Lenovo Vibe S1: stylovka pro selfiemaniaky [recenze]

Otestovali jsme první telefon s duální selfie kamerou. K čemu je to dobré? A jaké je Lenovo Vibe S1 jako celek?
Kapitoly článku

V dnešní záplavě chytrých telefonů je těžké se odlišit. Někteří to zkouší prémiovým zpracováním, další vysokým výkonem, jiní to zase dohání zajímavými funkcemi. Lenovo si vzalo od každého trochu a přišlo s modelem Vibe S1 – výkonnou stylovkou primárně určenou selfie-maniakům.

V prvních minutách testování:

  • „Fólie, sluchátka a kryt v balení. Konkurence by si měla vzít příklad.“
  • „Pochvala designerům, vypadá skvěle!“
  • „Skleněná záda jsou stylová, nikoliv praktická, klouže to.“
  • „Displej má nádherné barvy.“
  • „Funkce čelních kamerek si selfiemaniaci zamilují.“
  • „Výkonu má na rozdávání.“
  • „Lenovo bohužel stále ignoruje NFC.“

Design a konstrukce: skleněný krasavec

Telefon na první pohled zaujme skvělým designem, který podtrhují skleněná zakulacená záda a kovový rámeček. Sklo na přístroji působí opravdu efektně a dodává telefonu punc elegantního zařízení. Díky oleofóbní vrstvě na nich stejně jako na displeji zůstává minimum otisků prstů, na druhou stranu jsou ale velmi kluzká.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Krabička potěší nadstandardní výbavu v podobě USB kabelu, síťového adaptéru, peckových sluchátek, ochranné fólie a zadního krytu.

Přestože rozměry činí 143 × 71 × 7,8 mm, působí telefon kvůli zaobleným zádům a ztenčeným okrajům jako tenoučká žiletka. Když si k tomu přičtete váhu o výborné hodnotě 132 gramů, v kapse působí skutečně subtilním dojmem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kulatá a skleněná záda jsou velmi efektní a v bílé variantě navíc perefektně skrývají otisky prstů. Bohužel jsou ale hodně kluzká.

Na čelní straně naleznete 5" displej, trojici (bohužel nepodsvícených) dotykových tlačítek, sluchátko, senzor pro regulaci jasu a hlavně největší kuriozitu celého telefonu – dvojici selfie kamer. Skleněným zádům vévodí jasný nápis VIBE a vycentrovaný fotoaparát s duálním bleskem. Na spodní straně najdeme průduchy reproduktoru a mikrofonu, které se spolu s plastovými předěly okolo  silně podobají těm z nových iPhonů (chybí už jen Lightning, tady je klasické microUSB).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mrzí mě, že tlačítka pod displejem nejsou podsvícená, ale i to je pouze otázkou zvyku. Průduchy reproduktoru mi spolu s plastovými předěly okolo silně připomínají iPhone.

Na pravém boku nalezneme skvěle umístěná tlačítka pro regulaci hlasitosti a pod nimi zapínací/vypínací tlačítko, která lze pohodlně ovládat ovládat palcem. Vrchní stranu obsadil pouze 3,5mm sluchátkový jack spolu se sekundárním mikrofonem. Na levé straně se nachází  šuplíček pro nano SIM / paměťovou kartu, špendlík pro jeho vysunutí je samozřejmě součástí balení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kovový rámeček v sobě ukrývá hybridní slot na nano SIM a paměťovou kartu a pohodlně umístěné vypínací tlačítko a regulaci hlasitosti.

Displej: sázka na jistotu

Telefon nabídne 5“ IPS displej s Full HD rozlišením 1 920  × 1 080 pixelů, které tvoří více než dostatečnou jemnost 440 ppi. Obraz je nádherně jemný a nemáte šanci spatřit jednotlivé body. Pochválit jej musím i po dalších stránkách jako jsou výborné pozorovací úhly, maximální jas pro dobré čtení na slunci nebo excelentní barevné podání. I přes použití IPS zobrazovače jsou barvy opravdu živé a například podání černé se velmi blíží technologii AMOLED. Displej je navíc krytý ochranným sklíčkem Gorilla Glass 3.

Výkon: vyšší střední třída

O výkon telefonu se stará osmijádrový procesor MediaTek MT6752 s taktem 1,7 GHz spolu s grafikou Mali-T760. Díky nim je přístroj svižný a zvládá hraní i těch nejnáročnějších mobilních her. Vibe S1 dostalo do vínku také 3 GB operační paměti, díky kterým můžete snadno přepínat mezi spuštěnými aplikacemi či otevřenými webovými stránkami, aniž by docházelo k jejich opětovnému načítání do paměti. Při běžném používání zbývá v paměti RAM volný zhruba 1 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na telefonu můžete hrát i ty nejnáročnější hry jako Asphalt 8 nebo Modern Combat 4

Velmi chválím použití vnitřní paměti o velikosti 32 GB (22 GB po prvním spuštění), která postačí i náročnějšímu uživateli. Přesto je možné úložiště rozšířit paměťovou kartou o velikosti až 128 GB, kvůli hybridnímu slotu však přijdete o možnost vložit druhou SIM.

Výsledky benchmarků:

  • Antutu: 45 415
  • Geekbench 3 (Single-core): 818
  • Geekbench 3 (Multi-core): 4 284
  • 3DMark Ice Storm (Unlimited): 10 630
  • 3DMark Ice Storm (Extreme): 6 711
  • 3DMark Sling Shot (ES 3.1): 316
  • PCMark Work: 4 586
  • Vellamo - Browser (Chrome): 3 311
  • Vellamo - Metal: 1 315
  • Vellamo - Multicore: 2 080
  • GPU Bench: 20 224
  • Quadrant: 21 032

Zvuk: hlasitý „plasťák“

Na spodní straně najdeme průduchy mikrofonu (vlevo) a reproduktoru (vpravo). U repráčku musím pochválit jeho maximální hlasitost, ovšem kvalitou mě nijak neoslovil. Zvuk působí velmi plastově a nijak neuchvátí ani basy nebo výšky. Hudbu tedy doporučuji poslouchat spíše ve sluchátkách, a to klidně i v těch přibalených. Ty na první pohled působí kvalitně a podobný pocit mám i po hudební stránce. Mají velmi vyrovnaný zvuk, dobré výšky i basy a dovedu si jednoduše představit, že bych je běžně používal.

Témata článku: Lenovo, , , , , , Apple iPhone 4GB, Asus Zenfone Selfie, Honor 7, HTC Desire, HTC Desire Eye, Lenovo Vibe S1, Lenovo Vibe S1 Lite, Sling Shot, Designer, Příjemné prostředí, Zhasnutý displej, Reprezentativní vzhled, Extrémní případ, Nový standard, Nachozený krok, Má daň, Duální blesk, Demoverze, Skvělý design,