Levné smartphony jako tahouni 5G sítí. V prodejích už zcela jasně dominují

Smartphony s 5G neustále zlevňují. Zatímco ještě před rokem bylo problém nalézt telefon s touto konektivitou pod 8 tisíc korun, dnes je běžně vídáme i s cenou pod 5 tisíc Kč. Střední třída telefonů se tak postupně stala dominantní z hlediska distribuce 5G telefonů. Podle analýzy Counterpoint se podíl těchto prodaných zařízení v cenové hladině 200 až 399 dolarů ve druhém kvartále meziročně zvýšil o raketových 193 procent.

Prudký růst však pokračuje i v tomto roce. U telefonů s cenou do 199 dolarů se podíl prodejů 5G telefonů mezičtvrtletně zdvojnásobil. Dražší telefony s cenou 200 - 399 dolarů také posílily a aktuálně představují 37 % všech prodaných 5G telefonů. Naopak u dražších smartphonů podíl klesá a už zdaleka nedominují trhu tak, jak tomu bylo v minulosti.

Nejvíce 5G telefonů ve střední třídě prodalo Vivo s podílem 30 %, kterému nejvíce zafungovala modelová řada S9 a X60. Druhý největší podíl má Oppo, které si z prodeje levných telefonů ukrojilo podíl 23 %. Třetí zůstává třetí Xiaomi se 16 procenty. Lze očekávat, že v dalších kvartálech podíl levných 5G telefonů ještě poroste, a to na úkor mnohem dražších zařízení.

Toto je jeden z posledních 5G telefonů, Xiaomi 11 5G NE:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (9) Další článek: Letos na nový Galaxy Note nečekejte. Stylus se příští rok zřejmě dostane do Galaxy S22 Ultra

Témata článku: , , , , , , , , , Pro +, Prodej, Telefon, Tahoun, Podíl, Levný smartphone, SMA, Counterpointresearch, Dolar,