„Kurvítko“ je pojem. Ve Francii je za ně vězení

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 219

Názory k článku

20. 07. 2021 09:39

Samozřejmě je lepší zavřít oba, konstruktéra i manažera (toho zejména), protože jinak se těch kurvítek nezbavíte.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
20. 02. 2015 17:08

Zdraví vás,
kurvítek je kolem hodně. Je to krásně vidět u LCD monitorů LG Neovo, Samsung...
Naprosto běžně jsou v obvodech diody s hodnotou proudu 2,5A, ale reálně naměřené hodnoty jsou cca 3A. Takže jimi teče cca o 20% více proudu. Více hřejí a vydrží to samozřejmě podle toho, jak jsou kvalitně udělané a jakou mají toleranci. Naprosto běžně je poté jejich životnost 2-3roky, když je člověk hodně používá tak má štěstí a v rámci záruky dostanou většinou nový model - protože po roce nejsou náhradní díly.
Takových věcí je hodně, zdroje od notebooků, kvalita izolace kabeláží...
Tiskárny Canon - to je lahůdka - zadarmo drahé!!! A to i jiní výrobci. ColorLaser od HP - elektronika počítá počet vytištěných stran a s tím odhaduje množství toneru v zásobnících - a bác! řve, že je prázbná barva - při mechanické kontrole jsem zjistil, že toneru je stále ještě 1/3 a nemá důvod dělat virvál. Což o to, ale celá tiskárna kvůli tomu netiskne. Naštěstí existuje SW pro cracknutí a dalšímu tisku až do vyčerpání.
A alkalické baterie??? FUJ, otestoval jsem hodně druhů a kvalita se liší nejen podle výrobce, ale i podle toho, kdy byly vyrobeny - čili podle toho jak kvalitní jsou vstupní suroviny.
Foťáky? Canon už never. Měl jsem A85, SX120is - vím - obyčejně do kapsy - ale oba po 2,5 letech začaly nezaostřovat, slyšitelně šumí. Canon foťáky už ne.
Takových maličkostí by našel každý kolem sebe hodně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 02. 2015 22:48

3 notebooky dell, rozne roky vyroby od 2008 do 2010, modely inspiron od 15 do 17", rozny uzivatelia, rozne zataze, sa pokazili vsetky v tyzdni po 1 rocnej zaruke. kupovane z webu dell bez predlzenej zaruky. nikdy viac.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
19. 02. 2015 19:04

Osobně jsem odstranoval Kurvítka ze sendvičovače a dvouplotýnkového vařiče ETA při jejich poruše !!!.....V manuálu nesla Kurvítka název Tepelná Pojistka !!!......Tyto pí.čo.viny v komunistických vyrobcích nebyly nikdy nalezeny !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
19. 02. 2015 14:27

Planovana zivotnost je u kazdeho vyrobku. Je urcena predem, a design se tomu cely podridi. Nejde prece o jednu soucastku. Jde hlavne o materialy, a vyrobni postupy vubec.
Navic spousta soucastek je v zasade spotrebni zbozi. U baterii to prekvapi malokoho, ale tyke se to i displeju, samozrejme vseho mechanickeho, a dnes treba Flash pameti.
V zasade by asi bylo dobre planovanou zivotnost u vyrobku uvadet. Kdyz vydrzi 2 roky mobil, neni to takova hruza, jako kdyz 2 roky vydrzi auto, nebo dum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 02. 2015 10:40

Tohle je docela problém. Jedna věc je dát někam poddimenzovanou součástku, u které se očekává, že těsně po záruce chcípne (ale i to: výrobce garantuje záruku, nic navíc) a něco jiného je, že tam můžu narvat věc za korunu, která by měla vydržel třeba 5 let a nebo věc za 100 Kč, která vydrží 20 let. Spíš bych jako pozitivum viděl, kdyby výrobce musel uvádět, jaká je plánovaná životnost výrobku. U potravin je to doba trvanlivosti a člověk si může vybrat, jestli chce vlašák, který se zkazí za 2 dny nebo s konzervanty, který vydrží dva týdny. Proč bych si nemohl vybrat, jestli chci grafickou kartu s životností 2 roky a nebo 10 let, ale dražší? Ono to je už dnes, akorát ta životnost není nikde veřejně napsaná. Asi by to nebylo to samé co záruka, ale pokud by se prokázalo, že je ve výrobku s plánovanou životností součástka s životností menší, tak by se dalo soudit o náhradu.
Opravdu nevím, jak chtějí dokazovat, že něco je tam cíleně kvůli snížení životnosti.P.S. Na druhou stranu je fajn, že třeba výrobci tiskáren byli přinuceni akceptovat inkousty třetí strany. Byť třeba za cenu ztráty záruky, ale nesmí už aktivně takový inkoust odmítnout, což se dříve dělo. Takže se rád nechám překvapit (viz Canon a známá chyba tuším B200)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 02. 2015 09:31

