Kryptomobil Sirin Finney je slider se dvěma displeji. Předobjednat lze nyní, na trh dorazí v listopadu

Společnost Sirin Labs konečně ukázala oficiální podobu svého blockchainového smartphonu Sirin Finney. Po designové stránce se telefon velmi povedl, má kovovou konstrukci a na obou koncích je zúžený, takže tvarem připomíná oblázek. Nejvíce však překvapí, že se jedná o slider. Kromě hlavního 6” displeje s výřezem pro kamerku a senzory má totiž, ještě druhý, výsuvný displej ukrytý na zádech.

Sirin jej nazývá Safe Screen, což dává tušit, že zde hlavní roli hraje bezpečnost. Má totiž vlastní firmware a je úplně odříznutý od systému telefonu. Sloužit má totiž k zobrazování citlivých informací o kryptoměnové peněžence a k bezpečnému schvalování transakcí. Bezpečnostní hardwarový prvek uvnitř se pak postará o udržení peněženky offline (tzv. Cold Storage). Princip je tedy podobný jako hardwarové peněženky, jen tentokrát integrované přímo do mobilu.

Finney poběží na operačním systému SirinOS, který je postavený na Androidu 8.1. Systém je však přizpůsobený tak, aby umožňoval spouštět decentralizované aplikace (DApps) uložené na blockchainu. Rovněž je slibovaný software pro šifrovanou komunikaci. Telefon také zvládne s ostatními uživateli Finney sdílet výpočetní výkon či baterii, za který pak získává odměnu v kryptoměně SRN, což je token postavený na Ethereum blockchainu.

Telefon se nemá za co stydět ani po stránce výkonu. Pohánět jej bude procesor Qualcomm Snapdragon 845 doplněný o 6 GB RAM. K dispozici bude také 128GB vnitřní úložiště. K focení pak poslouží 12Mpx hlavní fotoaparát se světelností f/1.8 nebo 8Mpx selfie kamerka. O výdrž se zde postará baterie s kapacitou 3 280 mAh.

Již je oficiálně potvrzeno, že telefon přijde na trh v listopadu, a to za sebevědomou cenu 999$ (cca 26 700 Kč). Nutno však podotknout, že uživatelům může plně nahradit hardwarovou peněženku, která také sama o sobě vyjde i na několik tisíc korun. Sirin Finney si můžete předobjednat již nyní a pokud k platbě využijete jejich vlastní kryptoměny SRN, získáte vcelku zajímavou slevu 100$.

Sirin Finney
rozměry a hmotnost: ? × ? × ? mm
displej: 6,0", kapacitní AMOLED, 1 080 × 2 160, 402 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (600|150 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 128 GB, microSDXC (2 TB), RAM: 6 GB, baterie: 3 280 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 845 (8× Cortex-A75, 3 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 8.1 (Oreo)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
51 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Váš názor Další článek: Jak vypadá banán, když zčerná? Prohlédněte si Nokii 8110 4G v té méně zajímavé barvě

Témata článku: Sirin, , , , , , , , , , , , , , , Sirin Finney, Transakce, Sebevědomá cena, Výpočetní výkon, Peněženka, Hlavní displej, F +, Slide, Hardwarová peněženka, Designová stránka,