Leica uvažovala o vlastním smartphonu. Nakonec zvolila dlouhodobé partnerství s Huawei a vyplatilo se

Spolupráce Huawei a fotografické značky Leica je jednou z nejviditelnějších kolaborací ve světě smartphonů v posledních několika letech. Všechny vlajkové modely Huawei nesou logo Leica, které se stalo zároveň synonymem pro duální (případně i trojité) fotoaparáty s mnoha pokročilými funkcemi.

Klepněte pro větší obrázek
Nová centrála společnosti Leica se nachází na okraji malého města Wetzlar, asi 70 km od Frankfurtu nad Mohanem. Vznikla v roce 2014 a má elegantní organické tvary

První plody společné práce na fotoaparátu ve smartphonech byly pro koncového zákazníka viditelné až v roce 2016 na modelu Huawei P9, námluvy obou firem a jejich práce na prvních projektech ale začaly ještě o dva roky dříve. Leica chtěla už v roce 2014 nějakým způsobem vstoupit do rychle se rozvíjejícího světa mobilní fotografie a podle slov šéfa vývoje Leica Mariuse Eschweilera dokonce uvažovala o konstrukci vlastního smartphonu.

To ale Němci vyhodnotili jako příliš komplikovaný úkol, protože kromě fotoaparátu by neměli pro konstrukci celého zařízení potřebné zkušenosti. Nakonec se jako mnohem elegantnější řešení ukázalo partnerství s Huawei, které tou dobou toužilo po lepší kvalitě svých fotomobilů a zajímalo se i o partnerství s prestižní evropskou značkou, což Leica beze zbytku splnila.

Mezi Wetzlarem a Šen-čenem

Leica nelicencuje Huawei pouze své známé červenobílé logo a technicistní styl fontu do prostředí, jak by si někdo mohl myslet. Vazby mezi společnostmi jsou na bázi „co-engineeringu“, což znamená, že týmy spolupracují od prvního návrhu až po finální ladění fotoaparátu. Zpracování obrazu je podle marketingového manažera Huawei Petera Gaudena hlavním rozdílem mezi fotoaparáty Huawei + Leica a konkurencí, tedy např. i dceřiného Honoru, který sice může používat hardwarově podobné komponenty, ale výsledná obrazová kvalita a naladění budou bez Leiky jiné.

Klepněte pro větší obrázek
Jak blízko nebo jak daleko mají fotoaparáty k fotosmartphonům? To může napovědět i tento diagram porovnávající velikost fotosenzoru

Platí přitom, že hardwarová produkce se soustředí v Číně, ale návrhy optiky a fungování celého fotomodulu po stránce fyziky řeší i tým v centrále Leiky v německém Wetzlaru, kde mají k dispozici specialisty na jednotlivé činnosti (např. černobílá fotografie, makro, portréty atd.). Zkušenosti se softwarovým zpracováním obrazu mají větší zase týmy v Huawei, a tak je komunikace mezi Čínou a Německem poměrně intenzivní.

Spolupráce mezi Huawei a Leica je na dlouhodobé bázi a rozhodně nekončí letošním uvedením vlajkového modelu Huawei P20 Pro. Naopak, díky systému tří čoček se Huawei v mobilní fotografii podařilo poodskočit konkurenci o velký kus (zejména v noční fotografii), a tak se dá očekávat, že trojitý fotoaparát se u Huawei stane novým standardem nejvyšších modelů. Ten další, pravděpodobně zástupce rodiny Mate, by měl být opět ve spolupráci s Leikou představen letos na podzim.

Je pro vás vhodnější Huawei P20, nebo Huawei P20 Pro?

Diskuze (7) Další článek: Už žádné kličky k instalaci. Apple vydal veřejnou beta verzi iOS 12

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , Huawei P20 Pro, Velký kus, Hlavní rozdíl, Nejvyšší model, Partnerství, Marius, UVA, Partners, Nový standard, SMA, Noční fotografie, Černobílá fotografie, Frankfurt, První plod, Poslední rok,