Lenovo Moto G4: pokud nutně chcete čistý a rychlý Android [recenze]

  • Vydrží dlouho, ale nabíjí se snad ještě déle
  • Moto G4 je jako Nexusy - čistý Android a jen jediná aplikace navíc
  • Papírově dobrý fotoaparát naplnil předpoklady, video už nikoliv
Kapitoly článku

1. Design

Oblázek, který hezky padne do ruky, to je Moto G4. I když ne do ledajaké ruky, s úhlopříčkou 5,5" už se jedná o větší telefon a rámečky okolo displeje nejsou zrovna tenké. Spíše jsem chtěl pochválit příjemné zaoblení na hranách, takže nic zbytečně neřeže do ruky. Ozvláštňujícím prvkem je po obvodu se táhnoucí, z plastu vyrobený stříbrný rámeček, který má jinou tloušťku na bocích a jinou na horní a spodní hraně a tím vytváří dojem ke stranám se zužujícího těla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lenovo Moto G4 má rozměry 153 × 77 × 7,9/9,8 mm (kraje/uprostřed) a váží 155 gramů.

Čelní strana Moto G4 je celá překryta odolným sklem, které je ještě navíc lehce zapuštěno pod přesah onoho v předchozím odstavci zmíněného stříbrného rámečku, takže při položení displejem dolů si ho nepoškrábete. Jinak na čelní straně najdeme pouze hovorový mikrofon pod displejem, nahoře potom čelní kamerku, výřez se senzory a hovorový reproduktor, který je zároveň i reproduktorem hlasitým – jiný zvukový výstup na těle Moto G4 chybí. Systémová tlačítka jsou vyobrazována na displeji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výdech hlasitého reproduktoru na zadní straně nehledejte, přestěhoval se totiž nad displej do telefonního sluchátka.

Plastový rámeček po obvodu je přerušen na horní hraně sluchátkovým 3,5 mm konektorem, na pravém boku dvojkolébkou hlasitosti a vroubkovaným odemykacím tlačítkem, na spodní hraně potom microUSB konektorem pro nabíjení a výřezem na sejmutí zadního krytu. Levý bok je kompletně holý. Pod zadním krytem najdeme sloty na paměťovou microSD kartu a dvojici microSIM karet, v nichž jsou již vloženy plastové adaptéry nanoSIM > microSIM. Baterie je uživatelsky nevyměnitelná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zajímavý je modul fotoaparátu, který lehce vystupuje nad povrch. Nad LED bleskem a čočkou je totiž vidět dva senzory, o kterých se ale výrobce nikde nezmiňuje a nelze tak říci, k čemu přesně slouží.

Zadní strana je tvořena snímatelným plastovým krytem, který má jemnou vroubkovanou texturu, která napomáhá lepšímu a jistějšímu držení v ruce. V horní části najdeme sekundární odrušovací mikrofon, pod ním modul fotoaparátu a ještě níže v jemné prohlubní velké „M“ odkazující na minulost samostatné společnosti Motorola. Samotný modul fotoaparátu je cca 1 mm vystouplý nad povrch zadní strany a obsahuje čočku fotoaparátu, dvoutónový LED blesk a senzory, o kterých se výrobce nikde nezmiňuje, ale vypadají jako laserové ostření nebo prediktivní autofocus. Ty mají ale být výsadou až vyššího modelu Moto G4 Plus, je tedy otázkou, o jaké senzory vlastně jde.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní kryt sice sejmou lze, ale baterii uživatelsky vyměnit ne. Příjemné je alespoň to, že výrobce přibalil redukce z nanoSIM na potřebnou microSIM velikost.

Na Lenovo Moto G4 mi ani tak nevadí veliké rámečky okolo displeje, jako spíše kvalita konstrukčního zpracování. Zadní kryt sice drží na místě jako přibitý, ale uprostřed je pod ním vzduchová kapsa, kryt se při úchopu pohýbá a vydává nelichotivé zvuky. Naopak oceňuji přesah rámečku na čelní straně nad úroveň displeje tak, aby při pokládání nedošlo k poškrábání. Zároveň se sluší zmínit, že výrobce u Moto G4 použil voděodolný nástřik, aby zabránil poškození při letmém setkání s vodou nebo vlhkostí.

2. Displej

Moto G4 nabízí na úhlopříčce 5,5" zobrazovač s rozlišením 1080 × 1920 obrazových bodů, tedy Full HD rozlišení s jemností 401 PPI. Jedná se o kvalitní IPS panel, kde není žádný problém s barevným podáním, pohledy pod úhlem ze stran nebo s automatickou regulací jasu. I když měření optickou sondou vyšlo vzhledem k cenové kategorii velmi slušně, subjektivně bych ocenil, kdyby se minimální hodnota jasu ještě snížila a ta maximální naopak zvýšila. Při čtení v naprosté tmě mohl displej svítit ještě trochu méně, při jasnem slunci zase o něco více, žádných problémů s čitelností se ale obávat nemusíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jediné nastavení displeje a práce se systémem, které u Moto G4 najdeme.

