Levné fotoaparáty netáhnou, ale levné mobily ano

Co se událo minulý týden? Vodafone představil nejlevnější telefony a trh je horlivě očekává. Už ale nechce levné foťáky. Proč?

Přinášíme přehled toho nejzajímavějšího, co se minulý týden událo a co byste neměli minout.

Fotoaparát v mobilu není jen hloupá hračka

Vodafone začátkem minulého týdne představil dva nové mobilní telefony, které vyrobil ve spolupráci s čínskou firmou ZTE. Jedná se o nejlevnější telefony, které budou na trhu. Nebudou to žádné výkonné stroje, pouze nejnutnější základ a to buď s černobílým nebo s barevným displejem. Kdo by takový telefon chtěl? Davy lidí. Takových, kteří si chtějí povídat na dálku se svými blízkými, ale nehodlají za takovou službu moc platit. A k levnému telefonu nabídne Vodafone určitě i nějaký ten výhodný tarif. Přečtěte si více o telefonech Vodafone 125 a 225.

b 125.jpg c 125.jpg d 225.jpg e 225.jpg
Vodafone 125 a Vodafone 225

Levné telefony jdou na dračku. Vzpomeňme úspěch low-endové Nokie 1100, která se stala nejprodávanějším telefonem na světě. Levné fotoaparáty už ale zřejmě tolik netáhnout. Jak si jinak vysvětlit, že Kodak ustupuje od výroby levných přístrojů a Benq vzdává výroby digitálních fotoaparátů úplně (více zde). Nedivme se, tento trend zjevně bude pokračovat s tím, jak se budou zdokonalovat vestavěné fotoaparáty v mobilech. Kdo by pak chtěl samostatné foťáčky, které budou dělat snímky stejně mizerné kvalitní?

Kvalita fotografií z vestavěných fotoaparátů mobilních telefonů se přitom bude stále zvyšovat. Brzy se o to zaslouží i zmíněný Kodak, který vyrobil 5MPx čip speciálně pro mobilní telefony. Spolupracovat bude s Motorolou.

Kvalita fotografie však nezávisí jen na čipu nebo použité optice. Velký vliv na výslednou podobu obrázků má softwarové zpracování. Přesvědčit se o tom můžete ve srovnání, ve kterém jsme vedle sebe postavili snímky pořízené stejnými telefony. Dvě zdánlivě stejné Nokie N95 se však lišily firmwarem a rozdíly ve fotografiích jsou markantní.

17_NovyFW.jpg 17_StaryFW.jpg
Dvakrát jinak, aneb co dokáže nový firmware

Motoroly mají svůj web

Minulý týden jsme začali testem Samsungu i600 – prvního chytrého Samsungu na našem trhu. Někomu se nelíbí, ale já jsem se do strohého designu tenkého černého těla tohoto minikomunikátorku rychle zakoukal. Pro pracovní nasazení je vážně dobrý, nabídne Windows Mobile a o nezbytné datové přenosy se postará Wi-Fi nebo HSDPA.

005.jpg 010.jpg
Samsung i600

Takový mobil by si přál kdejaký zaměstnanec, většina z nich ale dostane novou Nokii 3109 Classic. Jednoduchý telefon s cenou a výbavou „tak akorát“ ochuzený o fotoaparát a rádio. To aby neposlušní zaměstnanci s telefonem opravdu jen pracovali. Těm hodnějším dá zaměstnavatel paměťové karty, aby mohli poslouchat empétrojky.

Poslouchat hudbu z mobilu je totiž v módě. A ještě víc „in“ je poslouchat hudbu bezdrátově. Umí to už většina nových telefonů s Bluetooth, ke kterým můžete připojit například sluchátka Logitech HS200. Připojíte je například i k Motorole Krzr K3, kterou jsme otestovali a přečtete si o ní zítra.

Logitech_09.jpg Logitech_10.jpg
Dráty neznají

Čekání si můžete zkrátit brouzdáním po novém fandovském webu MotorolaMania.cz, který se věnuje, jak jinak, mobilním telefonům značky Motorola.

A ještě upozornění na konec: pozor na mobilní telefony, mohly by vám způsobit neplodnost. Bude to chtít speciální slipy, abyste se těm zákeřným mobilům ubránily.

Diskuze (8) Další článek: Nová turistická mapa Slovenska pro Garminy

Témata článku: , , Samsung i600, Vodafone 225, Net, Dav lidí, ANO, Softwarové zpracování, MOBI, Mobil, Foto, F +