Velmi bouřlivá a zajímavá diskuze. "kurvítka" existují, ale neviděl bych je za každou poruchou. Třeba v automobilovém průmyslu je to jasné, tam se to prostě dělá, aby lidi měli po pár letech větší motivaci do koupi nového vozu atd. Ale opět říkám, nehledejme "kurvítka" za každou poruchou, existuje něco jako různá kvalita a různá cena a tak za větší částí poruch prostě stojí snižování výrobních nákladů, snižování mezd, kdy dělníci to mají na háku a fušují vše, kde se na to hned nepřijde atp atd. Jak se rádo a často zmiňuje ekologie, tak to považuji za blbost největší a pouhý alibismus.Tahle legislativa je podle mě taky nesmysl, byť s dobrým úmyslem. Jak chcete výrobci "součástku s plánovanou životností" dokázat? Vždycky to jde nějak odůvodnit jinak, i kdyby tam byl přesně tento záměr, viz předchozí snižování nákladů atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 02. 2015 01:56

Kurvítko je další z nástrojů, jak udržet kapitalismus v chodu. Nejdřív se upustilo od zlatýho standardu, potom přišli na řadu půjčky na všechno možný, no a teď přišlo na řadu kurvítko Dneska už jsou opotřebovávací mašiny, který konstruktérum dokážou přesně určit, jak dlouho součástka vydrží. Táta má autoservis, a jenom kroutí hlavou nad novýma autama. Co dříve šlo opravit, např. startér, dnes opravit nejde, nejde se do toho jak dostat, takže se musí celej startér koupit novej, mluvím o škodovkách. Cena auta je nízká, ale cena za 15 letej provoz to výrobcum aut mnohonásobně vrátí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 02. 2015 00:30

Nehodlám tvrdit, že kurvítka jsou všude, nebo že neexistují. Co ale stoprocentně vím a můj názor podpořil i dokument na Deutsche Welle, kdy se zabývali domácími tiskárnami kdy rozkuchali několik nefunkčních tiskáren v průměrném stáři 2,5 až 3,5 roků. Inspirován tímto pořadem jsem vykuchal několik tiskáren značek Epson, Canon a HP. Kurvítka jsem našel ve formě kousku něčehi jako je filc který nasává odstříknutý inkoust při čištění trysek. Je u toho čidlo, které pak nahlásí mozku tiskárny poruchu a protože tyto "zasobniky" se vyměnit nedají a jsou zalité v těle tiskárny, tak nezbude nic jiného, než koupit novou tiskárnu. Pokud ji dáte do servisu, tak oprava je dražší, než koupě nové.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 02. 2015 21:43

Pro ty co tvrdí že kurvítka neexistují - rád si poslechnu, k čemu slouží nálepka uvnitř Sennheiser HD 555 Stejný hw jako u dražšího 595 jen s tím rozdílem, že 595 tam nemá tu nálepku, co překrývá část měniče. Třeba tam je nějaký opodstatněný důvod, proč záměrně snižovat zvukovou kvalitu, proto bych ho rád znal A ta nálepka tam opravdu je, sám sem ji ze svých 555 vytahoval a zakrývala jen část plastu, žádnou součástku to "nechránilo"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 02. 2015 21:31