Úpravy zobrazení obsahu na displeji na Moto G4 nejsou moc široké, ale ony vlastně ani nejsou potřeba. Můžete si zvolit, jestli chcete klasické podání barev, nebo tzv. živé, které podle popisku vylepšuje zejména jejich sytost. Co je ale mnohem příjemnější bonus, to je jedna ze dvou funkcí doinstalované aplikace Moto. Když vezmete Moto G4 do ruky a akcelerometr vyhodnotí pohyb, zobrazí se základní informace o datu, čase, stavu baterie a zmeškaných událostech. Po pár vteřinách se displej zase kompletně vypne. Není tedy nutné displej pokaždé rozsvěcet a navíc i z tohoto jednoduchého zobrazené lze telefon odemknout, není tedy vůbec zapotřebí mačkat tlačítko na boku.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 4,80
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Lenovo Moto G4 má věrné podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 9,67
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Lenovo Moto G4 je to červená.)
  • gamma: 2,27
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Lenovo Moto G4 má přesné podání šedé barvy.)
  • maximální jas: 524 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Lenovo Moto G4 má dobré podsvícení.)
  • minimální jas: 23 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník nevyplňuje celou plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že Lenovo Moto G4 může podávat některé odstíny barev méně živě. Celkově jde ale v dané třídě o kvalitní zobrazovač.

3. Hardware

Srdcem Moto G4 je osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 617 s taktem 1,5 GHz na jádro, grafickým akcelerátorem Adreno 405 a 2 GB operační paměti. Vzhledem k tomu, že Moto G4 je svým způsobem takové Nexus zařízení od Lenova/Motoroly, jedná se o parametry pro plynulý chod přístroje více než dostatečné. Android v ryzí podobě, bez jakýchkoliv grafických úprav a s jednou jedinou doinstalovanou aplikací běhá velmi svižně. Kapacita vnitřního úložiště je 16 GB, kdy pro uživatele je dostupných necelých 11 GB a paměťové karty mohou být vloženy až do velikosti 128 GB.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.2.1:

  • celkové skóre: 45 540
  • 3D: 8 236
  • UX: 17 032
  • CPU: 15 000
  • RAM: 5 272

Výsledky benchmarku AnTuTu přesně odpovídají tomu, jak se Moto G4 používal. Grafický a výpočetní výkon stačí na plynulou hratelnost u středně náročných her, ke graficky nejpovedenějším titulům ale ještě pořád značný kus schází. Denní používání je příjemné, multitasking plynulý, pořizování fotografií i videa okamžité. Co se týče baterie, zde musím pochválit. Osazený akumulátor nabídne kapacitu 3000 mAh a je zárukou poctivé dvoudenní výdrže i při náročnějším používání. Zážitek z dlouhé výdrže a schopnosti nabít se na 6 hodin používání za 15 minut ale velmi kazí přiložená nabíječka s hodnotou pouze 550 mA na výstupu, s níž budete Moto G4 nabíjet dlouhé hodiny.

AnTuTu Battery Test:

  • celkové skóre: 8 223 bodů
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Systémové informace o nakládání s volným místem, operační pamětí a baterií.

Musím pochválit i zvukový výstup. Zprvu jsem se obával sloučení hlasitého a hovorového reproduktoru do jednoho umístění, avšak výsledek mile překvapil. Hovory i hlasité přehrávání hudby jsou dostatečně hlasité a čisté, telefon obstojně zvládá i výšky, jen hloubky jsou trochu upozaděné. Moto G4 je zařízení, které podporuje všechny tuzemské LTE frekvence. Podpora Wi-Fi standardů a/b/g/n, Bluetooth 4.2 LE, A-GPS je doplněna akcelerometrem, gyroskopem, senzory přiblížení a okolního osvětlení a také dvěma záhadnými senzory u modulu fotoaparátu, o kterých jsme spekulovali již výše. Výrobce naopak nezmiňuje digitální kompas, chybí infraport, GLONASS nebo třeba NFC.

4. Software

Podobně, jako by tomu bylo u zařízení Nexus (dnes už Pixel), bude kapitola o softwaru nejspíše velmi krátká. Uvnitř Moto G4 najdeme totiž čistý Android 6.0.1, u kterého lze pozorovat jen naprosto minimální změny. Sekce v nastavení pojmenované Ochrana soukromí Motorola, ID služeb Motorola, jediná aplikace Moto navíc mezi základními a výchozími od společnosti Google, widget hodin ve stylu Motoroly nebo lehká úprava prostředí fotoaparátu je to jediné, kde společnost Lenovo/Motorola provedla nějakou změnu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí Androidu 6.0.1 na Moto G4. Více sreenshotů najdete v Galerii.

Druhou částí aplikace Moto jsou potom chytrá gesta. Konkrétně lze libovolně vypnout a zapnout následující čtyři položky: dvojitým zatřesením zapnout a vypnout svítilnu, dvojitým otočením zápěstí zapnout fotoaparát, otočením telefonu displejem dolů ztišit vyzvánění a veškeré notifikace a zvednutím vyzvánějícího telefonu přepnout na vibrace.

