Kyocera se vrhá na pole komunikátorů

Kyocera uvede koncem června zajímavý kapesní počítač na platformě Pocket PC. Proč o něm píšeme na MobilManii? Inu - PocketCosmo bude rozšiřitelné o komunikační modul, který z něj rázem vytvoří plnohodnotný komunikátor.

Kyocera si uvědomuje význam trhu s kapesními počítači. Její novinka s názvem PocketCosmo má být důstojným konkurentem většiny dnešních kapesních počítačů. Hlavním lákadlem mají být rozšiřující moduly, které z obyčejného PDA udělají během chvilky plnohodnotný komunikátor.

Bez tlačítek bos

Při prvním pohledu na PocketCosmo vás zřejmě překvapí absence jakéhokoli hardwarového tlačítka na přední straně přístroje. Všechny ovládací prvky se přestěhovaly na levý bok, kde jsou při užívání jednou rukou lépe dosažitelné. Osobně to nepovažuji za žádnou tragédii, ba právě naopak. Ušetří se spousta důležitého místa a zařízení tak vypadá mnohem kompaktněji. Abychom byli konkrétní – PocketCosmo měří příjemných 108 milimetrů na výšku, 78 milimetrů na šířku, tloušťka by mohla být trošku menší, na druhou stranu 17.5 milimetrů není mnoho, vezmeme-li v potaz přítomnost Compact Flash Type II slotu. Právě do něj lze zasunout jeden z mnoha rozšiřujících modulů. Hlavním lákadlem má být komunikační modul pro hlasové a datové přenosy. Potvrzen je modul pro sítě CDMA2000 1X, bude-li chtít Kyocera prorazit i na starý kontinent, jistě uvede i modul pro sítě GSM. Ohlášeny jsou i další moduly pro bezdrátový přenos dat – Bluetooth i Wi-Fi.

Interakci uživatele a operačního systému zajišťuje dotykový displej s typickým Pocket PC rozlišením 240 ´ 320 obrazových bodů. Zobrazí až 65 536 barev a v dnešní době už není třeba psát, že jde o displej typu TFT. Tato barevná hloubka plně dostačuje i pro zobrazení obrázků, videa či animací; nenajdete žádné barevné skoky.

Bohatší nabídka softwaru

Srdcem PocketCosma není nic jiného, než známý Intel StrongARM na frekvenci 206MHz. Zajímavá je informace ohledně zabudované paměti: 40MB ROM a 32MB RAM. Zatímco velikost RAM paměti je vcelku nízká, 32MB je v dnešní době málo, velikost ROMky je zase snad největší ze všech dnešních PDA. Tato netypická velikost se dá však snadno vysvětlit. PocketCosmo bude s největší pravděpodobností pracovat na platformě PocketPC 2002, která vyžaduje zhruba 26MB ROM paměti. Kyocera slibuje vedle základních aplikací (PIM, Office balík, Messenger, Media Player…) i další nadstandardní aplikace jako prohlížeč obrázků, vyspělý prohlížeč souborů či program pro hlasovou komunikaci. Hlavním lákadlem je však podpora Javy (Personal Java 1,2) přímo od výrobce.

Komunikátor nekomunikátor

Kyocera PocketCosmo bude jistě zajímavé PDA, nebo komunikátor? To bude záležet na uživateli, zda-li dá přednost pohodlí jednoho zařízení, nebo se spokojí s PocketCosmem jako kvalitním PDA, které nabídne v základní nabídce víc, než konkurence. Cena zatím bohužel není známá, přístroj se má objevit na japonském trhu koncem měsíce. S největší pravděpodobností se PocketCosmo objeví i v Evropě, ostatně, v některých zemích se už objevují první prezentační modely. Doufám, že Kyocera nezapomene na Českou republiku.

Diskuze (5) Další článek: Stáhněte si devět offline her pro Siemens S45/ME45

Témata článku: , Pol, Pole, Komunikátor, Nadstandardní aplikace