Jako technik, člověk co vystudoval mechanické konstrukce, výrobu i programování, musím říct, že naprosto VŠE - KAŽDÁ SOUČÁST A KAŽDÝ PRODUKT má určité "plánované zastarávání".Zkrátka všechno je navržené pro určitý počet použití, dobu použití atd. Nic není navrženo na "nekonečno". Dokonce i součásti a produkty v armádním průmyslu nebo v programu NASA mají pevně stanoveno "plánované zastarávání".Ekonomicky nejvýhodnější cesta je naopak ta, kdy výrobek právě vydrží jen pár let a pak odejde, ale stojí jenom zlomek ceny toho, co "držák" na desítky let.A další věcí pak je to, že uživatelé používají věc JINAK než je uvedeno v záručních podmínkách a v podmínkách provozu.Například v zimě je i -15°C a vidíte lidi na ulicích jak volají z mobilů. Kolik z nich má mobily, které mají provozní teplotu do -15°C? Nikdo! Hlavně, že si pak stěžují, že jim odejdou...Tento zákon může schválit jenom pako, které nikdy ani nepřičichlo k technice... Jasně, on není problém vyrobit mobil, který bude mít provozní teplotu do -25°C a +55°C, vydrží třeba 15 let a jenom se v něm bude vyměňovat akumulátor. Ale takovej přístroj vyjde na 80 000 Kč.Navíc "plánované zastarávání" se netýká jenom HW, ale i softwaru :).Každopádně efekt to bude mít jediný: Ten, kdo ve Francii ještě snad něco vyráběl, půjde jinam, zvednou se ceny a zvedne se nezaměstnanost...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 02. 2015 20:11

Francii země následovat nebudou a i Francie to možná časem zmírní. Proč? Kromě toho, že se to blbě dokazuje, tak země mají dobrý důvod zavírat oči. Posiluje to ekonomiku, potřebují, aby lidé utrácely a firmy vyráběly, odvede se mnohem víc, zaměstná se víc lidí, prostě je pořádný obrat a ekonomické soukolí se nezadře, navíc Čína vystrkuje růžky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 20:03

Ona to asi nebudou kurvítka z principu (tedy - vyrobím to schválně tak, aby se to za danou dobu spolehlivě pomrvilo), ale je to spíš sekundární jev, v důsledku snahy o co nejvyšší snížení nákladů. A že to má za následek rychlejší odchod produktu do věčných lovišť? Pro obchodníka jen dobře. Když to šikovně vybalancuje a mašinka chcípne ne týden po záruční době, ale dejmetomu dva tři roky po ní, většina lidí na značku nezanevře. Najmě když v tu dobu už budou na trhu nové řady s novými funkcemi, hezčím (rozuměj: trendovějším) designem... Koneckonců, denně tu čtu, kterak většina z diskutujících mění mobil pomalu co půl roku, jinak by se jim patrně udělala vyrážka na intimních místech. Nedělám si iluze, že u jicných produktů lid uvažuje jinak, maximálně jde o delší lhůtu.
Meritum jádra, jak říkáme my vzdělanci, tkví v tom, že za starých časů byl k dispozici buď výrobek kvalitní, a nebo žádný. A kvalita něco stála. Proto kdesi výše zmíněná babička šetřila na mixér pár let. A když ušetřila, patrně funguje dodnes (mixér, nikoli babička). Dnes máme k dispozici miliardu produktů za pár šupů, což si může dovolit každý. Fajn. K tomu lze na trhu nalézt pár produktů kvalitních, ale drahých (pozor - neplatí bez výjimky, ne vždy je cena úměrná kvalitě). Po čem sáhne masa? Po produktu levném. Anžto masa si nespočítá, že ve výsledku, díky nutným častým obměnám, je dražší. Ale z toho neobviňujme obchodníky (výrobce) ale jen a pouze sami sebe. Ruku na srdce - když mi někdo dá za méně kvalitní produkt v důsledku (páč ho postupně koupí třikrát) víc peněz, než za jeden kvalitní, to bych byl blbej, kdybych toho nevyužil. Tak to prostě je, a brblání na diskusních fórech s tím nehne. Mám doma po dědovi profi krejčovský šlapací šicí stroj Pfaff, rok výroby 1934. Šlape jak hodinky, údržba minimální, v podstatě spočívá v občasném naolejování. A kdybyste viděli tu mechaniku... Tak precizní práce, že nechápu, jak to tehdá vůbec dokázali vyrobit. Ano, neumí třeba overlock. Ale když se obejdu bez něj... - a jsme u toho: cesta by měla být v přidávání nových funkcí, ne v znefunkčení původních výrobků. (ale zase to nebude zadarmo, žeano, děda taky pár let šetřil)Podobným příkladem jsou krejčovské nůžky(takové trochu monstrum, těžké jako kráva, ale funkčně luxus), r.v. 1899 - dodnes jsem je nebousil a ani nemusím. Jsou udělané tak, že se jaksi brousí samy o sebe. Podobně ruční mlýnek na maso z podobné doby.Maně se mi ovšem vybavuje dokument z ČT o nějaké české firmě, co po revoluci začala vyrábět ruční nářadí. Poctivě. A ejhle - po té, co nasytila trh, pomalu zašla na úbytě. Anžto byly jejich rašple tak kvalitní, že holt vydržely nafurt.A teď babo raď...(jo, je to dlouhý, mínusy chápu)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 19:27

