Letošek bude patřit chytrým hodinkám, loni se jich prodaly 2 miliony

Ve srovnání se smartphony, které se počítají do miliardy, nebo tablety se stomilionovými prodeji, je to pořád zanedbatelné množství. Odvětví chytrých hodinek ale čeká letos výrazný růst, zřejmě největší mezi všemi chytrými zařízeními. Rok 2013 byl startovací čárou pro většinu výrobců chytrých hodinek. Za celý loňský rok jich prodali 2 miliony kusů. Vyplývá to ze zprávy společnosti Strategy Analytics.

Klepněte pro větší obrázek
Chytré hodinky používají různé platformy, čínské Bambook Smartwatch pracují na Firefox OS

Asi příliš nepřekvapí, že většinovou část 61 % (cca 1,2 milionu kusů) obstaraly hodinky postavené na Androidu. Takové prodávají velcí výrobci jako třeba Samsung nebo Sony. Potom ale existuje velké množství hodinek postavených na proprietárních platformách, např. Pebble nebo TOQ. Těchto chytrých zařízení s různými vlastními softwarovými platformami se prodalo zhruba 700 tisíc. Zanedbatelný půlprocentní podíl si připisuje platforma Firefox OS, která má v chytrých hodinkách zastoupení například u Bambook Watch od čínské Shandy.

Je jasné, že rok 2014 bude patřit chytrým hodinkám a také novým platformám, se kterými budou pracovat. Samsung oznámil druhou generaci hodinek Gear, které z Androidu přesedlají na Tizen. Šušká se o brzkém představení chytrých hodinek Googlu, kde bude Android jasnou volbou. A letos už snad se svými téměř bájemi opředenými iWatch vstoupí do byznysu také Apple. Uvažujete o pořízení chytrých hodinek? Tak ještě chvíli vydržte, trh se nám vybarví během několika měsíců.

Diskuze (8) Další článek: T-Mobile začíná pokrývat venkov LTE sítěmi, chystá i VoLTE

Témata článku: , , Brzké představení, Chytrý hodinka, Mil, Hod, Zanedbatelné množství, Letošek, Pro +, Chytrý, Let