„Levnější“ iPhone 9 s Full Active panelem chce ukončit nadvládu OLEDů [spekulace]

iPhony mají letos být hned tři, všechny s podobou odkazující na loňský iPhone X. Velkou roli má hrát především „levný“ iPhone 9, který se má na trh dostat za cenu okolo 700 - 800 dolarů (14 200 - 16 300 Kč bez daně). iPhone 9 má funkce Face ID a Animoji zprostředkovat i „běžným“ uživatelům, na 3D Touch místo nezbude.

V září loňského roku byl přestaven Full Active LCD Displej od JDI:

Podle zpráv Wall Street Journal ze září loňského roku budou nové iPhony 9 používat displeje od společnosti JDI, které jsou přímou odpovědí na flexibilní OLED panely. Ta zhruba před rokem oznámila, že zvládne vyrobit displej podobný flexibilnímu OLED, ovšem postavený na rozšířenější a levnější technologii LCD. Místo skleněného substrátu byl použit plast a výrobce dodal, že zvládne na krajích zahnout displej tak, aby se podobal dvakrát zakřiveným Samsungům řady Galaxy S7 a Galaxy S8.

JDI svůj nový LCD displej označila jako Full Active, a nabízí většinu toho, co OLED displeje (samozřejmě až na absolutní černou, samotná úroveň černé je však nižší, než u současných LCD panelů). Displej navíc přidává několik vylepšení navíc, např. jeho okraje mají na všech stranách šířku jen 0,5 mm, takže jej půjde bez problémů integrovat do všech „bezrámečkových“ telefonů. Současné OLED a LCD displeje mají rámečky typicky dvakrát širší, spodní část displeje je pak prostorově ještě výraznější, protože jsou zde umístěny podpůrné obvody.

Prototyp ohebného Full Active LCD displeje z ledna 2017:

JDI zatím představila pouze jeden Full Active LCD s úhlopříčkou 6 palců a rozlišením 2 160 × 1 080 pix. Ovšem, jak je známo, Apple si pro svůj 6,1" iPhone nechá navrhnout displej, který mu bude na míru sedět. Čekáme tedy úpravu úhlopříčky, změnu rozlišení i úpravu barevného spektra. Pro JDI by také neměl být problém „výkroj“ v displeji, který má být charakteristickým prvkem pro všechny letošní iPhony. Analytici očekávají, že Apple letos prodá 50% iPhonů s LCD displejem, zbytek připadne nástupcům iPhonu X.

Další spekulace o iPhonu 9 v kostce:

  • telefon vyrobí továrny Pegatronu (60% dodávek), Foxconnu (30 %) a Wistronu (10 %)
  • společnost JDI dodá 70 % displejových panelů pro 6,1" iPhone
  • displej má být přes většinu přední plochy, bude v něm výřez pro TrueDepth snímače, domovské tlačítko bude chybět
  • počítá se s podporou Face ID a Animoji
  • telefon bude mít čtvercovou baterie o kapacitě 2 850 - 2 950 mAh (až o 8,5 procent větší baterie než u iPhonu X)
  • telefon bude mít kovový rám, jeden zadní fotoaparát a 3GB RAM, zbývající letošní iPhony budou mít větší operační paměť

Zdroj Phonearena, MacRumours

Diskuze (3) Další článek: Apple v srdci nepřátelského území. Podívejte se na první Apple Store v Koreji

Témata článku: Apple, , , , , , , , , Substrát, Přímá odpověď, Displejový panel, Pan, Panel, F +, Velká role, Spodní část, Loňský rok, Full active, OLED displej, Wall Street Journal, Přední plocha, Absolutní černá, Domovské tlačítko, Wistron,