Otázka je co to udělá s ekonomikou?Stále na produkci,distribuci a servisu výrobků je závislých spousta lidí.A druhá věc jak to bude s šířením nových technologií.Přece jenom opět mnoho lidí si říká,proč měnit něco,když to funguje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 02. 2015 19:18

"kurvítko" je úplnej nesmysl, proč by si výrobce kazil nenomé děláním šmejdů? Bude riskovat, že zákazník přejde ke konkurenci? To těžko že... na vině je zákaz používání olova, kadmia, rtuti atd. nic jiného v to neni, ale věřte si čemu chcete ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 02. 2015 18:26

Už vidím ty plánovací a kontrolní komise, to budou mít komunisti všech zemí orgasmus. Nejdřív to začne kontrolou, pak doporučením, pak přijde poplatek za kontrolu a schválení návrhu, pak to bude pokračovat závazným doporučením, pak sadou povolených postupů a návrhů, pak kartelizací trhu prostřednictvím prodeje státních licencí k výrobě, pak sjednocením postupů a návrhů, aby se chránil spotřebitel před sebou samým (co kdyby si špatně vybral, žejo), no a pak, až ta firma bude konečně krachovat i přes příjem nekřesťanskejch dotací, co mezitím prožere, tak pak to stát konečně znárodní, protože trh evidentně selhal. A potom už bude jenom dobře. Ave domine, pardón, l'état.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 02. 2015 16:25

Ja som podľa nadpisu myslel, že to je nejaký zákon na ochranu výrobcov a kto použije ten výraz na adresu ich výrobkov bude mu hroziť basa... Aspoň ste tam mohli dať hviezdičku. Tak vulgárne sa vyjadrovať na adresu čínskych výrobkov môže viesť k obchodnej vojne....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 14:55

S vetsinou nazoru zde souhlasim. Ale kdyz uz chteji pro chudaky spotrebitele neco udelat, nebylo by lepsi prodlouzit zakonnou zaruku? Treba u automobilu si myslim ze pet let je urcite minimum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 02. 2015 14:38

Prakticky nepostizitelne, dokázat, ze konkretni design byl motivovany prave omezenim zivotnosti mi prijde skoro nemozne (cimz nutne nechci rikat, ze se to nedeje). Spis se na tom budou hojit byvali zamestnanci.
Nejvetsi "kurvitko" je stejne RoHS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 02. 2015 14:06

Jedno legálně vyráběné kurvítko má i název - TouchWiz :D

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
18. 02. 2015 13:56

Nevycházím z údivu - ve Francii porodili zákon, který má smysl . Ano, kurvítka jsou obrovský problém, bohužel prokazatelnost bude dost obtížná. On stačí prostý (úmyslný) chybný návrh - použití nějakého levnějšího kondenzátoru nebo jeho umístění blízko droje tepla (procesoru, napájecího zdroje). Bylo by super, kdyby se podařilo toto uvést do praxe.Tady je jeden krásný popis kurvítka:
http://diit.cz/blog/enterprise-kurvitka-... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 02. 2015 13:55

