Leap Motion: ovládání gesty začíná dávat smysl

Pohybovému senzoru od Leap Motion se přezdívá „Kinect na steroidech“. Je malý, přesný, dostupný a má ambice přivést k počítačům nový způsob ovládání.

Společnost Leap Motion byla založena v roce 2010 pod původním jménem OcuSpec. Možná si říkáte, že jste o tvůrcích poslední roky moc neslyšeli, firma však pracovala v tichém režimu až do 21. května roku 2012, kdy odhalila svůj premiérový projekt – pohybový senzor The Leap.

200× přesnější Kinect

The Leap je technologie snímání pohybu, který se následně převádí do 3D prostoru a využívá v softwaru na počítači. Představte si tedy pohybové ovládání Kinect z konzole Xbox360, mnohonásobně zvyšte jeho přesnost a máte zevrubnou představu o tom, co The Leap nabízí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
The Leap je malým zařízením o velikosti flash disku s duální kamerou a LED diodou

Technologie je vměstnána do malého zařízení, které připojíte prostřednictvím USB k počítači. Krabička pak snímá pomocí dvou kamer a infračervených LED diod přibližně metrovou oblast kolem počítače, přičemž zachycuje pohyby vašich rukou, prstů i neživých objektů, které držíte. Zatímco Kinect je však více zaměřen na snímání celého vašeho těla, The Leap se soustředí na menší oblast, většinou ruce. Díky mnohonásobně vyššímu rozlišení senzoru a rychlosti 290 snímků za vteřinu je ale až 200× přesnější a dokáže bez problémů rozpoznat i minimální pohyby prstů.

Klepněte pro větší obrázek
Zařízení je zatím kompatibilní s operačními systémy Windows a Mac

Právě díky tomu se The Leap ideálně hodí na velmi delikátní práci, jako je navigování webových stránek, virtuální kreslení či manipulaci s miniaturními 3D objekty. To ostatně podotýká také CEO společnosti, Michael Buckwald: „Chceme, aby se objevily revoluční aplikace, které změní způsob, jakým uživatelé komunikují s počítačem. Naším cílem je pozvednout interakci s počítači na zcela novou úroveň, podobně, jak se to ve své době podařilo myši. Navíc dokážou technologii využít všichni, od obyčejných zákazníků až po profesionály svého oboru.“

Tvůrci oznámili i přesné datum vydání a cenovou hladinou své technologie. The Leap bude do začátku podporovat operační systémy Windows 7, Windows 8, Mac OS X 10.7 a 10.8. Na světový trh se dostane 13. května letošního roku a ze začátku bude upřednostňovat předobjednávky. Poté se 19. května začne šířit i k ostatním zájemcům. Cena balíčku byla stanovena na 79,99 dolarů, tedy v přepočtu přibližně 1600 Kč bez daně.

Obchod Airspace: aplikace na přání

Zcela pochopitelně nemůžeme očekávat plnou kompatibilitu s jakýmkoliv programem na našem počítači, The Leap na to potřebuje ještě pěknou dobu vývoje navíc. Proto představila firma online obchod Airspace, do kterého vývojáři z celého světa připravují své aplikace, optimalizované specificky pro The Leap. Obchod by měl startovat taktéž v květnu a již nyní jsou v plánu mnohé tematicky rozdělené sekce. Chybět nebudou videohry, vzdělání, grafika, multimédia, sociální sítě, věda, zdravotnictví, hudba a mnohé další. I do začátku tedy bude paleta aplikací značně různorodá. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Airspace nabídne celou řadu optimalizovaných aplikací všeho druhu

Vývojáři nám už odhalili některé zajímavé aplikace, které se chystají. Skvěle vypadá AirHarp, aplikace vytvořená pro hudebníky a skladatele. Díky technologii snímání pohybu může uživatel provádět interakci s hudebními nástroji a rukou ve vzduchu virtuálně hrát.

Velmi lákavě zní plugin pro software 3D designu a grafiky jménem Autodesk či interaktivní aplikace počasí The Weather Channel. Tvůrci ale nezapomínají ani na videohry. Už nyní se připravují interaktivní verze oblíbených hříček, jako je mobilní hit Cut the Rope, hudební hra Dischord či závody Sugar Rush. Paleta aplikací se samozřejmě bude časem jen rozšiřovat.

Budoucnost bezdotykového ovládání?

Po uvedení pohybového ovladače Kinect bylo jen otázkou času, kdy se něco podobného objeví i v oblasti počítačů. Herní konzole nové generace chystají své vlastní inovativní pohybové ovladače, směřované na zábavu a počítače se po několika čínských pokusech konečně dočkají důstojné technologie nejen pro zábavu, ale i profesionální využití. Leap Motion nepřestává udivovat a rozhodně bude zajímavé sledovat, jak jeho možností využijí vývojáři.

Diskuze (5) Další článek: ČTÚ a soudy si přehazují horký brambor, dlužníky mobilních operátorů

Témata článku: , , Datum vydání, Rush, Obyčejný zákazník, Malé zařízení, Motion, LEA, Smysl, Mobilní hit, Dav, Ovládání, Cut the Rope, Hudební nástroj, The Weather Channel, Interaktivní aplikace