Kupte si pivo přes Bluetooth

Možnosti technoogie Bluetooth jsou zatím ještě nedoceněné. Díky novým vlastnostem budete možná brzy moci platit pomocí mobilního telefonu nebo se jím automaticky hlásit při příchodu do práce. To vše díky SIM Access Profile.

Nedávno jsme na MobilManii psali o profilech Bluetooth, o jejich funkcích a významu. Tentokrát se podívejme podrobněji na velmi zajímavý a užitečný profil SAP – SIM Access Profile. Co všechno může nabídnout uživateli?

SIM karty létají vzduchem

Profil je určen stručně řečeno pro přístup k SIM kartě přes rozhraní Bluetooth. SIM karta musí být uložena v zařízení, které profil podporuje, nejčastěji tedy v některém z novějších mobilních telefonů (např. Nokia 6230, 6810 a 6820). Jiné zařízení s podporou profilu SAP má pak prostřednictvím Bluetooth přístup k informacím, které jsou na SIM kartě uloženy. Toto zařízení pak může zacházet s informacemi stejně, jako by bylo připojeno přes kabel. Díky tomu může být ze SIM karty např. zkopírován seznam kontaktů do jiného zařízení, které obsahuje GSM modul, a ten pak přebírá kontrolu nad datovou a hlasovou komunikací.

SAP pracuje systémem klient-server, a to ve dvou možných scénářích. První z nich je pro případ, kdy má SIM kartu k dispozici pouze server. Tehdy iniciuje navazování spojení klient, tedy jiné zařízení navazuje spojení s vaším mobilním telefonem. Ve druhém případě mají svoji SIM kartu obě komunikující zařízení a sestavení spojení mohou iniciovat obě strany.

Protože se otevřeným rádiovým prostředím přenášejí citlivé informace z karty SIM, je nasnadě také otázka zabezpečení přenášených informací. Před každým navazováním spojení proto probíhá ověřování totožnosti. Informace, které putují přes Bluetooth jsou navíc šifrovány.

Profil SAP patří mezi nové profily, proto není na trhu ještě mnoho zařízení, která by jej dokázala využívat. Možných aplikací je ale už teď obrovské množství.

K čemu je to dobré

Jedno z možných využití profilu SAP demonstruje bluetoothová pevná handsfree Nokia 610 Car Kit, o které jsme psali už loni v tomto článku. Je to něco mezi telefonem a běžnou handsfree sadou. Zařízení má vestavěny funkce Bluetooth profilu SAP, pomocí nichž dokáže samostatně rozpoznat konkrétní telefon a spojit se s ním. Modul pak od telefonu díky SAP přebere veškerou aktivitu na sebe a stará se o všechny funkce samostatně; je to běžný telefon, nikoli pouze „reproduktor“. Při vystupování z automobilu vše proběhne v opačném pořadí. Modul se od telefonu odpojí a váš telefon opět přebírá všechny funkce.

 
Nokia 610 Car Kit

Modul Nokia 610 Car Kit se skládá ze samostatného monochromatického displeje o rozlišení 84 × 24 pixelů, dále ze speciálního ovládacího modulu, mikrofonu, reproduktoru a také rádiového modulu. Displej může být do auta instalován prakticky kamkoli, nejvhodnější je ale umístit jej na palubní desku, aby jej měl řidič v případě potřeby pohotově před očima. Na displeji se zobrazují veškeré údaje, podobně jako na mobilním telefonu. Pomocí ovladače můžete pak během jízdy jednou rukou nalistovat v telefonním seznamu kontakt a dalším stiskem jej zavolat, můžete také pohotově odeslat jednu z přednastavených textových zpráv nebo si na displeji přečíst příchozí SMS.

Sada má paměť pro dva uživatelské datové profily včetně kontaktů, hlasových záznamů a osobního nastavení. To je pro případ střídání řidičů nebo pokud používá majitel dva mobilní telefony. Sada je kompatibilní s telefony Nokia 6230, 6810 a 6820. Do budoucna se mluví i o dalších možných funkcích těchto automatických automobilových telefonů, např. o automatickém volání o pomoc při aktivaci airbagů apod.

Další z možných použití je placení prostřednictvím mobilních telefonů s Bluetooth. Pokud se ujme, nebudete už muset např. za horkých letních dnů hledat drobné do prodejního automatu na rohu, abyste si mohli koupit chlazený nápoj. Postačí přijít k automatu, několikrát stisknout tlačítka na mobilním telefonu, platba bude prostřednictvím Bluetooth provedena a zboží vypadne z automatu připravené k odebrání. Takto by se dalo platit např. i automatech na tisk fotografií z mobilů, o kterých jsme psali v tomto článku.

Hovoří se také o možném využití SAP v oblasti medicíny. Na kartu SIM by se ukládaly údaje o aktuálním zdravotním stavu, které by bylo možné při návštěvě lékaře nebo třeba při nehodě vždy automaticky pomocí speciálního přístroje přečíst. Při každé prohlídce nebo vyšetření by se zjištěné údaje na SIM kartu zapsaly. Karta by se tak stala přenosným zdravotním průkazem.

Jednou z budoucích aplikací Bluetooth SAP mohou být tzv. inteligentní telefonní budky. Představte si budku, která bude mít vestavěn Bluetooth modul s vlastní SIM kartou. V případě, že potřebujete volat na pevnou linku, se jen pomocí Bluetooth přihlásíte k telefonní budce a voláte místní hovor jako z pevné sítě. Další možností je pomocí tohoto profilu řešit různé docházkové systémy, které zároveň využívají i poměrně krátký dosah Bluetooth. Zajímavá je také možnost vzdáleně měnit různá nastavení mobilního telefonu. Třeba při příchodu na jednání nebo do kina se mobilní telefon automaticky přenastaví do tichého režimu.  

Hlavně opatrně

Možných použití Bluetooth SIM Access profilu by se dala vymyslet celá řada. Většina z nich však teprve čeká na svůj pravý čas. Pokud bys se ale tyto aplikace měly do budoucna ujmout ve větší míře, bude nejprve třeba důkladně prověřit a zajistit bezpečnost údajů na kartě SIM a ošetřit tato mnohdy citlivá data proti možnému zneužití. Neméně důležité pak bude přesvědčit o užitečnosti takových aplikací výrobce zařízení a samozřejmě také uživatele. Za jednoho z předních průkopníků této technologie mezi výrobci mobilních zařízení lze označit firmu Nokia. Kromě ní se aplikací této technologie zabývá například Siemens – profil SAP je dostupný v jeho mobilním telefonu S65.

Diskuze (7) Další článek: Můj mobil: Motorola T720i

Témata článku: , , Kup, Krátký dosah, Pivo, Bluetoot, Blue, Přes Bluetooth, Prodejní automat, BLU, Pře