Každý chip (IO) je kurvítko. Jeho životnost je přímo definována zákazníkem a zákazník nechce, aby součástka vydržela víc (hlavně nechce paltit za to, aby víc vydržela). Součástka se na delší životnost netestuje, ani neprojektuje - je to vše dáno honbou za co nejnižší cenu výrobku. Platí to bez výjimky u všech elektronických součástek. Prostě spotřeba musí růst za každou cenu - na kvalitu už nikdo nehledí. Kurvítka vlastně pomáhají držet světovou ekonomiku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 02. 2015 13:27

Jak se anglicky řekne "kurvítko" ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 13:21

Politika plánované životnosti není nic nového, za posledních 20 let se to stalo standartem i u renomovaných značek, výrobcům se nevyplácí vyrábět díly a zabývat se servisem. Je pro ně (ne pro spotřebitele) výhodnější jen chrlit výrobky v co největších sériích, tehdy je ziskovost nejvyšší. Na to navazuje i cenová politika náhradních dílů a servisu. Kolegův nový noťas Lenovo za 15 tis. zkolaboval po 3 letech, v háji motherboard a disk, oprava by stála 13900 A to se Bobe vyplatí... Někteří výrobci (Evolve) jdou až tak drzostí na světlo, že pod názvem "servis okamžitou výměnou" vám prostřednictvím prodejců vymění v záruce vadnou věc bez dalšího vyptávání a ještě to poťouchle vydávají za "nadstandartní péči pro zákazníky". Že tak mezi řádky přiznávají, jaké vyrábějí laciné šmejdy, které se jim v poho vyplatí měnit kus za kus a ty vadné rovnou šrotovat, si málokterá zákaznická ovečka uvědomí. Určité procento produkce je určeno jako záloha na výměnu, klasický servis pro ně vůbec neexistuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 02. 2015 13:00

Dle mých zkušeností je to dost častá praxe využívání "kurvítka"... Ku příkladu moje staré HTC Desire Z 2 roky a 5 dní od uvedení do chodu nešlo zapnout - tlačítko pro Power nereagovalo - rozebrání telefonu a pár úprav ho zase rozjelo. Druhý telefon Sony Xperia mini přestal fungovat 2 roky a měsíc od Vánoc, kdy byl uveden do chodu. Z ničeho nic přes noc přestal fungovat (software odmítl načíst), pomohl až zásah Linuxu a trochu boje s recovery systémem - pro člověka bez zkušeností se softwarem absolutně nulová šance nápravy. Nepřijde mi to, jako náhoda...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 02. 2015 11:20

konecne si to niekto vsimol! mohli by to rozsirit na vsetko v celej EU.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 02. 2015 11:14

Jako výrobce bych na to šel opačně a nevěřím, že bych prodělal. Naopak bych se snažil o kvalitu, kterou bych každý výrobek patřičně olepil a velmi viditelně i na obal, či krabici. Věřím, že je i hodně těch, kteří rádi trochu připlatí za skutečnou kvalitu, ne za reklamní podvod. Kvalita by se měla začít vyplácet, jinak tu zhyneme na vlastní blbost a nenažranost!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
18. 02. 2015 11:12

Je taky potřeba myslet při nákupu a neskočit hned po věci za nejnižší cenu...;.) jiná věc je, že třeba "nerozbitný" socialistický kuchyňský robot, který zde kolega zmiňuje, byl tehdy nad finanční síly nejen moje... o ceně automobilů v poměru ke mzdám nemluvě. Ani o dostupnosti. Takový Trabant byl dnešním přepočtem zhruba za půl mega (pokud se nepletu, stál okolo 36 litrů).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
PD
18. 02. 2015 11:07

A co "smart" čip v tiskárnách a náplních? To je jasnej případ.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 10:58

Bohužel dnes už není problém jen s kurvítkama!!!
Dnes je problém v tom, že celé výrobky se vyrábějí nikoliv ze součástek, ale jen z kurvítek.
Takže najít dnes jedno specifické kurvítko např ve vysavači je problém. Celý je totiž konstruovaný tak, aby vydržel maximálně 100-150hodin provozu a konec.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 02. 2015 10:49

Tak zrovna v tomto případě by vůbec nevadilo, kdyby to EU prosadila ve všech čl. státech... ale ta se radši zabývá blbostmi jako příkon vysavačů... Přitom i toto má vliv na životní prostředí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 02. 2015 10:42

