Legend Palm 168: vznikne nová legenda na platformě Palm OS?

Zvykli jste si, že jsou Palmy ty plastové krabičky bez špetky šarmu a kapesní počítače na Pocket PC zase elegáni každým coulem? Legend vaše zažité představy jistě změní. Stříbrný fešák je to však poněkud rozporuplný.

Čínská společnost Legend představí v lednu příštího roku nový kapesní počítač založený na rozšířené platformě Palm OS. Vedle elegantního vzhledu přináší Legend Palm 168 několik novinek, ostatní moderní trendy však bohužel přehlíží.

Vzal si příklad

Kdybych vám ukázal Legend Palm 168 vypnutý, jistě byste mi řekli, že na tom běhají „wokínka“. Palm OS se ve stříbrném kabátku, vyjma nového Tungstenu či starších kousků od Aceru, vyjímal jen málokdy. I velikost je tak trochu „nepalmovská“ a tíhne k PPC. Abych byl konkrétní, rozměry jsou 120 × 73 × 12,5 milimetrů. Čínský výrobce si uvědomil důležitost reprezentativního vzhledu, a proto užil pro svůj počin elegantní stříbrné šasi. Po vzoru Sony integroval Legend do boku přístroje Jog Dial, tedy ovládací kolečko pro lepší obsluhu jednou rukou, a udělal bezesporu dobře.

  

Jak jsem se zmínil v úvodu, Legend Palm 168 je poněkud kontroverzní. Na první pohled dobrou novinkou je užití „poketářského“ rozlišení 240 × 320 obrazových bodů, což je však na pohled druhý v dnešní době nekompatibilní s čímkoli na platformě Palm. Navíc jde o poměr stran tři ku čtyřem a nikoli jedna ku jedné, jako u Palmu (160 × 160) či Sony Clié (320 × 320). Nemilým překvapením může být i „starý“ procesor Motorola Dragonball na frekvenci 33 Mhz. Neříkám, že to pro Palmy není dostačující výkon, nicméně v dnešní době jsme již ždibek dál.

  

Mozkem Legendu je samozřejmě Palm OS verze 4,1. Příjemným překvapením může být schopnost stoosmašedesátky přehrávat hudbu ve formátu Mp3. Integrovaná paměť je sice pouhých 16MB RAM (a 8MB ROM), kapacitu však lze rozšířit o paměťové karty typu SD/MMC.   

Uvidí kus světa?

Legend Palm 168 má být představen v Číně již v lednu příštího roku. Předběžné informace hovoří o ceně zhruba 240 dolarů. S přepočty na českou měnu bych zatím chvíli počkal, zatím není jisté, zda-li se Legend objeví v jiné zemi, než Číně.

Ve zkratce: Kapesní počítač Legend Palm 168
operační systém: Palm OS 4.1
procesor: Motorola Dragonball 33MHz
rozměry: 120 × 73 × 12,5 milimetrů
paměť: 16 MB RAM, 8 MB ROM
paměťové karty: SD/MMC (zatím bez podpory SDIO)
displej: barevný s rozlišením 240 × 320 obrazových bodů
komunikace: USB, IrDA
akumulátor: Li-Ion
Další vlastnosti a schopnosti: přehrávání Mp3, virtual Graffiti, Jog Dial

Diskuze (4) Další článek: Vyhráli jste v soutěži s obchodním domem KASA.cz?

Témata článku: Palm, Plát, PLA, Legenda, Starý procesor, Palm OS, Nov