Legendární Counter Strike už je i na Androidu

Legendární hra Counter Strike přichází na Android. Ovládání dotekem zdržuje, ale připojte skutečný herní ovladač a nepoznáte, že nejste na PC.

Jestli patříte ke generaci letošních zhruba pětadvacátníků, pak vás určitě neminula herní modla let nedávno minulých, Half-Life. Hra vesrze revoluční, která se dočkala i mnoha různých modifikací. O té nejznámější, masově hrané i v dnešní době a nově portované na smartphony a tablety s Androidem, si dnes povíme. Jestli hádáte, že mám na mysli legendární Counter Strike, hádáte dobře.

3D First person shooter střílečka, 2 týmy (teroristé a policejní „složky“), několik druhů do detailu vyladěných zbraní a velká porce zábavy. Přesně to a ještě mnoho dalšího je Counter Strike. Jak již jsem psal v úvodu, jedná se asi o nejznámější mód počítačové hry Half-Life, hra byla uvedena na trh již v minulém tisíciletí, konkrétně v roce 1999. Zub času na hře neúprosně pracuje, hratelnost je ovšem stále špičková. Právě proto je tato střílečka mezi hráči masově oblíbena i v dnešních dnech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Akční trhák starší generace pařanů v novém, mobilním, kabátu.

Díky několika šikovným lidem z XDA Developers se povedlo něco vskutku skvělého, port této střílečky z klasického PC na platformu ARM, konkrétně na mobilní smartphony a tablety s operačním systémem Google Android. Hra je samozřejmě optimalizována pro ovládání na dotykovém displeji a mírně okleštěná co do možností původního vydání. I přes to ale obsahuje stejnou porci zábavy jako originál. Když k tomu všemu navíc připočteme možnost online hry proti živým protivníkům (oblíbení boti jsou ve hře také, trénovat bez zahanbení se tak nemusí stydět nikdo) a fakt, že celá je k dispozici zdarma, tak před námi stojí projekt s nevídanými ambicemi. Dotace autorům je samozřejmě možná, více info lze o celém projektu nalézt na této stránce. Za zmínku také stojí, že hra využívá herní engine Unity 3D.

K dispozici je několik verzí, my se ale zaměříme na ty pro mobilní platformu. Hrát tak můžete:

  • verzi 5o pro systém Android verze 2.0+ (vyjma ICS) , ARMv6+, GL 1.0+
  • verzi 6p pro systém Android 2.3+, ARMv7, GL 1.0+

Verzi 6p jsem krátce otestoval na 7“ tabletu Vodafone Smart Tab (Honeycomb 3.2) a celou záležitost lze hodnotit jako prudce návykovou. Ovládání má, jak to u dotykových smartphonů a tabletů bývá, sice svoje mezery, nicméně použitelné to je. S trochou praxe bude sžití s ovládáním dílem několika chvil. Díky možnostem dnešních tabletů lze samozřejmě také do hry zapojit klávesnici a myš, celá hra pak snese přímé srovnání se svojí počítačovou „babičkou“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hra je až na mírné odlišnosti stejná jako originál.

Pakliže jsem vás dostatečně naladil a namlsal, tak vězte, že není nic lehčího, než se pustit do samotného hraní. Celou hru lze bez problémů stáhnout ze stránek projektu jako .apk soubor, který je následně nutné do telefonu, či tabletu nainstalovat. Toto lze udělat buďto přímou instalací v zařízení, či přehráním instalačního souboru do telefonu (tabletu) a následným spuštěním. V obou případech je nutné míti v telefonu povolenu instalaci aplikací z neznámých zdrojů (Nastavení → Aplikace → Neznámé zdroje). V druhém případě je navíc nutné iniciovat spuštění souboru v nějakém ze souborových managerů (třeba bezplatný FileMan). Kdo by přecijen z nějakého důvodu odolal nutkání hru nainstalovat, může vyzkoušet třeba jen webovou verzi.

Nezbývá než dodat hodně zdaru při hraní a třeba se na některé mapě utkáme. Herní video verze 6p na Samsungu Galaxy SII:

Herní video verze 5o na Xperii Play:

 

Diskuze (20) Další článek: V roce 2011 měla nejvíce patentů IBM – desetkrát více než Apple

Témata článku: , , , , Vodafone Smart, Zub času, #Android, Igor, Minulé tisíciletí, Neznámý zdroj, Str, Counter-Strike, Celá hra, Velká porce,