To by museli nejdříve odstranit jedno společné EUro-kurvítko. Myslím tím bezolovnatou pájku tzv RoHS.
Bez olova v pájecí hmotě (cínu) totiž dochází vlivem času/tepla/namáhání k degradaci, takže většina přístrojů, které by třeba pořád dál makaly jdou do elektronického nebe jen kvůli tomu, že se jim vydrolí letované spoje. To vše kvůli životnímu prostředí.
Že to už ve většině případů nelze opravit (musela by se přeletovat většina spojů/kontaktů), takže zahodit a místo toho další spotřebič zase s RoHS, je snad jasné
Věci které mám doma (staré zdroje, nějaké zesilovače), které netrpí RoHS postižením, fungují po elektrické stránce i po více jak 10 letech ok.
Toto automatické zastarávání se projevuje odhadem kolem 3-5roku věku výrobku (záleží, jestli se v něm něco hřeje/hýbe, to věc urychluje), bez ohledu na ostatní kurvítka v přístrojích obsažených.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 10:40

Mám laptop Sony Vaio z r. 2011. Pár měsíců po záruce přestala na klávesnici fungovat šipka dolů. Evidentně kurvítko, říkám si Neřešil jsem to. Po pár měsících opět začala fungovat. Asi se rozbilo i to kurvítko...
Lidi neblbněte a nevěřte spikleneckým teoriím. Omezenou životnost spíš přisuzuji snaze výrobce minimalizovat náklady. Prostě využívá co nejlevnější součástky a výrobní postupy, které ještě dle předpokladů dokážou zajistit funkcionalitu minimálně po dobu záruky, tedy 1 - 3 roky. Když něco v přístroji přilepím, bude mi jasné, že degradací lepidla se to odhadem do 3 let odlepí. Proč bych měl použít nějakou dražší metodu fixace? Nebo třeba bužírka může být z levné směsi, která popraská nebo z dražší směsi, která si déle udrží pružnost. Abych byl konkurenceschopný, potřebuji co nejnižší náklady, tak tam vrazím tu levnou, záruku přece vydrží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 10:37

Nedávno mi vyprávěl technik jednoho autosalonu, že třeba škodovky (nevím zda všechny modely) mají některé díly ne z masivní oceli jako dříve, ale je to dutá trubka. Když se jezdí do autorizovaného servisu, tak pak třeba vymění i celý motor gratis, ale autorizovaný servis zase něco stojí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 10:26

Máme tady 3x HTC EVO 3D, a po 2 letech a třech měsících nám všem odešel digitizér. Naštěstí jsme měli později označený záručák, takže po záruční opravě jsou telefony jako nové. Uvidíme, jak dlouho zase vydrží...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 10:24

umysl se nikomu neprokaze, takze 2 roky jak kdyby nebyly a 300k EUR stoji za risk, takze si myslim ze zustane vse pri starem, pokuta by mela bejt z % zisku/obrazu spolecnosti nastaveny tak, aby byly pro firmu likvidacni, pak verim tomu ze by si to 2x rozmysleli...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
18. 02. 2015 10:09

Ve Škodovce v Bolce na to mají celé "utajené" oddělení, kolega pro ně něco dělal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 09:55

Aby se MobilMania jeste vice priblizila svym ctenarum (levicovym volicum), prevzala ostudny slovnik jejich guru Zemana.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 09:49

Pět dní po záruce můj wifi router začal ztrácet výkon až to dopadlo, že se šlo připoji cca 1m od routeru. Nikdo na něj nesahal, jel nepřetržitě.
Hodil jsem do něj novější originální firmware a choval se stejně. Pak jsem zjistil, že se do něj dá nahrát i firmware DD-WRT a od té doby router normálně funguje dál.
No, není to zvláštní ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 02. 2015 09:46

Vseobecne na primo planovane kurvitka neverim, ale na spatny design a prehnane snizovani nakladu ano. Jako priklad uvedu mys Logitech M705 - jedna se o naprosto super mys, u ktere ale velmi casto odchazi mikrospinace leveho tlacitka (viz recenze na Heurece a moje zkusenost se 2mi temito mysmi:(). Je pouzity trochu levnejsi mikrospinac, ale proc se setri na soucastce za 5Kc u mysi za 1000Kc? Bohuzel po teto zkusenosti uz do Logitechu nepujdu, i kdyz jsem si mikrospinac vymenil sam - koupeny kvalitni Omron na 10 milionu kliku z ciny 5ks za 1.5$. V CR cena 30Kc za kus...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 09:43

