Lahůdka: Voq - profesionální smartphone (recenze)

Společnost Sierra Wireless přichází na trh se svým prvním mobilním telefonem. Má jméno Voq a příjmení Professional Phone. Disponuje otvírací QWERTY klávesnicí a operačním systémem Windows Mobile 2003 for Smartphone. Obstojí ve stále tvrdší konkurenci?

Malá velká klávesnice

Je čas otevřít telefon a podívat se na jednu z hlavních zajímavostí telefonu – QWERY klávesnici, kterou tvoří šestačtyřicet tlačítek. Nechybí číselná řada, přepínač velkých písmen ani přepínač speciálních znaků, které jsou zobrazeny žlutě. Jednotlivá tlačítka jsou velmi malá, jen bříškem palce jich zakryjete hned dvanáct. Stisk je až překvapivě jistý, tlačítka jsou vyrobena z pevného plastu, a tak se nehýbou. Pochvalu si zaslouží také velmi rovnoměrné podsvícení. Na klávesnici nelze psát prsty, leží-li telefon na stole. Levá strana nemá žádnou oporu a dochází k převrácení telefonu. Jediným vhodným způsobem je uchopení telefonu do rukou a psaní palci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice se otevírá na levou stranu a má celkem 46 tlačítek

Klávesnici lze využít k zadávání znaků kdekoli a v jakémkoli programu, setkal jsem se jen s jednou výjimkou. Všimněte si písmen nad číselnými tlačítky. V telefonním seznamu nelze vyhledávat pomocí hlavních písmenných tlačítek, ale jen číselných tlačítek s písmeny. Pro Smartphone charakteristické vyhledávání v seznamu je tak při otevřené klávesnici spíše na obtíž.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mezerník je pro větší pohodlí na obou polovinách

Z celkového pohledu lze klávesnici hodnotit jako zdařilou. Zvyknete-li si, bude pro vás psaní zpráv i e-mailů mnohem pohodlnější a rychlejší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úchyt klávesnice je opravdu pevný

Rychlý procesor pod kapotou

Operační systém Windows Mobile pohání procesor Intel XScale PXA262 na frekvenci 200 MHz. Ve srovnání s procesorem Texas Instruments OMAP s frekvencí o sedmdesát megahertz nižší, kterým je vybavena Motorola MPx200, jde o velmi znatelné zrychlení. Práce s telefonem je svižná, v rámci standardního operačního systému se prodlev takřka nedočkáte. Naprosto plynule lze přehrávat upravené video ve formátu DivX i hudbu ve formátech MP3 a WMA. Čekat budete ale při náročnějších operacích, typicky prohlížení grafických internetových stránek či prohlížení rozsáhlých dokumentů. Smartphone podporuje Multitasking; s přibývajícími aplikacemi, které stále běží na pozadí, může docházet ke znatelnému zpomalení telefonu. Z technologické výbavy postrádám zejména Bluetooth. Pro synchronizaci je zde sice spolehlivý kabel a na cestách poslouží infraport, ale Bluetooth handsfree s Voqem prostě nevyužijete.

Základní funkce operačního systému

Operační systém Windows Mobile 2003, s nímž je Voq standardně dodáván, je stejný jako v Motorole MPx220 či Eurotelu Smartphone II. Nemá tedy cenu opakovat známé věci, pro podrobnější informace si vás dovolím odkázat na recenzi Motoroly MPx200 a rozsáhlé srovnání operačních systémů Symbian a Smartphone. Zběžný pohled přesto nevynechám.

Základem je obrazovka Today, která je na rozdíl od běžných telefonů interaktivní. Zobrazuje operátora, kalendář, zvolený profil a stav e-mailové a SMS schránky. Po hlavní obrazovce se můžete pohybovat a chcete-li například zobrazit kalendář, nemusíte do menu. Na hlavní obrazovce se zobrazují nadcházející události v kalendáři, což je nadmíru praktické. Kalendář nabízí neomezenou kapacitu záznamů a je plně kompatibilní s kalendářem stolního Outlooku. Na obrazovce Today mi citelně schází přístup k úkolům, pro které musím do nabídky.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář, nabídka Start a výběr profilů

Telefonní seznam má díky velké paměti takřka neomezenou kapacitu. K jednomu záznamu lze přiřadit více než dvacet položek, vše je opět kompatibilní s Outlookem. Velmi praktické je vyhledávání v telefonním seznamu, které připomíná prediktivní psaní textové zprávy se slovníkem T9. Hledáte-li určité jméno, stačí tlačítko, na němž je dané písmeno, stisknout jen jednou. Seznam vyhledá relevantní jména, která odpovídají kombinaci písmen na stisknutých tlačítkách. Můžete zadávat buď jméno, nebo příjmení, telefon si s tím poradí. S tímto systémem vám může být jedno, zda se kontakty seřazují podle jména či příjmení. Mně se osvědčilo vyhledávání podle příjmení, které je přesnější.

   
Ke každému kontaktu lze vyplnit spoustu informací

Během hovoru můžete vstupovat do kalendáře i do karty volaného čísla. Telefon disponuje polyfonním vyzváněním, kromě formátu MID můžete použít i velký WAV či rozumnější WMA. Pomocí aplikací třetích stran lze kontaktům přiřadit fotografie, které se zobrazí při příchozím hovoru.

Výbava mohla být lepší

Telefon je standardně dodáván se synchronizačním kabelem, který je pro Voq specifický. Opět poukážu na Motorolu MPx, která se připojuje prostřednictvím standardního USB kabelu. Ten je vzhledem k rozšířenosti digitálních fotoaparátů a dalšího příslušenství takřka v každé domácnosti, což se hodí ve chvíli, kdy se na displeji objeví baterie s vykřičníkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V základu je monofonní hands-free sada

Samozřejmostí je napájecí adaptér s redukcí pro americké zásuvky. Nechybí lehká mono handsfree sada, jejíž kvality bohatě dostačují pro každodenní použití. V balení bylo i CD s programem ActiveSync a doprovodnými aplikacemi. Smůla se nám však přilepila na paty – naše CD bylo nečitelné, a tak nemohu nadílku aplikací zhodnotit. Dokoupit lze synchronizační kolébku, držák do automobilu, stereo handsfree sadu, adaptér do automobilu a kožené pouzdro.

Chytré telefony nevydrží

Procesor s vysokým taktem a také rozměrný displej s vysokým rozlišením si žádají dost energie. Chytré telefony je tedy třeba nabíjet nejlépe každý den. Již dvě čárky ze čtyř nedávají pocit jistoty, a jakmile se objeví vykřičník, zbývá jen pár minut života. Voq vydrží v pohotovosti bez volání a psaní SMS zhruba tři dny, při běžném volání je třeba nabíjet každý večer. Výdrží srovnatelná Motorola MPx má tu výhodu, že ji lze nabíjet z portu USB prostřednictvím kabelu. Když synchronizuji, telefon se nabíjí, ale Voq musíte vždy připojit k nabíječce. U chytrých telefonů snižuje výdrž také množství nainstalovaných a hlavně současně běžících aplikací. Je dobré mít v telefonu pořádek, odinstalovávat zbytečné aplikace a ukončovat ty běžící na pozadí. Častým důvodem podezřele nízké výdrže je aktivovaný infraport – zkontrolujte položku Start – Setting – Beam a přesvědčte se, že není položka zatržená.


V další kapitole si projdeme bohatou nabídku doplňkových funkcí a nebude chybět závěrečné hodnocení.

Témata článku: Motorola MPx200, Motorola MPx220, Profesionál, Vysoký takt, Gumová záslepka, Pro +, SMA, Vhodný způsob, Číselná řada, Nowire CZ, Textový dokument, Častý důvod, Upravené video, Malý problém, Smartphone, Přibývající aplikace, Vlhký prst, Vhodná aplikace, Běžné volání