutečně pevný úchop a telefon z řidítek jen tak neztratíte. Do ucha proto dopuručujeme bluetoothové handsfree.

Během testování pouzdro plnilo svoji funkci na jedničku. Obzvláště výhodné může být spojení BikeHolderkitu s telefonem s navigací. Až na pracné sundávání pouzdra z držáku je držák na bicykl od Krusellu výborný.

Vyrážíme na maratón, závěr

Posledním příslušenstvím v našem testu je popruh. Tento popruh si můžete uvázat kolem paže, zasunout do něj pouzdro s Multidapt uchycením a vyrazit si zaběhat. Popruh se použije obtočením kolem části těla na suchý zip.

Krusell_23.jpg Krusell_24.jpg Krusell_25.jpg Krusell_26.jpg 
K pružnému pásku se pouzdro upíná přímo

Mobil se tedy upevňuje na popruh v pouzdře s Multidaptem, což přináší v úvodu zmiňovaný problém. Jakmile ho zasunete, nemáte jinou možnost, jak ho vyndat, než použít například propisku. V případě tohoto popruhu to obnáší jeho sundání. Nelogické, nepraktické, leč tak to je. Proto na běhaní doporučuji opět přibalit bluetooth handsfree. Tím ale kouzlo tohoto popruhu značně slábne.

Krusell_27.jpg Krusell_28.jpg Krusell_29.jpg 
Páskem si můžete obepnout libovolnou část svého těla

K testu zapůjčil Sunnysoft:

Diskuze (23) Další článek: 3D navigace budoucnosti (video)

Témata článku: , Sony Ericsson W800i, Test, Véčkové telefon, Telefon, Šroubek, Pevný úchop