Pochybovat o tom, ze kurvitka neexistuji, by bylo hodne naivni.Jako zakladni priklad lze uvest kuchynske roboty. V mnoha domacnostech se pres 20 let pouziva ten samy (a tehdy asi jediny dostupny) robot ETA. Krom vymeny nekolika pojistek nepotreboval skoro zadnou udrzbu.
Soucasne roboty takovou dobu nikdy nevydrzi. Bud si clovek koupi nejlevnejsi Sencor a po pul roce to shori - jak se zde bude prokazovat kurvitko, kdyz jde jen o levny pristroj, nevim ... nebo si clovek koupi neco ve strednim segmentu a to par let vydrzi. Investovat za predrazene potvory se nevyplati.
Jak je to mozne, ze pred 20 lety se zastaralymi technologiemi vyrobili neco, co vydrzi 10x vic nez soucasne veci?Lze taky predpokladat, ze castecnou vinu nesou zakaznici a soucasny zpusob zivota. Kazdy rok potrebuji novy mobil, proto se delaji vyrobky tak, aby si je kazdy rok koupili. Vyrobci to jen dotahli do extremu, ze tomu napomahaji.Pak tu jsou vyrobky jako pocitace, u kterych by kurvitka ani nemusely byt, protoze toto zbozi rychle zastarava a lidi je vymeni dobrovolne.Takze tezko rict, jestli se zakonem neco zmeni. Nejhorsi na tomhle celem asi je, ze samostatne soucastky (komponenty) danych vyrobku jsou drazsi nez cely pristroj, takze se ani nevyplati danou rozbitou soucastku vymenovat a je lepsi koupit cely novy vyrobek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (30)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 09:34

Hmm, takže když si nebudu měnit olej v motoru auta, a pak se mi motor zadře, tak můžu zažalovat automobilku/olejárnu, za to že to vydrželo až do konce věčnosti, ale ten olej měl životnost jen omezenou dobu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (13)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 09:34

Výrobci by si ale měli uvědomit, že "kurvítko" je dvousečná zbraň. Pokud se mi jen tak z nenadání a bez mého přičinění odporoučí nějaké zařízení do křemíkového nebe, tj. aktivuješ se "kurvítko". Tak při výběru nového zařízení je prakticky jisté, že se poohlédnu po jiné značce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 09:23

Za výrobu,kvalitu zodpovídá majitel,popř jím ustanovený vedoucí ! Konstruktér jen navrhne vlastnosti které jsou požadovány.... "Životnost " se zkoumá,ale nikdo nenasimuluje dokonale třeba způsob používání ,vliv sulfatace,vibrace ,koroze v různých podmínkách....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
18. 02. 2015 09:19

Kurvítko, je známá věc. Klasický příklad je dávat kondíky ve zdroji blízko chladiče, i když je jinde místa dost. Ovšem někdy se výrobce přepočítá. Příklad: několik kancelářských PC se zárukou 3 roky odešlo po roce provozu. Běžely ale víceméně 24/7. Při provozu 8h/den by jim to na 3 roky vyšlo. Tož to je ale náhoda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 09:09

ano,zkur....j canon,chyba b200 většinou pár týdnů po záruce

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 09:07

Kurvítko je největší mýtus současnosti. Nejraději se na něj odvolávají týpky, kterým se permanentně ubližuje, nebo s nimi všude vydrbou - čili na diskouzním fóru obvykle tak minimálně polovina.
Ve skutečnosti by bylo jen obtížné najít sérii čehokoliv, jejíž určitá součástka odejde "plánovaně" u všech zákazníků za víceméně stejnou dobu provozu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (46)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 02. 2015 09:07

Tak to jsem zvědav, kdy půjdou proti svému národnímu pokladu, Renaultu, který dodnes používá zcela záměrně plast na některé mechanicky namáhané součástky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (14)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor