Lahůdky Samsungu: proti Applu a Nokii

Nokia N73 s HSDPA a GPS a iPhone velikosti kreditní karty. Jinými slovy Samsung i550 a P520 Armani – podobné jsou ale jen výbavou!
Kapitoly článku

Samsung je na našem trhu ve stínu Nokie a Sony Ericssonu. Připadá mi, že se v podvědomí uživatelů je silnější i Motorola a leckdy dokonce i mrtvý Siemens. Samsung je ale silný hráč a má co nabídnout. Na český trh se sice jeho top modely dříve nedostaly, ale dnes je situace daleko příznivější a vybírat si mohou i náročnější uživatelé.

Posledními novinkami tohoto korejského výrobce jsou dva klíčové modely Samsung i550 a Samsung P520 Armani. Jeden má namířeno proti symbianovým Nokiím, druhý si troufá přímo na iPhone. Samsung se přitom vyhnul strohému kopírování a ukázal telefony s osobitým stylem, které se nesnaží vypadat jako konkurence, ale míří přesně na stejnou cílovou skupinu zákazníků.

Samsung i550: N73 s navigací a HSDPA

Letos jsme na českém trhu přivítali první Samsung s otevřeným operačním systémem – Samsung i600 na platformě Windows Mobile. Výrobce by určitě mnoho z nás potěšil, kdyby na český trh konečně poslal i zástupce „chytráků“ s operačním systémem Symbian S60. Myslím si, že to nebude dlouho trvat a je docela možné, že premiéru oslavíme s novým modelem i550.

Samsung už představil několik telefonů se Symbianem S60, ale zatím se žádný z nich oficiálně nedostal na náš trh. Symbianové Samsungy působí trochu jinak než Nokie, které se snaží být „hi-tech“ v případě N-série nebo účelové v případě E-série. Pár smartphonů bez speciálního zařazení pak působí jako běžné telefony. Samsung však udělal i z těchto přístrojů elegantní stylovky. Na výbavě přitom nějak nikdy nijak nešetřil. Ve stejném duchu je postaven i nový Samsung i550.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung i550

Samsung i550 kupodivu není výsuvný, ale je postaven klasicky. Tělo je tenké příjemných 13,8mm a postrádá extravagantní výstřelky. Černý kvádřík bez výrazného zaoblení vkusně zdobí chromované proužky klávesnice a kovová mřížka reproduktoru. Funkční tlačítka jsou na sebe docela namačkána, ale jejich tvarování by mohlo učinit ovládání bezproblémovým.

Základní představu o výbavě vám poskytne malé srovnání – představte si Nokii N73 s podporou HSDPA a s vestavěnou navigací. Wi-Fi bohužel chybí, tím budou mít navrch „éčkové“ Nokie a N95. Samsung i550 nabídne displej s rozlišením 240 × 320 bodů, 150MB vnitřní paměť, slot na microSD karty, podporu sítí třetí generace včetně HSDPA až do rychlosti 3,6Mbps, 3,2Mpx fotoaparát a autofocusem, Bluetooth s podporou A2DP a neměla by chybět ani užitečná maličkost v podobě 3,5mm konektoru jack pro připojení sluchátek.

samsung-i550-black-1.jpg samsung-i550-gps-features.jpg samsung-i550-gps-samsung-sgh-i620-nokia-95-front.jpg
Prostředí nového i550 • skupinové foto s Nokií N95 a kolegou ze stejné stáje i620

Tuto nálož má pod palcem operační systém Symbian S60 třetí edice s doplňkem Feature Pack 1. Tedy stejný, jaký najdeme v Nokii N95. V nabídce najdeme přehrávač hudby a videa, obrovský adresář, organizér, e-mailový klient a prohlížeč dokumentů Office a PDF. Vestavěný navigační čip bude spolupracovat s aplikací podporující mapy Googlu. Díky platformě Symbian S60 můžete doinstalovat jakoukoli dostupnou navigaci. Zatím samozřejmě můžeme jen hádat, zda budou aplikace třetích stran spolupracovat se zabudovaným GPS, ale snad si to Samsung pohlídá.

samsung-sgh-i550-gps-symbian-s60-phone-1.jpg samsung-sgh-i550-nokia-n95-horizontal.jpg
V porovnání s Nokií N95 je Samsung hubenější

Samsung i550 vypadá slibně. Díky Symbianu S60 jej můžete vybavit mnoha novými funkcemi, rozměry jsou velmi příjemné a očekáváme precizní konstrukční zpracování. Na trh by se měl tento kousek dostat ještě letos, a to v černém nebo stříbrném provedení. Doplní ho ještě stejně vybavená, stylová výsuvná varianta s označením i560, která se bude zřejmě nabízet výhradně u Vodafonu.

Samsung i550 ve zkratce:

  • rozměry: 115 × 53 × 13,8 mm
  • sítě: GSM 900, 1800, 1900 MHz, UMTS
  • datové přenosy: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (až 3,6 Mbps)
  • konektivita: Bluetooth (A2DP), USB 2.0, 3,5mm audio jack
  • displej: rozlišení 240 × 320 bodů, 256 tisíc barev, úhlopříčka 2,6 palce
  • operační systém: Symbian 9.2 S60 3rd Edition, Feature Pack 1
  • fotoaparát: rozlišení 3,2 MPx, autofocus, natáčení videa
  • paměť: 150 MB, slot pro paměťové karty microSD
  • akumulátor: 1200 mAh

Témata článku: Apple, Nokia, Samsung, Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, LG Prada 3.0, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Samsung i550, Samsung i600, Samsung P300, Samsung P520 Armani, Rozšíření funkcí, Samsun, APP, Sam, Pro +, Malé srovnání, Zabudovaný gps, Kovová mřížka, Silný hráč, Užitečná maličkost