Klepněte pro větší obrázek
Přidané povely díky aplikaci Moto. To jediné, co je v čistém Androidu navíc.

5. Fotoaparát

Moto G4 dostal do vínku papírově velmi slušně vypadající fotoaparát. 13 Mpx snímač s f/2.0, dvoutónovým LED bleskem, podporou HDR pro fotografie i video, které umí v 1080p při 30 fps a s digitální stabilizací obrazu. Dále nechybí režim panorama, sekvenční snímání, režim nejlepšího snímku, slow-motion video nebo třeba chytrá kompenzace expozice při zaostření tapnutím na displej. Přední kamerka má potom rozlišení 5 Mpx a široký úhel záběru, f/2.2 a umí si „blesknout“ displejem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu na Moto G4.

Výslednými fotografiemi jsem byl mile překvapen. U fotoaparátu velmi rychle pracuje ostření, snímky jsou barevně věrné a automatický režim uplatňuje HDR všude tam, kde je potřeba, což má pozitivní vliv na kvalitu snímků. Občas sice nezaostří zcela správně, ale to lze napravit hned dalším snímkem, kde už je vše v pořádku. Snad jediná věc, která mě zklamala, je slévání stejnobarevných ploch a naprostá ztráta kresby a detailů v těchto částech snímků, což jde velmi dobře vidět v Galerii v následující kapitole. Moto G4 nabídne i profesionální režim, kde si lze manuálně nastavit houbku ostrosti, kompenzaci expozice, vyvážení bílé, ISO a čas.

Ukázkové fotografie v rozlišení 13 Mpx (další v Galerii):

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

S kvalitou ale nemohu být spokojen u videa. Rychlost přeostřování, HDR i barevný projev jsou na dobré úrovni, to samé ale nelze říci o celkové ostrosti. Ať jsem točil video v šeru, za jasného slunce či pod umělým osvětlením, celé video bylo neostré a rozhodně neodpovídá kvalitativnímu standardu dnešní doby. Ne že by Moto G4 neuměl při videu přeostřovat, ale jako kdyby nikdy zcela nedoostřil, což je na výsledku bohužel velmi znát.

Ukázkové video ve Full HD rozlišení (1080p, 30 fps):

Celkové hodnocení

Lenovo Moto G4 se prodává za necelých sedm tisíc korun v černém nebo bílém barevném provedení. Jedná se o celkově povedený smartphone, který nabídne svižné prostředí bez zbytečných grafických úprav, na svoji třídu dostatek výkonu, dobrou výdrž na baterii, kvaitní displej a povedený výstup z fotoaparátu. Zklame kvalitou pořízeného videa, vrzajícím zadním krytem a v neposlední řadě také svojí cenou. Přiložená nabíječka je sice v dnešní době tragédie, ale kdo z nás nemá doma jinou a lepší?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Konkurence totiž nabídne srovnatelné parametry za cenovky nižsí i o dva tisíce korun. A je jedno, jestli se bavíme o smartphonech operátora Vodafone (Smart Ultra 7), o jiných modelech, kterých je cenová hladina okolo 5 000 korun plná, nebo o cenově srovnatelných konkurentech, kteří ale nabídnou více muziky za stejné peníze (Lenovo A7010 Pro, Honor 5X, Huawei P9 Lite a další). Jediným pořádným lákadlem tak opravdu zůstává čistý operační systém bez jakýchkoliv přídavků.

Celková známka Lenovo Moto G4: 80 %

Verdikt: Lenovo Moto G4 je smartphone, který v prvé řadě nabídne čistý operační systém bez zbytečných aplikací, grafických nadstaveb a dalších zbytečností. Dále nabídne dobrý displej i výdrž na baterii a povedené fotografie, což ale konkurence umí taky a často lépe. Zklame naopak špatným videem a vrzajícím zadním krytem.

Plusy:

  • plynulý chod prostředí
  • dobrá výdrž na jedno nabití
  • dobrý zvukový přednes
  • režim displeje zobrazující notifikace
  • podpora dualSIM
  • dobrý displej
  • dobrá kvalita fotografií

Minusy:

  • vrzající zadní kryt
  • nabíječka s výstupem pouze 550 mA a nekonečné nabíjení
  • dražší než konkurence se stejnou výbavou
  • za všech okolností neostré video
Kapitoly článku

Témata článku: Lenovo, Motorola, , , , , , Honor 5X, Huawei P9, Huawei P9 Lite, Huawei P9 Plus, Lenovo A7010, Lenovo Moto G4, Lenovo Moto G4 Play, Lenovo Moto G4 Plus, Vodafone Smart, Vodafone Smart Ultra 7, Pozitivní vliv, Plastový kryt, Jediná aplikace, Odrušovací mikrofon, Cenová hladina, Jediná věc, Přibalená nabíječka, Dobrý zvuk,